Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline 999
19828 příspěvků moje polička 13. června 2020 10:07

viktorka_od splavu Naše dítě třeba moc v dětství nebralo uměni, ale zvířata :-). Tak jsme jezdili po všech zoo. Ale cestou se řešilo, jestli jedeme na sever nebo na jih, jaká míjíme města, kudy teče jaká řeka, pokud byl cestou kostel, katedrála, památný strom, tak se tam zastavilo. Dneska mě šokuje, když se bavím s mladými lidmi, třeba úspěšnými v oboru, ale chybí jim všeobecný rozhled.

Offline Klara
494 příspěvků moje polička 13. června 2020 10:09

Jos Mě drilovala matka, každej den se muselo přesně podle sešitů a učebnic odříkat co se bralo a to samý na předměty co budou další den, klidně v řádu hodin. Na přijímačky se trénovalo určitě měsíce, protože nešlo abych se tam nedostala. Naprosto to ve mně zadusilo jakoukoliv vlastní touhu po vzdělání a naopak mam pocit že nikomu nic dokazovat nemusím a nebudu, protože už stejně předem vím že to bude nedostatečný (kdysi dávno byl v televizi iq test národa a vyšlo mi snad nad 150, matka suše odvětila, že s tím bych měla zvládnout vystudovat vysokou školu)

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 13. června 2020 10:23

Prijimacky na osmilety gympl syn schvalne zvoral, protoze jeho nejlepsi kamarad zustaval na zakladce. Vylezlo to z nej az po letech nekde na dovolene u vina. Tam jsem se vubec obcas dovedela zajimave veci

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 13. června 2020 10:28
Reakce na 999:

Dneska mě šokuje, když se bavím s mladými lidmi, třeba úspěšnými v oboru, ale chybí jim všeobecný rozhled.

​U syna, na osmiletém gymplu, bylo třeba takové chození na výstavy něco výjimečného. Pro něj, který byl zvyklý chodit po výstavách, koncertech, obecně za kulturou od malička a vnímal to jako normální součást života, to bylo docela překvapení... jinak třída plná zajímavých, chytrých lidí, ale tohle prostě na vedlejší koleji, bohužel.

Offline Makara
3655 příspěvků moje polička 13. června 2020 10:33

999 tech prirozene renesancich lidi, ktere zajima vsechno (a ktere obdivuju a zavidim jim), je jen omezene procento v populaci. Starsi generace ma ten vseobecny rozhled  zcasti nauceny, protoze jsme si ve skole nemohli vybirat, co se ucit. Ted uz I na tech gymplech se mohou studenti profilovat, takze odrezavaji, co je nebavi.

Navic je dostupnost informaci mnohem vetsi, a vsechno ta hlava nepobere.

Moji kluci nepoznaji jedinou bylinu ( a ze se snazim), ale v historii me skoli a v ZOO doplnovali pro neznalou matku kazdou informacni tabulku. Kdyz hrajeme vedomostni hry, tak je to vzdycky zajimave, jak jsme I v rodine ruzni a vzajemne se prekvapujeme, co kdo vi/nevi.

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 13. června 2020 10:36

Klara to je strašný a co vlastně bylo cílem takovýho tréninku?

Offline 999
19828 příspěvků moje polička 13. června 2020 10:38

domenica Ono to není jen o těch výstavách, mně fakt překvapuje, když se zeptám, jestli tam pojedou přes Mělník a oni vůbec netuší, kterým směrem leží. 

Já tenhle kulturní šok zažila, když jsem se před 30. lety přesunula do USA. Rázem jsem zjistila, že jsem v jejich očích odborník, když poznám Picassa, Mozarta, četla jsem Fitzgeralda a vím, kde leží Alabama... Což byl tehdy běžný obraz každého českého absolventa.

Offline 999
19828 příspěvků moje polička 13. června 2020 10:41

Makara Ale to je přece moc hezký :-). Jinak já mám teda taky největší mezery v těch rostlinách .

49376 příspěvků moje polička 13. června 2020 10:41

999 nebo že tam místní děcka netuší, které město je hlavním městem jejich státu (s tím přijel s očima navrch hlavy brácha)

Offline Klara
494 příspěvků moje polička 13. června 2020 10:58

viktorka_od splavu Asi dostatečně vštípit ideu že vzdělání je důležitý, že škola je naše jediná povinnost a proto se jí musíme důsledně věnovat jsme slyšeli často. Holt babička z téhle strany je učitelka, matka doktorka a její brácha právník, babička na ně byla určitě ještě mnohem důslednější a jak jim to hezky vyšlo :)

49376 příspěvků moje polička 13. června 2020 11:03

Klara jo tomu rozumím, spíš mi jde o to jestli cílily na konkrétní metu - jakože když se budeš důkladně učit, tak budeš taky doktorka/učitelka/právnička.. připadá mi to podobný, jako když si rodiče umanou že mají doma nového Jágra. myšlenka drilu pro dril samotný mi je tak cizí, že to vůbec nedokážu pobrat, tak si říkám že snad jedině vidina dítěte v taláru s červeným diplomem a poté za dveřmi s cedulkou judr/mudr/pudr...;-) je tak nějak pochopitelná (nicméně stejně je to všecko týrání)

Offline Jos
příspěvků moje polička 13. června 2020 11:16

viktorka_od splavu Tohle bylo presne u nas, ten titul jako meta, k tomu idealne najit ,,vhodnou partii". Ona sama paradoxne mela jen nejakou rodinnou skolu .Nastesti se trefila a k medicine jsem inklinovaka sama od sebe (nasi mi to rozmlouvali). 

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 13. června 2020 11:17

Já myslím, ze to ale člověk teď už neposoudi, protože strašně tadytech věci proste nabral zkusenostma, co já vim, jestli jsem v 15 věděla, kam se jezdí přes Mělník?

nedavno jsem byla na vyšetření v nemocnici a při čekání na chodbě si tam vzala na vedlejší židli doktorka nějakou mladou budoucí sestřičku na praxi na zkouseni, druhak nebo tretak, jako to úplně fyzicky bolelo, 90% bych rekla za ni, a to proste jenom zkusenostma! 
A moc si nedělám iluze, ze jsem byla v jejím veku jiná. 

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 13. června 2020 11:20

Jo a někdo třeba zjistil až vcera, k čemu a jak se používá tohle.... a to se musel seznámit až se mnou!!!!

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 13. června 2020 13:20

Klara se mnou se takhle ucil tata, od sedmicky do devitky. Na gymplu uz me nechal svemu osudu, ale mela jsem porad jednicky a dvojky. Bohuzel totez nasi cekali na VS, jenze tam jsem bez bdeleho materskeho oka zpustla a chodila za skolu, takze se chudaci dozili toho, ze jsem i par zkousek opakovala. Ale zas ve tretaku jsem mela prospechovy stipko, protoze muj tehdejsi kluk skolu dodelal a sel na vojnu

49376 příspěvků moje polička 13. června 2020 13:22

Potrefenáhusa  to jsou ti mladí co neměli ve škole ruční práce!

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 13. června 2020 13:25

viktorka_od splavu Staří prave, taky nevim, jak se mu to mohlo vyhnout, my prisivali knoflíky už na výtvarce někdy ve druhy tride. 

49376 příspěvků moje polička 13. června 2020 13:25

Potrefenáhusa asi chyběl

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 13. června 2020 13:25

viktorka_od splavu Ale myslím, ze se tu tomu někdo tuhle divil i v sicim vlakne, z těch mladších prave 

49376 příspěvků moje polička 13. června 2020 13:26

Potrefenáhusa jako já to asi do loňska nikdy nepotřebovala, ale jak ráda jsem si vzpomněla! je fakt že maminka hodně šila a přisleplá byla už od třiceti