Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline barbucha blogger
35964 příspěvků moje polička 19. června 2021 15:29

Mha 

Jak ke kterýmu. K tomuhle konkrétnímu mi zcela stačí notoricky známej citát z Vyššího principu.

Offline Mha
příspěvků moje polička 19. června 2021 15:42

barbucha Vražda na tyranu?

Mou rodinu hodně zasáhly následky této akce, dívám se na to možná proto jiným pohledem.

Offline 999
19839 příspěvků moje polička 19. června 2021 22:04

Já dneska udělala takovou ostudu, je to skoro do vtipů... Viděla jsem známého na ulici se ženou, zastavila jsem, na dálku volala, že jsem je dlouho neviděla, myslela jsem spolu, koukali rozpačitě, tak jsem řekla, hlavně tebe, Jano... Pán přišel, řekl, že jsme se viděli včera (vím), že manželka Hanka je s vnoučaty na dovolené... Pak mi došlo, že tu přítomnou paní taky znám (taky Hanka). Jak tohle dopadne...

Offline Lilly_Ku
4551 příspěvků moje polička 20. června 2021 08:36

Mha tvuj postoj uplne chapu, vcera jsem shodou okolnosti na toto tema mela delsi debatu.

Offline Mha
příspěvků moje polička 20. června 2021 08:50

Lilly_Ku

Je to teda asi první věc, na které se shodneme

Ta věc, že se to mé rodiny dotklo, není jediný důvod, jen to nabídlo jiný úhel pohledu a v mnoha dalších věcech, které se týkají lidského života, nesouhlasím s většinový názorem. A co jsem si všimla, tak ty taky, takže až se spolu jednou potkáme, můžeme se báječně pohadat nebo shodnout, variant je celkem mnoho.

Offline Lilly_Ku
4551 příspěvků moje polička 20. června 2021 09:09

Mha pro me uplne nehraje roli, jestli je nejaky nazor vetsinovy nebo ne :)

V tomhle konkretnim pripade postradam nejakou zpetnou reflexi v sirsim kontextu: treba jestli se pozadovanyho ucinku dalo dosahnout za cenu mensich ztrat na civilnich obyvatelich. A do jake miry je legitimni tohle rozhodnuti udelat ze zahranici. 

Pritom nepredjimam zadnou odpoved, spis je pro me dulezity si tyhle otazky klast.

Ale mozna v cechach nejaka debata na tohle tema probehla a unikla mi - ziju uz 12 let v zahranici.

Offline Mha
příspěvků moje polička 20. června 2021 09:25

Lilly_Ku Tyhle otázky jsou důležité a bojím se, že jsme příliš pod vlivem filmových a literárních zpracování, abychom to posoudili bez nadbytečných emocí.

A není to jediné téma, našlo by se jich spousta, a nemusí to být jen 20. století, a tady bude hodně záležet na rodině, jejich příbězích a jejich prevypraveni dalšími generacemi. 

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 20. června 2021 09:38

O posouzení zda ano, či zda ne se ohledně atentátu pokoušejí již léta mnohé kapacity, takže jenom přidám - vždy, když jdu v Praze v Resslově ulici kolem kostela svatého Cyrila a Metoděje, silně vnímám jakýsi genius loci. O památníku v Lidicích ani nemluvím - ten prostě nedávám.

Offline Jos
příspěvků moje polička 20. června 2021 09:41

Lilly_Ku Presto si myslim, ze tento atentat se da i zpetne ospravedlnit. Vzdyt to byl obrovsky obrat v nahledu zapadu na Mnichovskou dohodu...Ale samozrejme kazdy na to muze mit nazor, jaky chce. Pro me ti kluci byli neskutecni hrdinove. Co se delo potom asi nikdo z nich nemohl dopredu tusit, byt bylo jasne, ze naciste se mstit budou. Smrt H. jako takova asi nikomu nevadi, vzdyt to byla zruda a ne clovek. 

Offline barbucha blogger
35964 příspěvků moje polička 20. června 2021 09:41

Mha 

Tak ani ty filmový zpracování apod. se příliš nelišej od literatury faktu...

Co se rodiny týče, tak bych řekla, že to období se dotklo mnoha rodin, mnoha příbuznejch, a nemuselo jít zrovna o souvislost s atentátem. To přece dá rozum, byla válka... která se neodehrávala výhradně na nějakým vzdáleným bojišti. Všichni ti jakkoliv postižení si ale mohli stěžovat akorát tak (podle mě teda!) na Hitlera, bez něj by ta doba - pravděpodobně - vypadala úplně jinak, no ne? I tý následný komunistický mizérie bychom byli možná ušetření, nebejt toho magora.

Offline barbucha blogger
35964 příspěvků moje polička 20. června 2021 09:46

Jos 

Souhlasím. To, co se povedlo Čechům - to jest dostat tak vysokýho pohlavára - se nepodařilo nikomu jinýmu, to byla světová událost. Která nám navíc dost pomohla v náhledu na jinak zahnívající, poraženeckej a kolaborantskej národ (jak nás viděli v zahraničí).

Všichni věděli že to bude mít následky, i ti domácí, kteří přesto pomohli. Já je taky pokládám za největší hrdiny...

Offline Jos
příspěvků moje polička 20. června 2021 09:49

Lilly_Ku Ale v cem mas podle me pravdu je, ze situace po atentatu casem ospravedlnila divoky odsun ze Sudet. To je hodne tenky led debat i dneska a za me to byl valecny zlocin. Ziju v miste, kde nezustal nikdo puvodni a dost to vnimam. Chybi tu kus lidske historie. Po revoluci se vratil jeden sudetsky nemec a to je vlastne jediny pametnik (byl tehdy dite). Jeho tatinek jako jeden z mala treba prezil Stalingrad, ale nebyl schopen o tom ani mluvit. 

Offline barbucha blogger
35964 příspěvků moje polička 20. června 2021 09:55

Jos 

Včera zrovna vzpomínali na ty Švédské šance, hnus fialovej. Nejvíc mě dostalo, že ta kreatura Pazúr dožil v klidu a pohodě na svobodě.

Offline Jos
příspěvků moje polička 20. června 2021 10:03

barbucha Hruza. Tyhle silenosti pachala ta nejhorsi nasinecka luza. Hlavne zabrat pekne majetky lidi, kteri s nacisty treba ani nesympatizovali. Ta doba (i ta nesledujici) byla strasna. 
Nechci v zadnem pripade zlehcovat nacisticka zverstva, ale ti vetsinou usetrili deti (viz co jsi poslala ty v tom odkazu vyse, prisernost). Konec depresivniho okenka. 

Offline olte
758 příspěvků moje polička 20. června 2021 10:12

Jos ušetřili děti???  To snad ne....

Offline Jos
příspěvků moje polička 20. června 2021 10:17

olte Jezis, byli to zrudy taky. Uplne stejny. Jsem to zase blbe pisemne vyjadrila. Nektere deti poslali nacisti na "prevychovu". Strasny je to vsechno, akorat jak ted poslala Barbucha ten odkaz, tak me zas rozcil dalsi masakr lidi, ktery vlastne uplne zapadl. A chtela jsem vyjadrit, ze tyhle lidove milice po valce byly tvoreny sadisty, kteri si s jinymi v nicem nezadali. 

Offline barbucha blogger
35964 příspěvků moje polička 20. června 2021 10:19

olte 

Tak i z těch Lidic poslali malý děti aspoň na "převýchovu", ani tam mimina (!!) nepostříleli! Ne že bych se chtěla fašounů zastávat samozřejmě, ale komunisti byli prostě ještě horší. Co takovej hřbitov v Ďáblicích třeba? Připomínám že šlo o děti, narozený v době míru!

Offline Jos
příspěvků moje polička 20. června 2021 10:22

barbucha Jenze olte ma pravdu v tom, ze ta prevychova kolikrat znamenala koncentrak. Takze jich prezilo malo, nevim kolik, jiste jsou tu povolanejsi. To byl muj preslap, uznavam. Ti nasi barbari to vzali smahem rovnou vsechno. Oboji je vlastne stejna tragedie ve vysledku.

Offline Sweet Potato
40530 příspěvků moje polička 20. června 2021 10:43

Jos Ty politické důslecky a to, jak se na nás nahlíželo předtím (opravdu jako na protektorát, jakési chráněné území, nacisty chráněné!, tedy spolupracující), to se myslím moc neví.

Že ta akce asi navždy bude kontroverzní, nejen tím, jak ji 40 let deklasovali komunisti, je jasné. 

Offline Sweet Potato
40530 příspěvků moje polička 20. června 2021 10:45

barbucha Na převýchovu šlo lidických dětí jen nsprosté minimum. To se dlouho nevědělo, věřilo se nacistickým prohlášením. Většina byla rovnou zplynována (v autě).