Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Online slniecko admin
19521 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 22:04
Reakce na dorota:

slniecko A to o tej umelej snahe, aby bolo niečo inak, je práve mýtus. V minulosti to tak sčasti bolo (najmä v súvislosti s odmietaním bohemizmov, príp. aj anglicizmov či iných prevzatí - súviselo to však s konzervatívnym chápaním kodifikácie, dnes má takýto postoj iba časť jazykovedcov a určite k nim nepatrí vedenie JÚĽŠ za posledných cca 15 - 20 rokov, nie všetci sú proti používaniu bohemizmov či angliczmov v slovenčine), ale v súčasnosti určite nie, jazykovedci opisujú prirodzené fungovanie jazyka, jeho variantnosť, dynamiku, opierajú sa o živý jazyk. Nesnažia sa umelo zasahovať do jazyka, keďže to by nefungovalo. 

Pokiaľ ide o používanie slova rumanček, tak sa používalo v slovenčine už v 17. storočí a používa sa aj v súčasnosti, fuguje ako botanický termín. V Slovenskom národnom korpuse, čo je veľká databáza publicistických, odborných a umeleckých písomných textov s rozsahom 1,6 miliardy slov, má slovo rumanček (resp. rumančekový) cca 1 000 výskytov, harmanček (harmančekový) cca 930, kamilky (kamilkový) cca 310. V korpuse webových textov s rozsahom 4 miliardy slov sa častejšie vyskytuje forma harmanček/harmančekový (cca 15 500 výskytov), rumanček/rumančekový (cca 3400 výskytov), kamilky/kamilkový (cca 2 600 výskytov). 

​No, tak to je samozrejme možné, že som si to zafixovala dávno a už je to lepšie.

Inak ten Slovenský národný korpus rozlišuje výrazy aj podľa toho ako boli používané pred kodifikáciou a po nej? Lebo ak nie, tak je mi na nič vedieť, že slovo "rumanček" bolo použité toľko a toľko krát, keď do toho pred tlačou už hovoril korektor.

Online slniecko admin
19521 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 22:05
Reakce na andulka01:

Kokoska Ale snad ani Putin neni tak slepej, aby neviděl, že z h...a bič neuplete.
Nelze postavit zemi založenou na nesvobodě a krutovládě tak, aby se mohla vyrovnat zemi, která je vysloveně založená na výrazné svobodě (nechci diskutovat o tom jak moc si Amíci ze svobod ubrali). Kdyby to snad šlo, tak severokorejci nechcípaj hladem a s Kimem by se bavil i někdo příčetnější než Trump.

To s Aljaškou byl jinej dement. Ale to je asi jedno, oni si to fakt asi myslí.

​Ale jemu už neostáva iné, ako sa o to pokúsiť.

Offline continuity
42746 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 22:07

barbucha je to gašpar počmáraný prostě. 

Offline Karja
44483 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 22:10

continuity Je ale to je moc pěkné to gašpar počmárany, velice trefne!

Offline barbucha blogger
35655 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 22:13

continuity 

Jsme na řadě, se s tim smiř. Ještě pořád se ti nelíbí Severní Korea nebo vápno?

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-rusky-denik-o-nevdecnych-cesich-a-denacifikaci-197205

Offline jerry
11153 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 22:27
Reakce na continuity:

Jinak tam je určitě Belingcat, OSINT, dnes už je dost i na satelitních snímcích. Důkazů bude až až. Někdo prý zveřejnil seznam ruských vojáků, co byly u Buchy, řekla bych, že jim půjde po krku tolik lidí,že ti už nespocinou. 

Souhlasím s tebou. I v Haagu se stává, že důkazy/svědectví dodají vlastní spolubojovníci za příslib nižšího trestu (nepotrestání nepřichází v úvahu). Tohle už bylo i u zločinců z Jugoslávie.

Seznam byl zveřejněn, myslím, že v tom mají prsty (resp. klávesnice) Anonymous

Lebeď má úplnou pravdu - a ti zmetci z Buchy budou moci předtím, než se začnou smažit v pekle, kdykoliv počítat, že si je "vlci" najdou.

Offline Kokoska
34680 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 22:53

continuity no uzasny, to je duvod nechat se fotit!

Offline OliveOyl
1960 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 23:32
Reakce na continuity:

Amen!

Kam se v tom chystá? Do Polska pro velikonočního zajíce?

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 07. dubna 2022 06:58
Offline Marbuša
1410 příspěvků moje polička 07. dubna 2022 07:44

Lajknuto uživatelem Mirka Šimková V nebi nejsou psi?Tak tam nechci a dalšími (2)SheWhoMustBeObeyed@SheObeyed·16 hMuj syn zjistil, ze ohrivame vodu ruskym plynem. Zahajil akci: smrdim pro Ukrajinu… Dnes maji jit do divadla. Jsem moc zvedava, kdo vyhraje. Putin nebo Anetka.

Offline andulka01
12786 příspěvků moje polička 07. dubna 2022 07:48

Marbuša tak kdo vyhrál?

Offline continuity
42746 příspěvků moje polička 07. dubna 2022 09:25

Je to navazující vtip, dám to sem

Offline andulka01
12786 příspěvků moje polička 07. dubna 2022 09:29

continuity Kupuji a rovnou pouštím přes Štvanici

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 07. dubna 2022 09:31

Poleščuk píše na TW, že: "Americký senát jednomyslně schválil navrh, na základě kterého prezident Biden získá oprávnění spustit lend lease pro Ukrajinu." Tedy možná i lodě a letadla?

A Němcová psala, že Zeman zítra (tedy zřejmě dnes) oznámí, že do konce mandátu neudělí amnestii.

Offline andulka01
12786 příspěvků moje polička 07. dubna 2022 09:33

Mirka první odstavec - super, druhý - eee, kolikrát ten člověk lhal a ještě lhát bude?

Offline Sweet Potato
40153 příspěvků moje polička 07. dubna 2022 09:38
Offline Sweet Potato
40153 příspěvků moje polička 07. dubna 2022 09:39
Reakce na continuity:

Amen!

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 07. dubna 2022 10:31

andulka01 Už se mi to nechce hledat, ale musel by ji, myslím, spolusignovat předseda vlády, a ten by to (doufám) neudělal.