A vubec, muminci me teda minuli, ani ted nemam chut si je precist, ovsem jako dite jsem lezela v krase nesmirne, ty pohadky jsou tak krasne krvelacne a pak jsme doma meli erbenovy pohadky, a ty byly taky huste, roztrhany princ na kusy dtto. Deti z B jsem cetla mnohokrat, ale Pippi me treba nebavila uplne, a tu knihu s upirem znam ale nevim jak se jmeuje:)
Čo vás dnes rozosmialo?
Neznalka jsem si musela pujcovat v knihovne, matka vzdycky dost trpela, kdyz jsem to cetla, ale, ze by mi to zakazala, tak daleko nezasla. Ovsem ten nesouhlasnej vyraz v tvari si dodnes pamatuju :))
Hamáček a Brno, oboje ![]()
Citrochnap presne tak som ju citavala aj ja preskakovala som obrazky. A este ked sme mali doma stary ciernobiely TV tak sme ako deti vecer nesmeli pozerat s nasimi filmy. A videla som ze vecer pojde dracula tak som bola zvedava. Nasi usadli mysleli ze spime a potichucky som pootvorila dvere abysom skarockou mohla z chodby sledovat film a prve co som uvidela bolo ako sa nieco hrozostrasne prevtelilo z obrazkov mojej knizky a ozilo. No nemohla som sa ani pohnut ani spat a taky strach si tusim viac nepamatam ze by som mala.
Potrefenáhusa Mne se na Odvazne skolacce nejvic libily ty fotky z filmu.
Přijde mi zajímavý, jak si pamatujete propagandu v Neználkovi. Já jsem to taky kdysi četla a pamatuju si matně pár technických vynálezů, jinak lautr nic. Brala jsem to jenom jako dobrodružný sci-fi, dočteno, další prosím. Asi má vliv, že moji rodiče se k němu nevyjadřovali.
Nejlepší propaganda byl Malý Bobeš. Já ho milovala a očividně na mě stopy zanechal.
dzizisketa Já byla asi propagandě-odolný dítě, z Malýho Bobše si taky nic nepamatuju. Jenom to, že jeho rodina byla hodně chudá, ale tím to hasne.
coralline Propagandu v Neználkovi jsem taky jako dítě neodhalila. Mě se na knížce líbily akorát ilustrace. Krom nich si nepamatuji z děje vubec nic.
coralline ja jsem se naucila cist az po revoluci :) nasi to nijak nekomentovali, propagandu jsem v tom nevidela. Ale bavil me jen ve Slunecnim meste, na mesici byl takovej divne vykonstruovanej. Mozna to bylo ono, jen jsem to tehdy neumela pojmenovat.
Maleho bobse jsem brala jako ze proste nekdo je chudy a nekdo bohaty a co uz s tim, a ze tim chteli neco rict, mi v dobe, kdy jsem to cetla, vubec nedochazelo....jen jsem obrecela tu scenu, jak mu umrel ten maly bratricek....
Tyjo, Malýho bobše sem brala jen jako knížku oro děti, poselství sem v tom neviděla..četla sem to taky víckrát, docela mě to bavilo.
rasaNori Krása nesmírná měla i působivé ilustrace, třeba ta svítící lebka!
Jitka77 A Baba Jaga ve stoupě!!
Karoleena Tu si taky pamatuju. Dost jsem se natrápila přemýšlením, jaký má to přemisťovadlo pohon...
Krásu nesmírnou jsem na jaře četla synovi, docela se mu líbila, to mě potěšilo. Já jsem jí měla ráda a ty obrázky jsou fakt skvělý.
Jinak Neználka jsem milovala, ale ten díl na měsíci jsem nikdy nečetla. A to jsem si o něj psala několik let Ježíškovi ![]()
Říkali mi Leni a Odvážná školačka byly taky dobrý, Gabra a Málinka taky, ještě mě bavila ta tlupa dětí (Vlaštovky?) od Ransoma.
Ale teda moje nejoblíbenější dětská knížka byla Zahrada od Trnky (přiznejme si, že kvůli kocourovi).
Já teda jako nejstrašidelnější měla Pohádky od Wilhelma Hauffa. Naši asi viděli nápis Pohádky a ani to nečetli, jinak by mi to jako osmiletý nemohli dát do ruky.
Třeba O malém Mukovi, nebo Strašidelná loď, dyk to byly normální horory.
Já se bála mít tu knížku i jen v knihovně.
edit: teď čtu, že autor žil v letech 1802-1827, tý jo, to je vykopávka, u nás to bylo vydaný 1930, ale já měla snad nějakou modernější, i ty obrázky byly strašný.
A všechny ty dětský knížky, co tu uvádíte, jsem taky četla, a taky jsem měla štěstí, že v mých těch asi devíti, desíti se tu trochu uvolnila atmosféra a smělo se číst i později zakázané, takže jsem už od asi třetí třídy chodila každý odpoledne u nás do knihovny a tam mě nechala zlatá paní knihovnice celá odpoledne číst a číst a číst. Brala jsem to od kraje, teda v dětském oddělení, takže všechny díly všech sérií všeho a v tý době tam měli i celýho Foglara a svázaný ročníky Junáka a Rychlý šípy, boží to bylo.
Doma jsem moc číst nemohla, bylo nás tam moc a furt někdo prudil ![]()
Jennyfor Hauf mi taky způsobil dost nočních můr! Alabastrová ručička! Muka jsem nesnášela.
Jennyfor taky vzpomínám na knihovnici p.Bílou, chodila jsem pravidelně každej pátek do městský knihovny, četla jsem vse výše zmíněné, teda kromě Káji M., ten je i na mě archaickej. Milovala jsem svazany ročníky časopisu ABC s komiksy vzadu - Malý bůh atd. Knihu Kolo na střeše někdo pamatujete?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje