Já mám oba kluky chytré, oba by na gympl mohli a stejně ani jeden nechtěl. Jsou v Mense. Mladší si svojí cestou a svojí inteligencí jde pěkně klidně základkou bez tlaku a bez známek. Je mi úplně jedno co a jak se učí, protože vím, že se učí co chce sám nejvíc. Nejde mu moc čeština, jde mu výborně matika a jazyky. No tak mi stačí, že v češtině nebude dělat hrubky a bude mít trochu přehled. Ostatní předměty vůbec nemají a ve srovnání s jedničkářema mých kamarádek je i tak úplně jinde. Naučit se na písemku a za dva dny nevědět nic oproti tomu najít si informace k projektu, protože mě zajímá a nebo mluvit s učiteli i se spolužáky jen anglicky, protože nás to baví. Nechystá se na gympl ani po základce. Už teď má díky přístupu ve škole představu, co bude dělat a co ho baví a půjde rovnou už tím směrem. Tvrdí, že dril a učení na gymplu není nic pro něj
.
Starší prolezá i na základce i na střední s odřenýma ušima a přitom v páté třídě mu byl gympl dopoučený. Já bych ho tlakem donutila dělat co chci a učit se na jedničky, ale proč vlastně? Sám o to zájem nemá, jde spíš uměleckým směrem a nemám pocit, že bych mu tím pomohla.
Věřím, že jsou důvody, kdy bych dala dítě na osmiletý gympl a každý si ten svůj najde. Můj důvod by byl ale jen jeden, že to dítě chce. Jestli se rozvijí nebo ne na zš by pro mě důvod nebyl, pokud by to nevadilo dítěti.
My jsme doma měli spíš očekávání, že budeme mít vysoké školy. Ani jeden nejsme na oboru, kde by jsme přímo svoji vysokou využili, takže ji jen máme. No abych nekecala, jeden z nás si udělal vysoké školy tři a jednu využívá...tu poslední, kterou si dodělal právě kvůli práci v oboru, který ho baví.