Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Online Potrefenáhusa
38539 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:17
Reakce na žluťásek:

a ta falunská uzenka je takovej jak točeňák, já si vždycky představovala něco jako taliána.

Offline Sweet Potato
39944 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:19
Reakce na žluťásek:

A jak hledají poklad na ostrově, a skříňka mudrců, a ty dopisy na provázku z pokoje do pokoje, a vůbec. Kolifink kolifink.

Offline Šošanah
76 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:20
Reakce na Garfie:

Hm, pěkné, teď by mě zajímalo, jak končí Neffovy Královny nemají nohy :-)

Offline Garfie
28252 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:23
Reakce na Šošanah:

:-D Tak to nevím, to jsme v povinné četbě neměli 

Offline Šošanah
76 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:31
Reakce na Garfie:

Ovlivnila Vás ta paní učitelka? Hlavně tedy ve vztahu ke knihám, ale klidně i v něčem jiném :-)

Offline žluťásek
8813 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:32
Reakce na Potrefenáhusa:

a ta falunská uzenka je takovej jak točeňák, já si vždycky představovala něco jako taliána.

No nene! Já jsem si představovala krásný libový kus uzeného masa nebo něco takového, jako je šunka Moravské uzené. Točeňák... snad to rychle zapomenu :)

Offline dzizisketa
8864 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:34
Reakce na žluťásek:

Co? Uzenka je párek :D

Offline žluťásek
8813 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:36
Reakce na dzizisketa:

No počkej počkej, párek jako největší pochoutka, to je zase Malý Bobeš. A ti zlotřilí zbohatlíci jím krmili pejska!

Offline Šošanah
76 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:36
Reakce na žluťásek:

http://www.reznici.cz/sunkova-uzenka-nabidka.html 

Online Potrefenáhusa
38539 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:36
Reakce na žluťásek:

Offline Šošanah
76 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:38
Reakce na žluťásek:

To by bylo dobré téma - jídlo v našich oblíbených knihách. V Bobšovi byl ještě pomeranč a v Herrmannově Prvním hříchu - nehrála hlavní roli opět uzenka?!

Online Potrefenáhusa
38539 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:38
Reakce na žluťásek:

vypadá pěkně, náhodou

Offline Sweet Potato
39944 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:40
Reakce na dzizisketa:

No tvarem jo. Ale chutí jsem si to představovala jako manu nebeskou, přece "té nejlepší!" 

A v tom filmu je ten zázrak i vidět a překládají to jinak, jako salám tuším.

Offline Sweet Potato
39944 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:43
Reakce na Šošanah:

Jo, na Bobše jsem si taky chtěla hrát a schovávala slupku od pomeranče. Plesnivou mi ji vyhodili!

Potrefenáhusa 

Na tom prvním obrázku vypadá tak nějak obscénně

Offline Garfie
28252 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:43
Reakce na Šošanah:

Vlastně nevím, učila nás jen rok nebo dva (zároveň to byla i třídní) a pak odešla na univerzitu. Knihy bych milovala i bez jejího zásahu, ale základy od ní mám velmi dobré. A pravda je, že na ni často myslím, nevím přesně proč. Byla tehdy hrozně "dospělá". Nosila pořád sukně, vždycky velmi elegantní, všem nám vykala....a přitom to byla absolventka, bylo jí jen 26 let! Vůbec bych si ji nedovedla představit někde ve veselé společnosti, v hospodě, s přáteli, ani na výlety s námi nejezdila. Nakonec se vdala za nějakého staršího profesora, měla jedno dítě, dost úspěšnou kariéru (i vlastní rozhlasový pořad o českém jazyku) a nakonec relativně mladá spáchala sebevraždu. Zvláštní osud. 

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:48
Reakce na andulka01:

Heh, abych začla přemejšlet... :-D Ale je fakt, že tím, že jsem pod touhle přezdívkou i vystupovala, tak se to strašně nabalilo :-D

Offline Šošanah
76 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:48
Reakce na Garfie:

To - je - zvláštní. Se tedy umím zeptat. S těmi elegantními outfity mě napadalo něco jako "kruh se uzavírá", ten konec mě velmi překvapil. Chudák. Byla hodně známá? (To není nenápadná žádost, abyste napsala její jméno). 

Offline žluťásek
8813 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:48
Reakce na Potrefenáhusa:

Vypadá to jak Junior. A vůbec, já chci mít falunskou uzenku v hlavě jako krásný libový uzený maso, chutný a kvalitní, žádnej mletej salám :-D

S tím jídlem je to zajímavé, nedávno jsem si dala maraton s Kájou Maříkem a přišlo mi úsměvné, jak autorka neustále zdůrazňovala, že děti ze všeho nejraději jedly chléb s mlékem, jahelník a kaši a pečeného masa jen tak ze slušnosti uštíply (ačkoliv jako malá jsem to možná měla taky tak). A Kája, když mu byly nabízeny bonbony, zdvořile odmítl, že by se jen učil světským radostem, že oni se Zdeňou raději křupou jablíčka

Offline dzizisketa
8864 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:51

Když jsem četla Milénium, nabyla jsem dojmu, že Švédi pijí je kafe (to je tedy vlastně pravda) a jedí jen obložené chleby, nejlíp s okurkou! :D

Offline Šošanah
76 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 11:52
Reakce na žluťásek:

Zkrátka to bylo výchovné :-)

Já podle toho jídla kdysi pochopila, že F. Háj musela být žena. Tak ve třetině knihy popisuje, jak maminka vaří. Prostě autorčin svět.