Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Offline slniecko admin
19521 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 17:14
Reakce na Sweet Potato:

slniecko Rumanček je špatně? V československých botanických knížkách byl vždycky rumanček.

​Nie, práve rumanček je "spisovne"...v živote som na celom Slovensku nikoho nepočula ho tak nazvať...a to mal kedysi v praveku môj muž cestovku po Slovensku, tak sme sa čosi nachodili...

dorota 

To je to, čo mne na JULŠ vadí. Že to, čo z neho častokát vypadne, nemá so skutočným jazykom nič spoločné, je to mnohokrát len umelá snaha, aby to bolo inak. Spôsoby práce sú mi ľahostajné, tie si oni musia nastaviť tak, aby fungovali, to čo vidím ja, sú výsledky a tie teda veľmi často, ehm, neoceňujem...

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 17:43
Reakce na continuity:

Když toho území vyrobíme druhou severní Koreu, příliš si nepomůžeme. 

​Tohle říkám od začátku. Jenže když se stát rozhodne, že bude druhou KLDR, kdo mu v tom zabrání? Kdo jim to náckovství dostane ven z hlavy a jak? 

Offline Kokoska
34680 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 18:00

wendulka to je strašný. To je snad už nějaká diagnóza, takový to popírání skutečnosti, aby si člověk nemusel přiznat děsivá fakta.

Offline dorota
1226 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 18:03

slniecko A to o tej umelej snahe, aby bolo niečo inak, je práve mýtus. V minulosti to tak sčasti bolo (najmä v súvislosti s odmietaním bohemizmov, príp. aj anglicizmov či iných prevzatí - súviselo to však s konzervatívnym chápaním kodifikácie, dnes má takýto postoj iba časť jazykovedcov a určite k nim nepatrí vedenie JÚĽŠ za posledných cca 15 - 20 rokov, nie všetci sú proti používaniu bohemizmov či angliczmov v slovenčine), ale v súčasnosti určite nie, jazykovedci opisujú prirodzené fungovanie jazyka, jeho variantnosť, dynamiku, opierajú sa o živý jazyk. Nesnažia sa umelo zasahovať do jazyka, keďže to by nefungovalo. 

Pokiaľ ide o používanie slova rumanček, tak sa používalo v slovenčine už v 17. storočí a používa sa aj v súčasnosti, fuguje ako botanický termín. V Slovenskom národnom korpuse, čo je veľká databáza publicistických, odborných a umeleckých písomných textov s rozsahom 1,6 miliardy slov, má slovo rumanček (resp. rumančekový) cca 1 000 výskytov, harmanček (harmančekový) cca 930, kamilky (kamilkový) cca 310. V korpuse webových textov s rozsahom 4 miliardy slov sa častejšie vyskytuje forma harmanček/harmančekový (cca 15 500 výskytov), rumanček/rumančekový (cca 3400 výskytov), kamilky/kamilkový (cca 2 600 výskytov). 

Offline Kokoska
34680 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 18:08

dynda nemyslím, že Putin chce udělat z Ruska druhou Koreu, určitě dobře ví, že to není moc prosperující země. Mám pocit, že se spíš vidí v cíli jako druhé USA. Možná i první před USA.

Mimochodem, jak  Medvěděv plácal něco o té Eurasii, to je on, kdo nedávno pokřikoval, že USA musí vráti Aljašku, protože původně byla jejich?

Offline continuity
42746 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 18:43

dynda Kokoska jedna věc je, co Putin chce a druhá, co se mu nakonec povede.

Rozhodne neplánoval speciální operaci tak jak se vyvinula. 

Offline Kokoska
34680 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 18:46

continuity ale jistě, právě si myslím, že má dost nerealistické vidění svých možností. Jen teda doufám, až mu dojde, že na to nemá, že se nebude chtít ukázat tím červeným knoflíkem.

Offline andulka01
12786 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 18:52

Kokoska Ale snad ani Putin neni tak slepej, aby neviděl, že z h...a bič neuplete.
Nelze postavit zemi založenou na nesvobodě a krutovládě tak, aby se mohla vyrovnat zemi, která je vysloveně založená na výrazné svobodě (nechci diskutovat o tom jak moc si Amíci ze svobod ubrali). Kdyby to snad šlo, tak severokorejci nechcípaj hladem a s Kimem by se bavil i někdo příčetnější než Trump.

To s Aljaškou byl jinej dement. Ale to je asi jedno, oni si to fakt asi myslí.

Offline Lav
383 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 18:53
Reakce na continuity:

andulka01 vojáky zdaleka si povolali protože těch rusů není mladých dost. Musí brát tam, kde se ještě děti rodí. 

Jak moc jsou schopni a vycvičení jsou ukázala už tiktok armáda Kadyrovcu. Ale dva sestřelili piloti měli příbuzné na Ukrajině. To jim nijak nebránilo vybombardovat tam civilní cíle.

Jinak podpora té operace je podle věkových kategorií takto (průzkum z Moskvy, malý, ale relativně nezávislý):

Červené je pokračovat, modré je zahájit mírová jednání. 80% to není ani omylem. 

​Máš k tomu nějaký zdroj, prosím?

Offline Kokoska
34680 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 18:57

andulka01 myslíš, že takhle uvažuje? Pro něj jsou řekla bych Státy největší uzurpátor, ale těžko říct, jestli je o tom fakt přesvědčený nebo je to jen rétorika. A kdyby moh schlamstnout celý svět, bylo by mu jedno, jestli to udělá díky vyvrždění poloviny lidstva, obávám se.

Češi už jsou taky na indexu, nebyli jsme dost vděčný za ochranu.

Offline continuity
42746 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 19:21

Lav je to v tom @kamilkazani vlákně, co jsem sdílela včera. Čislo 40. Myslim.

Offline Lav
383 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 19:23

continuity Díky.

Offline moora
8667 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 19:40

Kokoska Posloucham ted Romancova. Prijde mi, ze vsechno to, co rika o Rusku (a Putinovi), sedi

Offline barbucha blogger
35655 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 20:15
Reakce na andulka01:

barbucha i když sami sebe přesvědčíme a zkusíme si o nich myslet to úplně nejhorší, ještě vždycky to dokážou překonat... Upgrade Hitlera! 

A soud v Haagu na to: to my bychom museli vidět naživo a vyšetřit, ale nikoho tam poslat nemůžeme protože tam není bezpečno... tak z tohohle je mi na blití taky. A rusáci maj klid na to se svědků zbavit, spálit je jak odpadky!

​Hrůza děs. Musí se to dokázat konkrétním jednotlivcům, tvl! Jo jasně, von každej počká u mrtvoly, že jo.

Jedinej precedens nadějnej je s Karadžičem, ten taky osobně všechny nezavraždil, a přesto mu napařili válečnej zločin. Akorát že ho teda aspoň dokázali chytit, no. To Putlera z díry nevytáhnou, ten z ní už nevystrčí rypák.

Ale myslím, že tam už nějaká vyšetřovací komis účinkuje, navíc je tam (nebo byl?) Sean Penn a teď bondovec Fukunaga... ti snad nějakej dokument zvládnou.

Offline barbucha blogger
35655 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 20:21
Reakce na continuity:

Víte co, sama se zmítám mezi tím: nejlip zasypat Rusko nehasenym vápnem a po deseti letech zkusit nové osídlení a tím, co třeba říká Andrej Polescuk. A nějak mi z toho vychází, že to fakt potřebujeme rozklíčovat trochu líp, už jenom proto, aby pro tentokrát mělo šanci dopadnout alespoň trochu přijatelně. 

Když toho území vyrobíme druhou severní Koreu, příliš si nepomůžeme. 

​Jaký přijatelně? Aby nebyli moc nasraný a už neškodili?

Buď je budeš šetřit a eště jim pomůžeš, aby nechcípli hlady... a vděku se dočkáš brzo, až se trochu zvetěj: naberou síly a máš je na Václaváku.

Nebo je vyhladovíš k smrti a síly je nabrat nenecháš, pak máš jistotu že daj pár let pokoj. Vymře Putler i s těma dalšíma kurvama, a nová generace si možná nechá říct. Možná.

Taky dali pokoj, když je Reagan uzbrojil. Jakmile jim povolili uzdu, svět na ně přestal dávat bacha... a výsledek skvost - ve výbojích se už nezastavili.

Jsem pro vápno.

Offline continuity
42746 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 20:33

Jinak tam je určitě Belingcat, OSINT, dnes už je dost i na satelitních snímcích. Důkazů bude až až. Někdo prý zveřejnil seznam ruských vojáků, co byly u Buchy, řekla bych, že jim půjde po krku tolik lidí,že ti už nespocinou. 

Genocida civilního obyvatelstva nikdy nepřinesla útočníkovi nic dobrého. 

Offline continuity
42746 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 21:39

Amen!

Offline Kokoska
34680 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 21:42

continuity to je fotomontaz nebo je tak pitomej, ze se fakt promenaduje v neprustrelny veste? Nebo to ma nejaky duvod?

Offline continuity
42746 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 21:50

Kokoska zafinancoval 200 necertifikovaných vest.

Brýle má asi kvůli tomu, že je po operaci těch víček. 

Offline barbucha blogger
35655 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 21:52

Kokoska 

Pokládám si stejnou otázku. 

Ovšem na to, aby se opičil, byť mu barák nikdo neostřeluje, je blbej dost. A teď je to holt in...