Jiná Realita salmonela je na skořápce a čím starší vejce je, tím se dostává hloubš až pod skořápku = do bílku. proto by se kdyžtak měly používat jen žloutky nasyrovo. já teda dělám majonézu z celýho vajíčka, ale z čerstvýho supermarketovýho. domácí bych neriskovala a na nic než majonézu syrová nepoužívám, ani nemám ráda nedovařený vajíčka. plus do té majonézy se dává ocet nebo citron a ten by měl taky dost pomoct. koupená majonéza je samozřejmě ok.
Přiznání
Pavlena Domácí syrová jsou průserová, ale dokud jsem neměla salmoneu, tak jsem je jedla. Teď se bojím, nebylo to příjemné. Ale ta moje vajíčka byla z vietnamské večerky, chvátala jsem domu a ztratila ostražitost. Byla špatně uskladněná.
Ignis tak to pozor, na pendrek jsem ja vysazena,
999 Dekuju za odpoved, to me docela uklidnuje, cerstvy vejce z normal. obchodu si klidne namekko udelam..
999 Dekuju za odpoved, to me docela uklidnuje, cerstvy vejce z normal. obchodu si klidne namekko udelam..
viktorka_od splavu cetla jsem studii, podle ktery by toho octa/citronu muselo byt fakt hodne, aby to zafungovalo jako konzervant. Takze by se to pak nedalo snist.
Obecne: krome promoreni slepic je i problem v zachazeni s vejci po sneseni. Domaci vejce ma salmonely na povrchu uz ze slepice. A kvuli zmene teploty po sneseni se nejake muzou vcucnout skorapkou dovnitr. Jeste je varianta, ze se dostanou dovnitr u nakazeny slepice rovnou pri tvorbe skorapky. Zato vejce z velkych chovu jsou bezpecnejsi, protoze slepice nejsou tak nemocne a nedochazi k te zmene teploty(nebo naopak dochazi, uplne si nepamatuju ten proces). Pokud nedrhnu skorapku a nezavlecu si tak salmonely dovnitr sama, mela by vejce z obchodu byt relativne bezpecna.
Dalsi vec je, ze co nakazi jednoho, druhy nemusi pocitit, ta hladina je u kazdyho individualni. Presne jak pise Zarinya ,dva si daji stejny jidlo a onemocni jen jeden. A taky je ta koncentrace salmonel nutna docela vysoka, aby mel clovek blbej prubeh, takze treba jedno vejce by nemelo vadit. Teoreticky:)
711990 ano, dort nás jedlo šest, ale salmonelóza skolila jen mě, těhotnou. Řekla bych, že na tento výsledek měla částečně vliv moje snížená imunita, a částečně ty slivovice, které ostatní vypili ![]()
Pinot Noir tyjo to je dobra smula
co to bylo za dort?
711990 něco od Hájka. Nemám ty jejich dorty ráda, ale na oslavě u tchánů jsem se přemohla a ....
.
Pinot Noir Jo, tak z dortu od Hajka jsem se vzdycky po..ala. Ozkouseno jen trikrat teda, po ctvrty bych byla teda pekne blba kdybych to zkousela. Pokazdy to byly nejaky ty hutny, cokoladovy, nugatovy.....jezis mne je blbe, jen si na to vzpomenu. A to jinak sezeru kde co.
Pinot Noir to je teda desny![]()
Zarinya Ja.uz jsem to tu jednou psala, jak jsme doma delali tiramisu dle Itala v kuchyni a on o tom tak kvetnate vypravi, jak je to lahodny, ze to klidne sni cele sam vecer u televize. No vrzli jsme do toho 5 vajec, byl toho plnej pekacek a segra rika, tak jestli tohle sezere sam na posezeni, tak je teda pekny prase:-D.
Karja ja ho navzdory salmonele delam dal....ale trvalo asi dva roky a varene vejce sem nejedla rok.
no na posezeni ho taky nedam a delam ze ctyr vajec....
A musim se pochvalit kazdy ho chce na prani a nastesti nikdo z toho neonemocnel,ale mam z toho vzdycky strach.
Zarinya To je jasny, priotravit sebe je lepsi varianta;-). No mne to moc nejede samo o sobe, takze syrovym vajickem hresim jen v tataraku a i ten jsem roky nemela.
a proto dělám poctivé české týrámmísu bez vajec ![]()
![]()
Karja tatarak nejim....jen to tiramisu a obcas domaci majonezu.![]()
Jiná Realita s pomazankoveho masla?![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí