notna Nevím, jak je to na ostatních platformách, trochu jsem se o to zajímala jen v rámci YT. A nejsem si jistá, jestli na YT nedošlo k nějakým změnám v souvislosti se snahou o aplikaci EU legislativy na tvůrce obsahu obecně.
V době, kdy jsem se snažila do toho trochu vidět, monetizace závisela na tom, jestli se tvůrce obsahu smluvně přihlásí do programu pro partnery YT (=> YPP). Pak může vydělávat na reklamách nebo využívat jiné výdělečné nástroje, a o výdělek se s YT samozřejmě nějak dělí.
Dokonce mě zaujalo, že na YT existují cosi jako agentury (neznám přesné označení, pracovně jim říkám pasáci
), kteří oslovují malé, úspěšné tvůrce a za určitý poplatek jim nabídnou možnost umístit jejich videa mezi svoje "ovečky" a šířit je dál v rámci globální bubliny, současně jim jsou schopni nabízet podobná videa ke zpracování pro jejich konkrétní lokalitu/okruh odběratelů. Obvykle např. 10 nejutajovanějších historických událostí, nebo 10 tajemných zvířat z hlubin amazonského pralesa i oceánů, 10 nevysvětlitelných archeologických nálezů ... no, hrozný p...ny to jsou! 
A v podstatě zejména tady při každém kliknutí na YT video platí ono "pokud je něco zdarma, tak vy jste produkt"