Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Garfie
28590 příspěvků moje polička 12. června 2020 14:39

Makara Já tohle chápu a slyším to jako častý argument, ale stejně si myslím, že je to brzo. Jednak v tom věku ještě často bývají hvězdy takové ty poctivé našprtané holčičky a taky myslím, že čtyři hodiny nudy ve škole sice možná protrpí, dobrý učitel by ale tohle měl zvládnout a ty chytřejší zabavit a mít pro ně práci navíc (třeba u syna ve třídě tohle funguje 100%). :-) a můžou se rozvíjet odpoledne, na tom gymplu děti často odpoledne šprtají (čest výjimkám).

A pak mi trochu vadí to sociální rozdělení, myslím, že je fakt zbytečné aby se takhle záhy rozdělily děti z různých prostředí a různé inteligence, myslím, že je fajn, když se jim dá čas se skamarádit a pochopit. Třídu bych dala max. jednu ve městě, pro ty fakt extrémě nadané (a určitě souhlasím, že jsou to ti, kteří nepotřebují přípravu). 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 12. června 2020 14:43

Garfie kdyby to fungovalo vsude tak jak pises u tveho syna, tak by to bylo super. jenze to je obrovska vyjimka a stesti..

Offline Liesel
1677 příspěvků moje polička 12. června 2020 14:45

Garfie Souhlasím, mě před časem říkala známá učitelka, že se na dětech právě pozná až později, jestli jsou fakt dobré, nebo ne, právě u toho 6letého gymplu to už prý má smysl. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 12. června 2020 14:57
Reakce na Garfie:

Jednak v tom věku ještě často bývají hvězdy takové ty poctivé našprtané holčičky 

​To se mně teda dotklo!!

Přesně s tím jsem totiž bojovala od první do čtvrté třídy, ačkoli jsem lenoch a flink, té šprtací nálepky jsem se nezbavila. Moje opravdové založení se projevovalo jen ve psaní. Do páté třídy jsem přešla na výběrovou základku a zjištění, že mě nikdo nešikanuje za to, že umím plynně číst, psát a počítat, a že když cvičení udělám rychle a správně, učitelku to neobtěžuje, ale potěší, tak to mně naprosto nadchlo

Online Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 12. června 2020 15:01

Garfie souhlasím. A to drilování dětí, abych je někam protlačila, to se mi děsně protiví.

Offline Alena_In
671 příspěvků moje polička 12. června 2020 15:17
Reakce na Mohučanka:

​To se mně teda dotklo!!

Přesně s tím jsem totiž bojovala od první do čtvrté třídy, ačkoli jsem lenoch a flink, té šprtací nálepky jsem se nezbavila. Moje opravdové založení se projevovalo jen ve psaní. Do páté třídy jsem přešla na výběrovou základku a zjištění, že mě nikdo nešikanuje za to, že umím plynně číst, psát a počítat, a že když cvičení udělám rychle a správně, učitelku to neobtěžuje, ale potěší, tak to mně naprosto nadchlo

​Naprosto tě chápu.

Já jsem na vesnické základce taky byla premiantka, ovšem aniž bych pro to hnula prstem. Ségru, která je o rok mladší a musela makat, pak učitelky furt šikanovaly kecama typu "Podívej se na Alenku, jak je šikovná, určitě se doma vzorně učí." Celý gympl jsem to ještě zvládla maskovat a doopravdy jsem se učila až týden před maturitou. Gymplem to ovšem končilo, pak už jsem byla po právu outsider.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. června 2020 15:24

Garfie mě osmiletý gympl hrozně vyhovoval. Já totiž nemám potřebu být nejlepší, ale nechci být ani nejhorší, ale průměr na gymplu je prostě někde jinde:) Na zakladce jsem nepatřila k úplně nejlepším, dvojku jsem měla už ve druhé třídě, ale na gympl jsem se dostala na rozdíl od leckterých jedničkářů, příprava doma byla lehká, naši to brali jako zkoušku, spíš aby přijímačky z devítky nebyly ty první. Zároveň se mi líbilo, že jsme ve stejném kolektivu absolvovali ten přerod z dětí v dospělé. Ale na to ten kolektiv musí být dobrý. 

Souhlasím ale s tím, že ta sociální segregace není ideální, ale to by byla potřeba nějaká reforma školství. Těžko s tím budu jako rodič bojovat jen tak, že tam nedám svoje dítě.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. června 2020 15:26
Reakce na Alena_In:

​Podívej se na Alenku, jak je šikovná, určitě se doma vzorně učí." 

​Za tuhle větu by ty učitelky zasloužili výpověď, i kdyby to byla pravda.

Offline Alena_In
671 příspěvků moje polička 12. června 2020 15:30

Evaeva Souhlasím, bylo to vůči sestře hrozně nespravedlivé. Nehledě na to, že moje učitelka do 4. třídy se velmi dobře znala s naší mámou (malá vesnice) a ta jí rozhodně vysvětlila, jak to je.

Offline Makara
3655 příspěvků moje polička 12. června 2020 15:32

Garfie kolik dětí je ve třídě tvého syna? Standardních 30? Moc si nedovedu představit, jak jedna učitelka v třicetihlavé třídě dokáže zaměstnat rychlíky, vysvětlit průměru a ještě zohlednit individuální potřeby hendikepovaných. Z pohledu vzděláváni si prostě myslím, že s homogenní skupinou se dá pracovat efektivněji. Že to nepodporuje sociální aspekty, je jiná věc. Ale to neznamená, že absolvent "výběrové" školy musí být sociální kretén, který nechápe, že ne každý může vydělávat nadprůměr, že nemůže být každému z hůry dáno a že někdo ve fabrice u pásu nebo popeláře dělat musí, a rozhodně to není opovrženíhodný člověk.

Navíc hlásám, že počet míst v osmiletých gymplech by neměl pokrývat zájem rodičů, ale měl by být omezen na rozumné procento populace (10%?). Prostě zastávám názor, že se poteciál nadanějších má rozvíjet. Pak naopak na základce zbyde více času na práci s ostatními a ti méně nadaní nejsou frustrování neustálým srovnáváním s těmi chytřejšími. Naopak, mají možnost snáze vyniknout ve své "kategorii".

Mohučanka podobně to měl mladší syn. Na základce už probíhala jemná šikana ze strany spolužáků, takže odchod na gympl byl víc než žádoucí. Tam už za exota není.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 12. června 2020 15:32

Evaeva tak já toto o sobě slýchala nepokrytě na hudebce, což teda k intenzívnějšímu cvičení rozhodně nepomohlo

Offline Garfie
28590 příspěvků moje polička 12. června 2020 15:35

Evaeva Já tohle chápu a fakt i všechny rodiče, co dítě dají na osmiletý, dokonce bych tam dala děti i já, kdybych viděla, že chtějí a základka je z nějakého důvodu problém. Já to směruju spíš jako celkový nesouhlas s tím, kam se ubírá školství

Mohučanka Hele, věř mi, že mezi vzorňačkou a inteligentní holčičkou je rozdíl a učitelé ho poznají  Viz. třídní mojí dcery (známe se osobně a tykáme si) o dceři hrozně básnila, jak je chytrá a inteligentní a já na to reaguju-ale ona není nejlepší ve třídě, ne? (jako má samé jedničky, ale sama sebe za nejlepší nepovažuje a mluví jako o premiantkách o jiných spolužačkách). A učitelka na to "to možná ne, ale zato je jediná, které to myslí". Ad premiantka-"kdybys znala její rodiče, taky bys taky nosila samé jedničky, těch se bojím i já" další premiantka nechodí odpoledne ven a plní úkoly navíc, co jí dávají rodiče (např. opis(!)) ve čtvrté třídě...a podobně, no nechápeš! 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 12. června 2020 15:43

Garfie no možná ho poznají teď, ten rozdíl, ale dvě že tři učitelek, které se u nás mezi 1. a 4. třídou vystřídaly, mě považovaly za šprtku, která doma sedí a šprtá. Ta ve 4. třídě mě ani na tu výběrovou školu nedoporučila, že na to nemám, vybrala jen kluky, ale o přihlášku jsem si řekla sama (dodnes to považuji za svůj největší hrdinský čin) a zakázat mi to nemohla. Naši byli dost překvapeni

Offline Garfie
28590 příspěvků moje polička 12. června 2020 15:45

Makara Ano, já souhlasím, že ve školství je problém, ale nevím jestli by se měl řešit tím, že desetina dětí odejde po prvním stupni na gymnázium. Pravda, můj syn je ve třídě dvaceti dětí, takže uznávám, že jeho třídní má velkou výhodu, ale taky jsem napsala, že bych dítě za určitých okolností na osmileté dala taky. Jen jsou mi prostě (možná intuitivně) trochu proti srsti, nebo možná jejich množství. Ale já si vůbec myslím, že to rozvíjení inteligence a schopností se trochu přeceňuje

Offline Garfie
28590 příspěvků moje polička 12. června 2020 15:47

Mohučanka No tak bohužel, jsou i špatné učitelky :-( je to jako v každém zaměstnání, ale ve školství to zrovna dost bolí....

Včera jsme se bavili na italštině, jak se učitelé dělí na ty co tě naučí biflovat, na ty co tě naučí a na ty, co tě inspirují, kéž by těch třetích (a druhých) byla převaha....

Offline Makara
3655 příspěvků moje polička 12. června 2020 16:04

Garfie no zatřást s celým školstvím by bylo potřeba pořádně! Problém je, že se nedokážeme shodnout na tom, co má být jeho produktem a jak to ověříme.

Podle mne by to měl být jedinec se základními matematickými dovednostmi /selské počty a finanční gramotnost/, se schopností porozumět psanému textu a srozumitelně se písemně vyjádřit, pokud možno bez hrubých gramatických chyb. Plus schopnost dorozumět se nějakým cizím jazykem. 

To však zní moc obyčejne, takže týráme budoucí automechaniky a kadeřnice goniometrickými funkcemi, veršem obkočným a pododnými, pro jejich profesi nesmírně důležitými, znalostmi, protože zaklínadlo "jendotná maturita".

No a aby mohl človíček zjistit, co by ho tak mohlo jiného bavit, tak samozřejmě všechny ty vlastivědy, zeměpisy, chemie, biologie ano, ale v souvislostech,  ne stylem "písemka na hlavní města afrických států", aniž by robátka měla potuchy, co se v té Africe třeba posledních 300 let dělo, "poznávačka šutrů z celého světa" atd. Tohle však umí asi tak možná 2% škol. 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 12. června 2020 16:08

Garfie jsem jednoznačně příznivcem víceletých gymnázií.

A přiznám se, že moc nevěřím na to, že nadanejsi děti skupinu táhnou, pokud jsou v menšině (ale ok, třeba to tak je). Nicméně z pohledu nadanejsiho dítěte, nevím, proč bych měla být brzdena v rozvoji na úkor skupiny. Když se přihlásím do skupinového jazykového kurzu, taky budu očekávat, že kolegové budou na +/- stejné úrovni, ne že level C1 bude "táhnout" A2 a stagnovat u toho. 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 12. června 2020 16:10
Reakce na Garfie:

Včera jsme se bavili na italštině, jak se učitelé dělí na ty co tě naučí biflovat, na ty co tě naučí a na ty, co tě inspirují, kéž by těch třetích (a druhých) byla převaha....

​Amen. A hlavně těch třetích. 

Offline Tulipe
2474 příspěvků moje polička 12. června 2020 16:11

Makara Souhlasím a z mé zkušenosti i to omezení na 10% v současné době je, tedy alespoň v Praze, gymnázia, o které jsme se zajímali, přijímají každého 9.-12. uchazeče. 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 12. června 2020 16:12

Garfie Ale já si vůbec myslím, že to rozvíjení inteligence a schopností se trochu přeceňuje 

mozna si to myslis diky tomu, ze mas chytre deti ktere tim nijak netrpi. kdyby lacnily po vedomostech a oplacelo se jim jako @mohucanka (to s temi kluky dobre znam mozna bys to videla trochu jinak