Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Offline Sweet Potato
40182 příspěvků moje polička 03. března 2022 10:43

Garfie V Praze byla většina krytů CO v soukromých objektech dávno vyřazena z registru a z péče. Jeden dobře znám. Vstupní dveře jsou impozantní, jak z katastrofického filmu, ale jinak už dávno nic nefunguje (vzduchotechnika a tak) 

Pro lidi z domu je možná dobré vědět, že ho tam mají, ale nějaké hromadné přesuny po městě si neumím představit.

Offline Garfie
28467 příspěvků moje polička 03. března 2022 10:55

Sweet Potato Pro nálety je v Praze asi ideální metro? Tak jako v Kyjevě. A pro ostatní vlastní sklep. No a pro atomovku to bude asi jak říkal ten známý od continuity "dívej se pořádně, zřejmě je to to poslední, co v životě uvidíš." 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 03. března 2022 10:55

Potrefenáhusa Tak ty máš malý dítě, který se bez tebe neobejde. A já zas asi nechci vylést z bunkru do světa kde proběhla apokalypsa.

Offline Sweet Potato
40182 příspěvků moje polička 03. března 2022 10:58

Garfie Asi tak.

Ale to nenastane!

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 03. března 2022 10:59

Potrefenáhusa Mam pocit, ze ten seznam uz stahli. Jak to po zverejneni SUJB spadlo, tak to vsechno aktualizovali. Jak pise Garfie neni to udrzovane, nejlepsi je ten vlastni sklep. 

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 03. března 2022 11:02

Garfie metro jo, ale treba na nasem konci(Strizkov,Letnany,Prosek) neni metro ani jeho tunely vubec v tom seznamu vedeny, asi jak jsou to novy, jinak staveny stanice?

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 03. března 2022 11:04

711990 Protoze nejsou hluboko.

Offline mitford sister
1702 příspěvků moje polička 03. března 2022 11:04

já se teda s tím, že umřu na jaderný výbuch smířila už asi v osmi letech - to  neznamená, že chci, ale podle textu níže to vypadá, že by se člověk musel i trochu snažit, kdyby fakt chtěl :)

O jaderných narativech“Během 30 minut může nastat konec světa.”“Jaderná válka způsobí nukleární zimu, která na půl roku prudce ochladí planetu.”“Po jaderné válce bude planeta neobyvatelná.”“Máme overkill - kdyby se odpálily všechny rakety, vystačí to na několikanásobné zabití všech lidí.”Tohle mám v hlavě už od studené války. Pamatujete branná cvičení? V 10 hodin zazvonila ve škole siréna a my jsme vytáhli pláštěnky, na ruce a nohy si natáhli igeliťáky a na hlavu nasadili plynové masky. Pochod dolů po schodišti na dvůr a postát ve dvojstupu do třičtvrtě. Nicméně jadernou válku jsme nezažili. To, jak si ji představujeme, jsou narativy a mýty.———- Jaderná zbraň není výbuch atomové elektrárny. Je to velká bomba, která zabíjí hlavně tlakem a žárem. Radioaktivní záření je spíš nechtěný odpad. - Pokud v současném konfliktu dojde na použití jaderných zbraní, budou to pravděpodobně taktické bomby, které by měly armádě pomoci v postupu podobně jako (rovněž zakázané) termobarické zbraně. - Kdyby došlo na jadernou válku v plném rozsahu (včetně mezikoninentálních strategických střel), odhady mluví o desítkách milionů mrtvých po explozích. Rozdělte to mezi obě strany. Jsou to hrozné scénáře, ale říkají, že pravděpodobně přežijete.- Nukleární zima je model z osmdesátých let, který popularizoval Carl Sagan a byl podporován ruskými vědci. Říká, že po jaderné válce bude planeta neobyvatelná.- Carl Sagan byl pacifista. Tím, že mluvil o tom, jak hrozné by byly následky jaderné války, se snažil dosáhnout jaderného odzbrojení. To je dobrý záměr… kterému pomáhá silně apokalyptická odstrašující vize.- Komu dalšímu se hodí ten narativ šířit? Straně se slabší konvenční armádou. Její racionální strategie je odstrašovat všechny od “té hrůzy, kterou jsme si vzájemně schopní udělat.” Když už jaderné zbraně existují, pro hráče se slabším konvenčním vojskem je výhodnější budovat narativ vzájemného zničení.- Takže v případě, že by opravdu došlo na jadernou válku, běžte do krytu. - Můžete si vzít jodové pilulky, ale jak píše i Dana Drábová na twitteru, tohle je sekundární. Pokud se schováte a přežijete fyzický výbuch, máte to nejhorší za sebou.- “Radioaktivita” znamená záření a radioaktivní prach z výbuchu.- Každých 9cm betonu nebo 20cm zeminy snižuje záření na polovinu.- Čím míň radioaktivního prachu nachytáte během prvních 48 hodin, tím lépe. Proto se kryty, sklepy atd. utěsňují před prachem.- Po 48 hodinách od výbuchu je celková radiace asi na 1/100. Je možné vyjít z krytu aspoň na omezenou dobu. Po dvou týdnech už kryt nemá další smysl.- Tělo je schopné radioaktivitu vyloučit. Zadržuje se hlavně ve štítné žláze, proto ty jodové pilulky. - Je několik studií dlouhodobých následků po Hirošimě a Nagasaki. Dva roky po výbuchu bylo více leukémie. Lidé vystavení téměř smrtelným dávkám záření měli během dalšího života asi 5x vyšší pravděpodobnost rakoviny. To je nepříjemné, ale dá se tomu předejít schováním v krytu. A životspráva tyto pravděpodobnosti ovlivňuje minimálně ve stejném řádu. U dětí přeživších nejsou zatím pozorované výrazné následky. https://k1project.columbia.edu/news/hiroshima-and-nagasaki- Ale než opravdu dojde na jadernou válku, pozorujte, jak se narativ jaderného zničení používá ve válce mýtů. O té se dobře píše třeba tady: https://threadreaderapp.com/thread/1498692916511924232.html- Závěrem, vůbec tohle téma nechci bagatelizovat. Je do značné míry užitečné, že se toho scénáře jako společnost bojíme. Ale pokud přestáváte spát, tak si radši vykopejte na zahradě ten kryt.

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 03. března 2022 11:09

Do metra to nestihnu, představa, jak mě ve sklepě v panelaku zavalí tuny betonu a sutě taky nic moc, takže já to vidím tak, že si naleju sklenku a budu sledovat ten poslední ohňostroj.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 03. března 2022 11:10

mitford sister Jo přesně, nevyšiluju, protože jsem vyrůstala s plynovou maskou, pláštěnkou a pytlíkama.

Offline Sweet Potato
40182 příspěvků moje polička 03. března 2022 11:16

Kan mitford sister 

Asi tak. A zazpíváme si!

https://youtu.be/Ca3JKZXs9Gk

Offline Garfie
28467 příspěvků moje polička 03. března 2022 11:17

711990 Musíš popojet, ale správným směrem! 

Offline Potrefenáhusa
38716 příspěvků moje polička 03. března 2022 11:17

Sklep máme, ale celej nad zemi, podlahu má v úrovni terénu, to se asi úplně nepocita, ne? 
nechci tady teda rozpoutavat nějaký apokalyptický vize

Offline Potrefenáhusa
38716 příspěvků moje polička 03. března 2022 11:19

Sweet Potato mne už par dni zní v hlavě Ještě mi chvilku zpivej...

Offline Garfie
28467 příspěvků moje polička 03. března 2022 11:22

Potrefenáhusa Možná bych tam začala hloubit nějakou díru :-) Hele, tak jestli je dostatečně pevnej, třeba z betonu, mohl by posloužit. 

Jinak teda já byla 2x v Hirošimě v muzeu a děkuji pěkně, zažít to nechci, i kdybych měla být přeživší. 

Online continuity
42781 příspěvků moje polička 03. března 2022 11:22

Garfie nejbližší metro, které funguje jako ukryt, mame 15- 20 minut autem, v zácpe klidně hodina. MHD asi nepojede.

V baráku máme sklepy, asi by vyhovovali. Jenže.... Tady žije nějakých 200 lidi v 11 patrech a ty sklepy mají využitelnou velikost tak odhadem 300m2, nevejdeme se ani na domovní schůzi. 

Tchýně na hezké sklepy, tam by to bylo fajn, ale autem 15 minut.

No podtrženo sečteno, nejlepší by bylo strávit pár dní doma v předsíni. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 03. března 2022 11:29
Reakce na Potrefenáhusa:

Sweet Potato mne už par dni zní v hlavě Ještě mi chvilku zpivej...

​a zbudou jen sva stíny na zdi.... Mně taky.

Offline Sweet Potato
40182 příspěvků moje polička 03. března 2022 11:33

Potrefenáhusa

Zaspívej si Pochodové cvičení, to ti vyžene z hlavy úplně všechno.

Online continuity
42781 příspěvků moje polička 03. března 2022 11:33
Reakce na Sweet Potato:

Potrefenáhusa Máte sklep. 

Zde o možných přípravách na nejpravděpodobnější variantu - kyberválku.

https://twitter.com/pavelhoudek/status/1499090272017391629?s=21

​No to je konečně něco rozumného.