Zuzuli Já mám hodně malá prsa a vůbec jsem nějak zpočátku nechápala teď ty tvoje příspěvky, jakože chápala ale nějak jsem se s nima neztotožňovala nebo jak to napsat. Ale máš pravdu, tohle je opravdu takové, no hodné rozčarování, to bude clovek raději nahore bez;-). A tak na tu rekonstrukci se nemusí spěchat ne? Nebo musí nějak kvůli pojišťovně? Že si to můžeš promyslet pěkně v klidu, co ti jak bude vyhovovat podle situace.
Přiznání
Zuzuli babička tu protezu měla jen jednu (druhy prso si nechala) asi hlavně z duvodu symetrictejsiho držení těla (adekvatni petaosmdesatiletemu poprsí), přece jen to asi něco vazilo. Ze začátku to nosila, aby ji "sousedky v domě nelitovaly", pak už vůbec. Přesně vim, jakej to je materiál, taky si neumim moc představit to na sebe zvlášť v horku navlikat
ses moc statecna, obdivuju te
ta operace u babičky byla docela těžká, hlavně se potom muselo dlouhý roky cvicit s rukou, aby nebyla nehybna, měla ránu až hluboko pod podpaží kvůli uzlinam, ale preci jen byla dost stará (těch 85) a neregenerovala už moc dobře
dynda myslim, ze kdyz nekdo nevi, ze nemam prsa, tak to vypada jen jako hodne mala prsa bez podprsenky. Pod volnym oblecenim se to uplne ztrati. Spis se ted potrebuju zbavit bricha a kil navic, nez se jeste vic vycpavat
mnum jeste nekdy v prosinci by me ani nanapadlo, ze mi bude pripadat uplne normalni prsa nemit. Ted se paradoxne s tim fejkovym poprsim citim vic "postizena", nez bez nej. Asi to bude i tim, ze ta latkova vycpavka nemam s mymi puvodnimi prsy nic spolecneho, ani tvar (kdo proboha ma trojuhelnikova prsa?) ani texturu.
Zuzi, to se strká do podprsenky? Já s tím nemám zkušenost. Mně vzali prsa a hned při té operaci mi dávali implantáty.
Potrefenáhusa ja mam taky odstranene uzliny z praveho podpazdi a to je celkem peklo. Nalevo mam jen prso a na tehle strane uz nic neboli, rukou hybu jako driv. Napravo to bylo po operaci taky celkem v pohode, ale ve stredu mi to zacalo otekat, vcera mi z toho vysali decku tekutiny, aby to do vecera zase oteklo do puvodniho rozmeru. A hybnost prave ruky je dost omezena, celkem to boli a jako pravaka me to dost znepokojuje. Proto jsem si koupila tu pooperacni kompresni podprsenku, ktera by mela pomahat na pooperacni otok a zmirnovat ho. Planovala jsem v ni spat, nosit ji do auta, kdyz jezdim od nasich 100km do Prahy na kontroly... Proto bylo me zklamani, ze bez vycpavek (ktere jsem ani nechtela a vzala je jen proto, ze na ne byl poukaz na zkousku) nefunguje, tak velke. Proste se asi nepocita s tim, ze nekdo o vycpavky nestoji a je v pohode s plochym hrudnikem.
A k tomu cviceni. Ja tou pravou rukou v rameni opravdu moc hybat nedokazu. Neupazim, nezvednu ruku nad uroven ramene, nedam ruku za zada... Je to bolestive, ztuhle, ale porad doufam, ze se to brzo nejak zlepsi, az otoky zmizi. Mela jsem zajem o rehabilitace, aby se to co nejdrive spravne rozhybalo, ale na chirurgii mi je odmitli napsat, ze za nami prece fyzioterapeutka prisla a to nam ma stacit. Ano, prisla, dala nam papir s obrazky cviku, co mame 14 dni po operaci zacit cvicit. Prakticka mi je taky odmitla napsat, kdyz mi poukaz nedali na chirurgii. Ale kdyz pry prijdu tak za dva mesice s tim, ze mam zatuhle rameno a bolava zada, tak mi to napisou
takze jsem v hledani fyzioterapeuta jako samoplatce, aby na to zatuhle rameno ani nedoslo.
Dalia u te pooperacni kompresni podprsenky se to jen vlozi mezi kuzi a latku. Proteticke podprsenky, co se nosi pozdeji, maji v kosicku kapsu, do ktere se to nasune, aby to nevypadlo.
Zuzuli Tvůj přístup je obdivuhodný a v dnešní době, kdy na každém kroku narážíš na téměř adoraci (obvykle zvětšeného) výrazného poprsí, moc a moc potřebný. Jako majitelka nepříliš vyvinutých ňader jsem nikdy v tomto směru nepociťovala jakoukoliv nedostatečnost, naopak; bez problémů si vyberu prádlo, plavky, oděvy. Pokud se jakýchkoliv náhražkách necítíš, nenos je. Až nazraje čas, můžeš uvažovat o implantátech, ale rozhodnutí je zcela a zcela na tobě!![]()
Karja rekonstrukce bude mozna, az mi ji na onkologii dovoli. Pry nejdrive za rok a pul. Takze bych rekla, ze az ve chvili, kdy ubehne ta dvouleta lhuta, ja budu mit vsechny vysledky v poradku a budu prohlasena za zdravou/pacienta v remisi. Ale nemusim na ni jit hned, myslim, ze tam zadne omezeni neni. Jednou na ni mam narok a je jen na me, kdy ho vyuziju.
Zuzuli jo, je to peklo, s babičkou cvicila mama, u těch starejch lidi zvlášť už to nikoho moc nezajímá. Já i tenkrát, když mi tu ránu v nemocnici ukazovala, jsem se docela zdesila, měla strašnou jizvu slatanou jak pytel na brambory od středu hrudníku až na zada... Ona je to opravdu velká operace, nechapu, ze ten systém pece není nějak víc propracovanej
asi fakt nejlepší, pokud mas možnost, jet po vlastní ose ![]()
Zuzuli píšu to nerada, ale u vyndaných uzlin se raději připrav na to, že to už se to nemusí úplně spravit.
Tan narušený tok lymfy se obnovit může a nemusí. Kamarádka je po operaci 20 let, a stále pravidelně dochází na lymfodrenáže a čas od času na liposukci. A ruka ji pobolívá. Ale zas abych tě neděsila, není to nic tragického, je to jen nepříjemné.
Hanka H dekuju
jja nad tou adoraci poprsi premyslela v tramvaji cestou ze zdravotnickych potreb, odkud jsem odmitla k prekvapeni prodavacky odjet v te podprsence s vycpavkami, ze ve volnych lnenych zavinovacich satech mi je naostro proste lip. Protoze tam nahodou kolem me sedelo nekolik zen, vsechny s velkymi vystrihy, kdy ta prsa byla videt skoro cela. Ze tohle je obecne povazovano za "normalnejsi", nez kdyz se nekdo rozhodne byt kvuli zdravi bez nich a pak to nekompenzuje. I s moji mamou jsem mela mensi vymenu nazoru, kdy ona nechapala, proc ty vycpavky nosit nechci, vzdyt mi delaji tak peknou postavu. Hrozne me ale potesil muj triadvacetilety bratr, ktery prohlasil, ze vazne nechape, proc bych to nosit mela. Vzdyt to jsou jen prsa a je uplne jedno, ze je nemam ![]()
A muj muz me chce mit hlavne zivou a zdravou. Jestli nosim a nebo nenosim vycpavky, vubec neresi.
SunEclipse vim to. Trochu se toho bojim, prece jen me ceka jeste tak 35 let u pocitace v praci. Proto se to ted snazim nezanedbat a co nejvic s tim od zacatku pracovat, ale uvedomuju si, ze jako pred operaci to uz nikdy nebude.
Potrefenáhusa ja to mam udelane pekne, jen tri peti centimetrove jizvy. Jizvy na prsou kopiruji velikost dvorce, nechavali mi totiz co nejvic kuze slo, pro tu budouci rekonstrukci, at maj do ceho implantat dat. A pak treti na pravem boku. Pred operaci mi dokonce rikali, ze zkusi to podpazdi vzit rovnou z prsa, aby treti rez nebyl, pokud to pujde. Ja si absolutne nemuzu na pobyt na chirurgii stezovat, ale prekvapilo me, ze me pak jen poslou domu s papirem a ma mi to stacit.
Ty bys měla napsat nějaký blog nebo něco. Jsi úžasná a tohle číst by mohlo být pro druhé velkou pomocí.
SunEclipse i kdyz bych mohla rict, ze pokud diky lecbe a tehle operaci budu jeste za 20, 30, 40... let resit jeji nasledky, tak mi to za to stoji ![]()
Zuzuli to je teda pěkně blbé s tou fyzio. A chystáš se do těch lázní?
Zuzuli Aha, děkuji za vysvětlení. Nedivím se Ti, že to nechceš nosit. Také bych nechtěla. A mám-li být upřímná, tak ani ty implantáty nejsou žádná výhra. Měla jsem sice štěstí, že je doktor udělal pěkně, ale přesto se mi po čase jeden uvnitř jakoby krabatí. Co jsem slyšela, tak hodně žen má potom ta nová prsa nepěkná, nesouměrná, divné tvary. Kdybych mohla vrátit čas, asi bych si je ani nenechala dělat a zůstala také úplně plochá.
SunEclipse vim to. Trochu se toho bojim, prece jen me ceka jeste tak 35 let u pocitace v praci. Proto se to ted snazim nezanedbat a co nejvic s tim od zacatku pracovat, ale uvedomuju si, ze jako pred operaci to uz nikdy nebude.
Potrefenáhusa ja to mam udelane pekne, jen tri peti centimetrove jizvy. Jizvy na prsou kopiruji velikost dvorce, nechavali mi totiz co nejvic kuze slo, pro tu budouci rekonstrukci, at maj do ceho implantat dat. A pak treti na pravem boku. Pred operaci mi dokonce rikali, ze zkusi to podpazdi vzit rovnou z prsa, aby treti rez nebyl, pokud to pujde. Ja si absolutne nemuzu na pobyt na chirurgii stezovat, ale prekvapilo me, ze me pak jen poslou domu s papirem a ma mi to stacit.
Nechali Ti dvorce a bradavky? Mně je bez debat dali pryč, protože prý vzhledem k mutaci BRCA1 jsou i ony možným nebezpečím pro vznik nádoru. Šlo tedy pryč úplně vše.
Dalia nenechali. Delali mi kuzisetrici ablaci. Dali pryc prave ten dvorec a bradavku a vsechna ostatni kuze prsu zustala. Vnitrek vybrali tim malym otvorem. Nemam tak tu klasickou vodorovnou jizvu od hrudni kosti po podpazdi s rovnym hrudnikem, ale jen mensi ve velikosti dvorce a okolo volnou kuzi.
Zuzuli Tak to je fajn, že máš malé jizvy.
Já mám veliké, do tvaru obráceného T.
Zuzuli Máš to pěkné. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí