Čo vás dnes rozosmialo?

11. srpna 2014 15:54
Offline Karja
44632 příspěvků moje polička 07. ledna 2025 21:02

Mně říkala psycholožka že nejvíc důležité pro psychiku je to ranní světlo, že to nejvíce nabíjí:D. Takže ono se to asi dá, i si myslím, že já bych to zvládla, ale fakt bych každý den musela někde šlapat hodinu dopoledne venku na čerstvém vzduchu. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. ledna 2025 21:12

Karja jo, to se říká. I pro ty cirkadiánní rytmy. Akorát že tam by ti to ranní slunce vyšlo tak na polední pauzu

Offline Karja
44632 příspěvků moje polička 07. ledna 2025 21:30

Evaeva tak to by bylo i akorát;-)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. ledna 2025 22:14

Karja ale je to docela zajímavá otázka. Jestli třeba mají nějak upravený režim ve škole a děti chodí hned po obědě ven, aby byly venku za světla nebo se jdou ti, co můžou, uprostřed pracovní doby na hodinu a půl projít.

Offline continuity
43012 příspěvků moje polička 07. ledna 2025 22:22

Evaeva oni tam v zimě hodně svítí. Jakože opravdu hodně. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. ledna 2025 22:25

continuity no ale denní světlo to není, i když to určitě přispívá k pohodě. Aspoň v té škole bych čekala, že ven půjdou za světla. 

Offline Karja
44632 příspěvků moje polička 07. ledna 2025 22:48

continuity Ano, to je svícení, že vidíš, ale není to prontu energii a psychickou pohodu. Ale třeba to někdo nevnímá tolik, já dost. 

Offline Zuzuli
3764 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 09:45

Karja pamatuju si, ze na erasmu jeden kluk z norska vzdycky rikal, ze v rijnu upadne cela populace do deprese a v breznu se z ni probere

Offline andulka01
12835 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 11:13

tv neneeeeee

i když... tuhle jsem byla na svatbě, kde bylo víno z tatínkové "sbírky". Pila jsem pivo.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 08. ledna 2025 12:04

Ja som sa nezasmiala, ale vy môžete - zasa sa mi niečo podarilo. Pri poslednom, predvianočnom pečení, som vysypal zvyšok, polovicu vrecka, s hladkou múkou do poloprázdneho zásobníka, mysliac si, že je to ten pravý . Nebol. Prišla som na to včera, keď som chcela posypať taniere s krupicovou kašičkou práškovým cukrom .

Offline barbucha blogger
35800 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 12:24
Reakce na Friga:

barbucha na trajektech se chlasta o sto sest, ja mam dojem, ze je to tou dani, ze je to levnejsi. Finove zase chlastaj na ceste do Estonska. A pak tahaj piva domu na takovejch srandovnich voziccich. 

​Do Švédska pašujou chlast (z Dánska) hlavně Cikáni - rozeznatelný protože choděj v tradičních hadrech, ženský v těch dlouhejch několikerejch sukních atd. - a mají k tomu účelu většinou starý tranzity, protože je omezenej dovoz na hlavu... tak se tam vždycky nasáčkuje snad deset lidí, aby toho mohli vzít co nejvíc, a zbytek toho tranzitu je narvanej flaškama až po střechu

Ty trajekty mě děsej, divím se že těch lidí nepopadá přes palubu většina

Offline barbucha blogger
35800 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 12:27
Reakce na continuity:

Evaeva oni tam v zimě hodně svítí. Jakože opravdu hodně. 

​Přesně tak. Je to fakt něco úplně jinýho než u nás ty umrlčí světýlka Já se tam vždycky v zimě těším a vůbec mi to nepřijde, ten dřívější soumrak... naopak spíš pookřeju protože je tam na ulici vidět!

Offline Kokoska
34873 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 13:16

Blanka já se teda nesměju, málem jsem místo vanilkového cukru nasypala do pudinku prášek do pečiva.

Offline Sweet Potato
40264 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 13:21

tv Zhruba 20 let!

Na zdravíčko.

Offline Friga
2132 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 14:30

Evaeva my bydlime kousek od budovy prvniho stupne (taky byvaji 1. a 2. stupen zakladky zvlast) a decka ocividne vyhanej na prestavky ven. 

Jinak k tomu svetlu, ono to slunce je sice vysly celkem kratkou dobu, ale svetlo je realne mnohem dyl. V CR slunce vychazi a zapada oproti zdejsim krajum rychle, pul hodiny pred vychodem a pul hodinu po zapadu je normalne svetlo, jako kdyz je pod mrakem. Tak hodinu pred a po uz zacina byt vic tma. V lete treba zase nejsou videt hvezdy, jak je svetla noc. Ta tma vliv na naladu a energii ma, ne ze ne, ale clovek si zvykne, neni to tak hrozny, jak se muze zdat. Horsi unavu mam po zmene casu. 

Offline Friga
2132 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 14:32

A k tematu, kdyz jdou konecne zase nahravat fotky. V nedeli jsem byla v Sinebrychoffe muzeu v Helsinkach a maji tam moc pekny obraz od neznameho autora. 

Serenada pro kocku

Offline continuity
43012 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 14:39

Friga v tom Tromso reálně slunce vůbec nevyjde nad obzor dva měsíce, ale svetlo je cca 3-4 hodiny. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. ledna 2025 14:39

Friga já si to myslela. Aspoň já mám ze seveřanů ten pocit, že tráví hodně času venku za každého počasí. Furt vídám nějaká videa ze školek s dětmi v loužích a batolata spící v kočárku venku.

Se mnou změna času nic nedělá, ale je jasné, že zvyknout se na tu tmu dá, ostatně jako skoro na všechno

Offline Friga
2132 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 14:51

continuity ono jeste severneji to slunce urcite vychazi a zapada jeste pomaleji nez tady u nas. A je jen kousek pod obzorem. To, ze tam je aspon trochu svetlo, me zas tak neprekvapuje. Srovnani nemam, nejseverneji jsem byla v Ilomantsi, coz zas tak na severu neni. 

Offline Janulik03
20224 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 19:13