design a architektura

09. října 2016 22:17
Offline Karja
44893 příspěvků moje polička 25. srpna 2019 21:36

999 Nevim nevim, ale rada bych, kdyby nam nekdo odpovedel, ted me to taky zajima...

viktorka_od splavu No prave v tom patre uz je mi to proti srsti, nemuzu rict peoc, asi kvuli vysce...

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 25. srpna 2019 22:18

Mně to přijde, jak bydlet ve výloze

Offline Karja
44893 příspěvků moje polička 25. srpna 2019 22:22

moora Hlavne ja docela chodivam doma vysvlecena (coz jsem se nedavno na nejakym vecirku dozvedela, ze je prej divny :-D), takze by z toho byla vyloha jak v Amstru...

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 25. srpna 2019 22:39

Potrefenáhusa to je moc krásný. Okna přes celou stěnu miluju. Do 25 jsem žila v bytě, kde každá místnost (včetně koupelny) měla obrovská okna a obývák a hala francouzská. Pak byla secesní pauza - pro mě tam byla tma a teď už mám zas okna přes celou stěnu a většina jich je francouzská. Takovej návrat ke slunci

Offline Kokoska
35143 příspěvků moje polička 25. srpna 2019 23:01
Reakce na Myrtila:

Garfie Tak doufam, ze budete mit vetsi stesti, my tam nakupovali poprve a pro priste se radsi budem drzet Ikey :-)

​Ale taky se nám v Ikee podařilo koupit stůl, který měl vrchní desku nějak nedodělanou, takovou hrubou a nelesklou. Ani barva nebyla úplně stejná jako zbytek stolu.

Offline Friga
2181 příspěvků moje polička 27. srpna 2019 08:45

Zaujala me nova skola v Helsinkach na Jätkäsaari, vnitrni prostory odpovidaji novemu vyukovemu programu, chybi dlouhe chodby s tridami. (Nejake tridy tam jsou, na fotkach je videt ucebna chemie) Prostor je pry usporadan tak, aby bylo mozne prirozene prolinani predmetu. Docela bych si to tam chtela prohlidnout osobne :) Fotky jsou na konci clanku zde 

Offline Potrefenáhusa
38998 příspěvků moje polička 27. srpna 2019 09:26

Friga jako je to krásný, jen si uplně nejsem jistá jestli to bude plnit účel.

Trochu mi to připomíná novou budovu NTK, kde já osobně si myslim, že studijní knihovna toho otevřenýho společnýho prostoru potřebuje prostě míň (je tam hluk a ruch)

Offline Friga
2181 příspěvků moje polička 27. srpna 2019 09:36

Potrefenáhusa ve clanku psali, ze prostory jsou multifunkcni a maji moznost rozdeleni napr. akustickymi zavesy. Jsou tam i oddelena pracovni zakouti. A je to pry postavene tak, aby vnitrni prostory bylo mozne v budoucnu zmenit, pokud se zmeni potreby vyuky. Ale sama si to taky nedokazu uplne predstavit v praxi. Nadruhou stranu si reditelka pochvaluje, ze zatim to funguje (skolni rok zacal 9.8.) 

Offline Potrefenáhusa
38998 příspěvků moje polička 27. srpna 2019 09:40

Friga tak snad funguje.  Zase já mám z toho finskýho školství a vzdělávání dojem, že je dost pokrokový a že asi vědí, co dělaj.

Třeba v tý NTK jsem slyšela, že si nechali dělat průzkum, co tam ty lidi choděj dělat a učit se se tam chodí menšina, ale dávaj si tam lidi srazy, trávěj tam přestávky a tak. Tichý studovny tam taky maj, tak asi taky cajk.

Offline Sweet Potato
40629 příspěvků moje polička 27. srpna 2019 10:04

Potrefenáhusa Kamarádka elementaristka byla na studijním pobytu ve Finsku a vrátila se naprosto nadšená. Podle toho, co vyprávěla, tam tohle bude fungovat na 100%.

Offline Friga
2181 příspěvků moje polička 27. srpna 2019 10:20

Potrefenáhusa Sweet Potato asi to fungovat opravdu bude, ale sama si to nedovedu uplne predstavit, jak ta vyuka potom probiha. V tom clanku bylo zmineno i to, ze si slibujou, ze diky otevrenym prostoram se budou moci mladsi ucit od starsich a treba si oblibi nejake predmety navic. Jako zni to skvele :)

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 27. srpna 2019 10:31

Potrefenáhusa Sweet Potato Friga 

Hele a nepřipadá vám, že se to jakoby vrací někam do pravěku? Jeden prostor, jedna tlupa, mladší se učí od starších. Mě to vyloženě baví, je to jak návrat k přírodě, přírozenosti nebo jak to říct. Už to tu bylo, jen to vědění je o kus dál.

Offline Potrefenáhusa
38998 příspěvků moje polička 27. srpna 2019 10:34

dynda no mně přijde, že dost těch vymožeností 19., 20. století se dneska považuje za trochu úkrok stranou

Offline Friga
2181 příspěvků moje polička 27. srpna 2019 10:41

dynda kdyz to takhle napises, tak mi prijde, ze to tak trochu je. Ale ono to opravdu funguje. Tady ty decka jsou ve skole v pohode (na zakladce, gympl je jiny level), maji vedomosti a hlavne maji dovednosti si najit zdroje informaci, overit je, informace zpracovat a porozumet jim. Jsou podporovany ve skupinove i samostatne praci. Hodne pisou eseje. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 27. srpna 2019 11:15

Friga 

Vůbec se nedivím, že to funguje, v tom věku je určitě nejdůležitější naučit mozek pořádně myslet, čehož se drilováním a frontální výukou dá těžko docílit.

Offline Karja
44893 příspěvků moje polička 27. srpna 2019 13:08

dynda A hlavne je dulezite naucit, ze pidit se po informacich a vzdelavat se, te ma bavit a ma to bavit I ty chytry I ty hloupejsi. Na to se posledni dobou zapomina strasne moc....

Offline Gatita
8683 příspěvků moje polička 27. srpna 2019 14:53

Friga taky docela verim, ze to ve Finsku fungovat muze. U nas si tim nejsem moc jista, ja mela jeste pred par lety vyuku jako za rakouska...a jako jo, ucitele umeli ucit tim svym biflovacim c.k. stylem, ale nevim, jak by si poradili s jinymi metodami...aby to nakonec nedopadlo biflovanim v otevrenem prostoru.

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 30. srpna 2019 13:50

dynda no mně to právě přijde super. Když jsou děcka pohromadě, hodně se od sebe navzájem naučí. Takhle to pořád funguje na hodně malých vesnicích, je tam banda dětí a protože jich je pár a jsou různého věku, musí si nějak vystačit, aby se nenudili. Starší hlídají mladší, mladší se zas od nich učí a napodobujou. Moc by se mi líbilo, kdyby tak fungovaly i školky a měly třídy namíchané z dětí různého věku. 

Offline Sweet Potato
40629 příspěvků moje polička 30. srpna 2019 13:58

bram Školky tak leckde fungujou, má to svá pro i proti, jako všechno. Většinou je to výhoda pro ty mladší, předškoláci to kapku odnášejí.