Co vás dneska vážně nas...namíchlo?

21. zaří 2015 11:38
Offline Fiction
1619 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 10:59

Ad dítě mozkově mrtvé matky....sledovala jsem tuto kauzu, je opravdu hodno neskutečného obdivu udržet mozkově mrtvého člověka v takové kondici, že může pokračovat vývoj plodu v děloze. Pokud není funkční mozek, člověk nedýchá a přestane fungovat spousta homeostatických pochodů a někdy je hrozně těžké takové tělo udržet třeba jen pár hodin, například pro transplantační program. Takže Brno, klobouk dolů !!!

A ad tato konkrétní kauza, zdravotníci i rodina prováděli bazální stimulaci, fyzická cvičení,.. Píšete o podekování rodičů zemřelé, já viděla dopis rodičů manžela...vidím podporu a radost ze všech stran.

Offline Dadoo
11607 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 12:00
Reakce na Zarinya:

Zarinya a ja si docela dobre dokazu predstavit,ze se svepravnou ctyricitkou to muze nepekne psychicky zamavat,ze musi udelat takove rozhodnuti a psycholog je na miste.

​No a přesně tohle jsem přece psala. Že MŮŽE být potřeba. Že jsem to zažila. Že by se mi to možná tenkrát i hodilo, protože jsem to těžce nesla.

V tomto nejsme ve při.

Ale stále to odmítám jako striktní plošnou podmínku výkonu.

Ale to tam píšu snad zřetelně.

Offline slniecko admin
19244 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 12:45
Reakce na Dadoo:

Já osobně bych asi přivítala kdysi pohovor s psychologem především proto, protože jsem neměla prakticky jinou volbu a těžce jsem to nesla. Asi bych uvítala tu možnost, podporu v rozhodnutí.

Ale jako dospělá, svéprávná žena třeba před čtyřicítkou, již s dětmi, aby měla striktní povinnost - v podstatě bud psycholog, nebo žádná interrupce, to fakt ne.

​Ako chápem, a uznávam, aj keď....ľahšie by sa mi uznávalo, keby nad návštevou psychológa u nás ešte stále nevisela taká stigma.

Navrch si myslím, že je to fakt veľmi ťažká situácia a že spôsob "dievča ideš, a tam sa môžeš na tom gauči konečne niekde zložiť pri niekom, kto je na to cvičený" môže byť veľká pomoc. Možno aj práve pre ženu pred štyridsiatkou s deťmi, ktorá či chce, či nechce, potrebuje byť všade inde za silnú.

Offline Garfie
27852 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 12:49

Zarinya Souhlasím. Já tady zmínila kamarádku, které jsem potrat rozmluvila (jasně, měla jsem oproti psychologovi znalost zázemí), tehdy jí bylo něco málo před 30. Kdysi jsme spolu bydlely, vždycky měla trochu potíž najít si normálního chlapa a o dítěti vždycky mluvila. A pak po dost hnusném rozchodu s přítelem zjistila, že je těhotná. On se k tomu postavil úplně negativně, rodina ji totálně rozdeptala, už měla termín na potrat. No mimino bude mít letos 17, jiný dítě nemá a vztah taky ne....je šťastná, že ho má, myslím že přesně v jejím případě by rozhovor s psychologem pomohl. Ne v tom, aby si dítě nechala, ale aby si uvědomila, co chce ona sama.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 13:31

Dadoo no a ja si trvam na tom,ze je prave fajn plosne,bezplatne tohle absolovovat,protoze mam pocit,ze psychologa pojistovna neplati a cekaci doba muze byt dlouha coz neni zadouci a,ze ne kazdy dokaze odhadnou co to s nim udela.Tudiz koho to nudi si to tam odsedi a zbytku to treba pomuze.

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 13:33

slniecko Konkretne v prispevku od Dadoo neni vuci psychologum stigmatizujiciho nic. Ja si taky umim predstavit, ze bych dospela k zaveru, ze interupci podstoupim a soucasne to posledni, po cem bych v takove situaci touzila, by bylo se o tom povinne bavit s psycholozkou. Treba bych se o tom nechtela bavit s nikym (cizim). Nebo jen s temi, o kterych to sama uznam za vhodne. A to jsme zase u rozdilu povinnost (ne) vs moznost (rozhodne ano) 

Offline barbucha blogger
34942 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 14:50
Reakce na Potrefenáhusa:

mně to ani popravdě moc nepřijde k diskuzi, říct, že prarodiče budou mít památku na dceru, je sice strašný, ale mně přijde strašný uvažovat i nad tím, jestli by dítě mělo žít nebo by pro něj bylo lepší, aby nežilo...jako kdo jsme, abysme o tomhle mohli rozhodovat? To neni přece jako jít do kina nebo zůstat doma, žádnou jinou šanci, jak žít, už to dítě přece nikdy nedostane...

​Přesně tak. Jako že by pro to dítě bylo lepší se nenarodit? To jest, přesněji řečeno, nechat umřít voba? V čem je to lepší, to by mě teda fakt zajímalo!

viktorka_od splavu To už taky můžeš říct (jakože nebohý dítě bez maminky) jinýmu, jehož matka se zabila v autě (a stává se to i matkám mimin, pro tvou informaci), umřela na nějakou vošklivou nemoc: chudáku malej, vono ti bude v rakvi líp! A eště mu nesobecky do tý rakve pomoct, ne?

Offline MP Marge
6752 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 15:40
Reakce na jinx:

slniecko Konkretne v prispevku od Dadoo neni vuci psychologum stigmatizujiciho nic. Ja si taky umim predstavit, ze bych dospela k zaveru, ze interupci podstoupim a soucasne to posledni, po cem bych v takove situaci touzila, by bylo se o tom povinne bavit s psycholozkou. Treba bych se o tom nechtela bavit s nikym (cizim). Nebo jen s temi, o kterych to sama uznam za vhodne. A to jsme zase u rozdilu povinnost (ne) vs moznost (rozhodne ano) 

​Tos napsala presne. Z predchozich prispevku mi vubec nepripadalo, ze by tady mel nekdo neco proti psychologum (samozrejme krome me ) - ale vetsine z nas se nelibi myslenka, ze by nas k psychologovi jit nekdo nutil.

Kdyz si predstavim, ze bych byla v podobne situaci ja, tak si fakt nedovedu predstavit, jak by mi to pomohlo. Uz jen to, ze tam jdu povinne, by me namichlo dopredu. Dale, a to rikam jako clovek, ktery sam pracuje jako terapeut, osobne nemam zadnou potrebu zacit se sverovat se svymi pocity, nota bene ohledne neceho tak citliveho jako preruseni tehotenstvi, nekomu, koho vubec neznam. Na to, abych toho byla schopna, si potrebuju psychologa tak rikajic "otukat" a vytvorit si k nemu/ni nejaky vztah - a na to rozhodne potrebuju vic nez jednu navstevu. Ba i vic nez dve. Prave proto, abych se ujistila, ze jsem si "sedli",  a ze k nemu muzu mit duveru.

Mimochodem v soucasne praci mam obcas klienty, kterym terapii naridil soud -  a prestoze se mi se vsemi podarilo navazat vztah a vsichni me ujistili, ze jsem jim sympaticka, a ze proti me nic nemaji, krome jednoho jedineho pripadu se zadna terapie nekonala, protoze se jim proste zajidalo, ze je ke mne soud poslal proti jejich vuli. 

Takze i z duvodu, ze to vidim z te druhe strany, za me navstevu psychologa doporucit a umoznit, ale rozhodne ne naridit. 

Offline Marbuša
1362 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 15:55
Reakce na moora:

Jakej vopustenej sirotek? Tak má nějakýho otce a jistě spoustu dalších milujicich pribuznejch. Jako dítěti je jedno, kdo se o nej stará, hlavně ze ho má rad. V ústavu neskončí.

​Dítěti je jedno, že odmalička nemá maminku? To bych se teda hádala.

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 16:09

Marbuša Tak pokud nic jinyho nezazilo, tak mu to realne asi nemuze chybet az do okamziku, nez se stretne s vrstevnikama a pravdepodobne ve skole, ve skolce mam zkzkusenost, ze to deti proste vezmou a neresej.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 16:10

MP Marge uz se mi to nechce rozebirat,ale tohle neni zadny narizeni.....je to soucast vykonu v dane zemi a bud tedy ty pravidla prijmes nebo si jed do zahranici.To je cely.Ja jen v zacatcich zminila,ze se mi to zda dost dobry a vubec ne od veci.

Offline MP Marge
6752 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 16:10

Marbuša Tak ja myslim, ze to nebylo mysleno doslova, ale jako ze na svete je (bohuzel) spousta deti, ktere vyrustaji bez matky - a pravo na zivot jim snad nikdo neupira!? A pokud ma dite tatinka, jakoz i funkcni rodinu, tak opravdu muze byt zdrave a vesele i jako polovicni sirotek (videno na vlastni oci). 

Offline stes
8788 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 16:11

Mně se rovněž jednoznačně příčí ta povinnost a nevidim v tom žádný extra pozitiva. Doporuceni navstevy apod. samozřejmě ano, ale to je zase ta možnost ne povinnost.

Offline MP Marge
6752 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 16:12
Reakce na Zarinya:

MP Marge uz se mi to nechce rozebirat,ale tohle neni zadny narizeni.....je to soucast vykonu v dane zemi a bud tedy ty pravidla prijmes nebo si jed do zahranici.To je cely.Ja jen v zacatcich zminila,ze se mi to zda dost dobry a vubec ne od veci.

​No, a ja rikam, ze me se to dobry nezda, a vysvetluju proc - jak v diskusi o cemkoliv lze ocekavat

Offline slniecko admin
19244 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 16:16

jinx nie v príspevku od Dadoo nebolo nič stigmatizujúceho. A chápem aj rozdiel medzi možnosť a povinnosť. Len mám zas skúsenosť s tým, ako je to vnímané (aspoň teda tu, v Čechách už môžete byť ďalej) a aký s tým mnohokrát ženy majú problém (vo všeobecnosti, nemusí ísť o potrat) - a ak aj nie ony, tak mnohokrát najbližší, čo im môže sťažiť sa k tej pomoci dostať - a že z toho dôvodu by som možno uvítala, aby to bolo povinné. Ale je to len môj názor.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 16:17

MP Marge to je v poradku ja jen,ze to jsou zakony a hotovo.....vsichni tu delaji jak kdyby v cesku do nich mohly mluvit.

zadny narizeni,pravidla a konec....narodit se tu tak to vsichni berou normalne to je cely.

Online Janulik03
19693 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 16:29
Offline stes
8788 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 16:30

Zarinya spor, pokud to tak můžu napsat, vzniknul proto, ze ty tu povinnost beres jakoze fajn a nekterym se to fajn nezda. 

Offline Krehutka blogger
3525 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 16:32

Zarinya ja tomu tvemu poslednimu postu asi nerozumim. Jako ze je to tak proste v tve zemi daný, takhle se to dělá a kdybychom se narodili v Nemecku tak by nas ani nenapadlo o tom premyslet? 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 16:34

Krehutka ano.