viktorka_od splavu ja to taky nemam rada, ale ono pak v unoru a breznu byva slunecno a krasne, den uz je taky pak docela dlouhy. Pokud je snih (coz vetsinou je), tak byva uplne zarivo. A v lete je zase svetla az az. Nejhorsi je listopad a prosinec, zvlast kdyz neni snih.
Čo vás dnes rozosmialo?
Kan solarka asi jsou, ale jiste to nevim, nikdy jsem se o ne nezajimala. Tady prodavaj takovy jasny lampy, jakoze simulujou denni svetlo. A pak se tu pali ve velkem svicky a lidi mivaji svetylka v oknech, na balkonech a na zahradach. Jinak chlasta se tu dost, proto tu taky je castecna prohibice, prodej silnejsiho alkoholu je omezen a da se koupit jen v prodejnach Alko, ktere maji vynikajici zakaznicky servis a otevreno ve vsedni dny 9-21, v sobotu 9-18 a v nedeli zavreno. A i v samoskach se slabsi alkohol (pivo, cidery) smi prodavat jen 9-21.
Friga U vás je prohibice taky? Svíčky miluju, ale naštvala mě Ikea, ten vosk je letos nějakej blbej a svíčka nevyhoří pěkně.
Kan jojo, je. A myslis Ikeacky cajovky? Taky jsem si vsimla, ze maji takovej divnej vosk, nevyhori celej a pak se musi vydloubavat a divne se lame a lepi.
Friga Jo, čajovky malý i ty pětihodinový! Já toho nakoupila mrak pro babky na betlémský, protože to každej rok hořelo a vyhořelo moc pěkně a letos hrůza.
Friga tech 9-21 je mozna delsi doba, nez maji tyhle prodejny v Norsku. Vzdycky jsme dojeli na ubytovani tak kolem seste a nikdy jsme nedokazali sehnat nic alkoholickyho. Pres den jsme vetsinou byli dost v prirode nebo v nejakych mesteckach, kde nebylo moc casu shanet tu spesl prodejnu.
Friga Prosím tě, a v čem tedy spočívá ta regulace spotřeby alkoholu? Dá se koupit jen v určitém obchodu a tam mají nějaké kvóty na kupujícího ? Něco jako povolenky?
Samantha je omezen cas a pak normalni vina, silna piva a tvrdy alkohol se da koupit jen v prodejnach Alko. Omezenky nejsou, ale v nedeli si koupis jen pivo a cider. V noci si nekoupis nic, jen v hospode, kde je to drahy.
Kokoska v Norsku měli pivo normálně v samosce, ale ne v těch bistrech jako 7 days. Muž tvrdí, že i normální alkohol, akorát omezený čas prodeje.
Samantha v Norsku můžeš konzumovat alkohol jen na vyhrazených mistech, jen tak na chodníku neexistuje.
Samantha Keď som kedysi šla trajektom z Tallinu do Helsink, prekvapili ma skupinky Fínov, ktorí so sebou vliekli bedničky alkoholu, chodili ho kupovať do Estónska.
V Nórsku boli uličky s alkoholom mimo hodín určených na nákup alkoholu oddelené od zvyšku obchodu takou tou spúšťacou mrežou.
continuityTak podle statistik jsou si právě nejvíc nebezpeční alkoholici, kteří popíjí doma o samotě.
Spíš přemýšlím, zda je taková částečná regulace nějak užitečná. Ale to asi ve Finsku vědí líp.
Já totiž měla za to, že je tam tvrdý alkohol zakázán úplně.
Samantha ja mam pocit, ze idea regulace je v tom, ze kdyz si vecer vypijes zasoby, tak si uz dalsi proste nedas a v nedeli pak taky ne. Ze se do pondelka z opice vyspis. Neni tak snadny se neplanovane zridit a propit cely vikend.
Samantha Tak třeba kriminalita je ve Finsku na velmi nízké úrovni, jsou na to statistiky.
continuity no prave, omezeny cas prodeje. Chteli jsme ochutnat nejakou dobrou lihovinu, ale prezili jsme i bez toho.
V Norsku je alkohol především příšerně drahý kvůli dani. Dokonce je to tak, že už je skoro jedno jestli si dáš v hospodě dvanactiletou whisky nebo pivo. Rozdíl v ceně asi 10%.
Tam žádné diskuze o zdaneni ticheho vína určitě nikdo nevedl. Dani se brutálně i to pivo.
Ta konzumace na veřejnosti mimo vyhrazených míst je zakázána, kvůli tomu, že je klasifikovaný jako droga.
Friga kdyz jsem byla pred 10lety v Rusku, bylo tam neco podobneho. Myslim ze po osme nebo devate se proste zatahly rolety na alkohol v obchodech a nesmel se prodavat. Jen v hospodach a tak. A i ja s kamaradkou jsme si i pres den kupovaly alkohol jen na pas. Proste nas prodavacka dycky legitimovala (bylo nam 25). A kdyz jsme nejaky ten rok predtim leteli s muzem vnitrostatni linkou, nebyl na palube zadny alkohol. Jen nealko. Velka zmena proti letum mimo Rusko. Ale stejne jim to evidentne v nicem nepomaha. Rusko je Rusko
dorota on je pry ten alkohol v estonsku vyrazne levnejsi, obchodni partnerka nam vypravela, ze si jela plachetnici nakoupit alkohol do estonska na svatbu a usetrila tim desetitisice
Jos tady maji pokladni zadat o doklad kazdeho, o kom si mysli, ze je mu/ji pod 30. A teda chlasta se tu porad docela dost, i kdyz u mladych konzumace klesa, ale to je myslim i v jinych zemich.
baltik dorota dneska se uz tolik dovazet alkohol z Estonska nevyplati, uz tam taky zvedli dane. Asi jen na nejakou velkou oslavu, kdy se toho nakoupi spousta, tak to ma vetsi vyznam. Ale driv ten rozdil byl velky. Dnes se pry za jeste levnejsim jezdi do Lotysska.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články