Čas vánoční...

22. prosince 2016 19:51
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. prosince 2024 12:12

Malvin perníčky nesmí být tenké, ale naopak ta sladkokyselá poleva to vylepšuje já je mám ráda, že se dají vzít na svačinu, je to takové cukroví trošku " do buchty". Třeba linecké nebo úly do krabičky na bruslení nevezmu 

Offline letfenixa
10931 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 12:19

My máme recept na linecke od ujčiny Gáboričky s maslom, ale predtým, ako sme ho dostali, sme piekli s Herou a vôbec mi nechutilo. 

A vianocku nepecieme vôbec. Mama vždy upiekla také malé vianocky len na ozdobu stola, chuť nemali žiadnu. My si vianocku kupujeme.

Offline Jitka77
1955 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 12:21

Letos mi ne a ne přijít vánoční nálada a potom jsem ještě onemocněla, takže kompromis z osvědčených těst: nic nevykrajuju, nešoulám, netlačím do formiček. Nechám v lednici ztuhnout váleček těsta. Z lineckého krájím ostrým nožem kolečka, upéct, slepit marmeládou. Na rohlíčky každé kolečko překrojím napůl, čímž vznikne oblouček. No a pracky jsem udělala trochu menší - tenčí váleček těsta. Nic se netrhá, neláme. Chuť stejná. Pohoda.

Online notna
9525 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 12:55

Pinot Noir Taky mám recept od mámy a nikdy nemám linecké jako ona. I ten postup znám. Nechat si část mouky bokem, protože každá jinak saje a zapracovat podle toho, jak se zpracovává. Máslo studené, ale ne moc tvrdé. Pracovat rychle, těsto odležet, vychladit atd. A stejně jak nemám tu zručnost, tak mi přijde, že tam vpravím většinou té mouky víc než bylo třeba. Mám je pak takové tužší než ona. Sice ne moc, kromě dcery to nikdo nepozná, ale rozdíl tam je. Ke všemu ještě většinou pečeme tak, že máma těsta nachystá den dopředu a my pak společně o víkendu pečeme. Tak ani nemám moc natrénováno.

Offline rozarka
4225 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 13:10

notna já ho míchám v robotu, abych ho rukama nezahřívala a máslo do něj strouhám z mrazáku.  A pak mi leží nejmin 24hodin v lednici. Dřív jsem ho nechala odležet jen pár hodin a trhalo se mi.

Online notna
9525 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 13:44

rozarkaTěsta na cukroví v robotu neumím. Musím je dělat v ruce, tak nejlíp poznám konzistenci těsta. Doufám, že to časem vypiluju. Ono mi netrvá moc dlouho, máslo nezměkne příliš. Ale ten grif, aby to bylo rychleji a líp poznala, že už mouky stačí, to chce prostě trénink.

Offline Tabea
8243 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 13:56

Já konečně letos pochopila, proč u lineckého každoročně tak sakruju. Může za to německé máslo.

Offline barbucha blogger
36081 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 14:25
Reakce na Emerald:

​Perutinka, rikas...... Mas ji mit

​Super! Perutinka byla úplně nejvíc nejlepší

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 14:29

dzizisketa já jsem ten šetrnej stromek měla hned ten první rok, co to tu nabízeli, koště, ale moje, ale loni jsem si ho koupila znovu a nakonec jsem nemela nic, pač při pokusu o vybalení z něj spadlo veškerý jehličí..no letěl rovnou k popelnici a já měla vzteka. Asi je to trochu loterie (a možná nevybírat ty nejmenší?)

Offline Jos
příspěvků moje polička 23. prosince 2024 14:31

vanilka tak jo, na pristi rok. Jsem zkousela asi tri recepty (vanek apod) a proste nic moc. Recepty po babicce asi uz nejsou, ale prekvapive myslim, ze linecne nedelala. Naopak treba suhajdy, fantasticke kokosky s parizskym kremem nebo opily isildor (nebo jak se to jmenovalo)

Evaeva no presne, ma to asi tri ingredience ale recepty se tak moc lisi. 

Offline letfenixa
10931 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 14:31

Akurát nám tu znie ježíšku, bandáčku

Online bublifuk
příspěvků moje polička 23. prosince 2024 14:32

Tabea Byla o tom i reportáž asi v rozhase a ve slevě bylo vždycky polské nebo německé máslo

Offline Tabea
8243 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 14:45

bublifuk si příště dojedu koupit máslo na pečení do Česka.
U nás mají jen německý, maximálně irský nebo slaný francouzský. Omačkala jsem snad všechno v regálu a všechno bylo měkký. Ale aspoň už vím, že to není mojí neschopností.

Online bublifuk
příspěvků moje polička 23. prosince 2024 14:49

Tabea jojo tak při návštěvě česka koupit do zásoby, ale byacha ať si nedovezeš německý ,ale aspoň to má člověk čím odůvodnit. Potřebovala bych mít víc lineckého od různých výrobců vedle sebe, abych věděla co je špatně. Já vlastně nevím, jestli moje je cajk

Offline vanilka
2192 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 15:13

Jos posláno

Offline Pinot Noir
30020 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 19:01

Tak z kapra obříka vyšlo na krásné filety, štědrou dávku kapřího salátu a vývar. Ale je s ním těžší práce, hlavu odřezávám sama, nelíbí se mi, jak ji ti chlapíci u kádí někdy nehezky useknou, a překrojit páteř mi tedy dalo zabrat. No a stahuju ho a ta kůže byla tlustá asi jako karimatka. . Takže to mám dnes i s fyzickým výkonem! 

Offline černá káva
2136 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 19:48

Pinot Noir Jsi moc šikovná 

Na vaření, ve svém zaměstnání, věnuješ se klukům, uděláš si čas na koníčky. Ať se daří v novém roce.

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 19:53

černá káva Jojo, vidím to stejně, Pinot Noir seš taková multifunkční. Já o sobě říkám, že dělám tisíc věci a všechny na hovno:D:D.

A teď dotaz prosim! Rozbila se mi dneska odměrka, takový ta klasická oboustranná hranatá. prostě se mi urval na jedné straně ten spodek, kde je napsáno cukr, mouka....můžete mi někdo říct, kolikátá stupnice je mouka?:D:DDiky!!!! Chci teď večer zkusit vánočku;-)

Online bublifuk
příspěvků moje polička 23. prosince 2024 20:06

Pinot Noir dobrá práce. Jaký kapří salát? asi už to tu padlo, ale kdyby byl, prosím, recept...

Offline Pinot Noir
30020 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 20:19

černá káva Karja no, zas to nepřehánějte, zrovna jsem odnesla do lednice bramborový salát s pocitem, že aspoň jedna věc je hotová, a pak jsem si všimla na lince neoloupaných vajec

bublifuk zrovna ho mám před sebou otevřený, chtěla jsem ho vyfotit a poslat, ale nejdou mi přidávat fotky. .

Zkusím to později.