Čas vánoční...

22. prosince 2016 19:51
Offline Myrtila
5417 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 09:56

Janulik03 Moje babička taky dělávala na Vánoce domácí vaječňák, z domácích vajec, a pak z něj ještě dělala náplň do vosích hnízd. Nikdy nám z toho nic nebylo, ale sama to takto nedělám, konkrétně domácího vaječňáku se dost bojím, ať darovaného, nebo mnou dělaného. 
Jinak v rámci rodiny dostáváme marmelády, kompoty, ale třeba i maso nebo paštiku v plechovce, od těch konkrétních lidí se toho nebojím, od cizích bych třeba to maso nejedla. 

Já mám strašně citlivé zažívání, i doma s těmi potravinami zacházím dost opatrně, a k tomu mám velice citlivý čich, takže když mi cokoli jakkoli nevoní, nejím to, i když ostatní ano, protože mám vyzkoušené, že jim z toho špatně nejspíš nebude, ale mně jo. 

Online Kokoska
35136 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 09:57

Evaeva Pani vzdycky rikala, ze to jsou nejake kremy, ktere vydrzi, kdyz to je v chladnu. Je fakt, ze uplne ty maslove v tom asi nebyly, ale stejne.

Offline notna
9521 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 10:01
Reakce na dzizisketa:

Evaeva 

Péct budu až od adventu, poučená Grossularií naopak až co nejkratší dobu před Vánoci.

​Zrovna perníky secmohou pect dlouho dopředu. Obzvlášť některé druhy. To pece i Grissulsrie. Mám její kuchařku a sleduji na fb apod. 

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 10:04

Tak do statistiky: Domácí jedlé dary mám ráda, přijímám i rozdávám. Vařím ráda a hodně pro ostatní, možná trochu neuspořádaně, ale zatím jsem nikoho neotrávila na příští týden už mám v práci nahlášených devět strávníků, ti se toho evidentně nebojej

Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 10:04

notna Ano, pamatuju si, že to i říkala. My máme takový rodinný recept na perníčky a tam se těsto zadělávalo v záři! Ale pekly se až v prosinci. Byly výborné, ale strašně pracné, už je neděláváme. Já třeba i vím, že některé druhy se mají rozležet, ale i ty mi chutnají víc čerstvé. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 10:08

Garfie já mám recept z nějakého sešitu pro hospodyňky z 80. let, ten se odleží jen dva dny. Pracný není, ale není v něm kakao, což jsem si všimla, že je teď v hodně receptech na perníčky. Ale dají se jít tak tři dny po upečení, pak hrozně ztvrdnou a pomalu měknout třeba až za tři týdny. Ale to vůbec nevadí, aspoň můžeš něco udělat dopředu.

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 10:10

Garfie Tradicní pernikári nechávají těsto zrát nekolik let. Jakože se i dědí. Ten med to krásne konzervuje.

Online žluťásek
8878 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 10:49
Reakce na Zuzuli:

RoSa na me ted zacaly vsude vyskakovat nabidky na vykrajovatka na cukrovi z 3D tiskaren. Motivy jako Harry Potter, Peppa pig, Tlapkova patrola... No tez dost pochybuju, ze kazdy z tech, co to tisknou doma, ma na tyhle postavicky koupenou licenci

​Já bych to zas nekoupila s ohledem na ten materiál. Prej to může bejt i nějakej kukuřičnej bioplast, ale nic co vyleze z 3D tiskárny bych nepoužila ve styku s potravinami. 

Online dzizisketa
9024 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 10:53

žluťásek 

Ale na komponenty k vláčkodráze je 3D tisk geniální

Online žluťásek
8878 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 11:01

dzizisketa ty nejíme

Offline Catherinne
10880 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 11:09

Na Synkáči prodávali minulý týden u stánku vánoční cukroví. Jsem si říkala jestli se nezbláznili...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 11:35

dzizisketa i k Duplo vláčku 

Online žluťásek
8878 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 12:05

Catherinne jo, tady v místních skupinách už jedou objednávky. Mňamka

Offline Sweet Potato
40623 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 12:08

žluťásek Tak objednávky touhle dobou chápu. A dobrá připomínka, měla bych objednat.

Online žluťásek
8878 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 13:03

Sweet Potato objednavky s fotkama cukroví v krabicích!!! 

Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 13:08
Reakce na andulka01:

Tak do statistiky: Domácí jedlé dary mám ráda, přijímám i rozdávám. Vařím ráda a hodně pro ostatní, možná trochu neuspořádaně, ale zatím jsem nikoho neotrávila na příští týden už mám v práci nahlášených devět strávníků, ti se toho evidentně nebojej

Já vždycky vařila pomalu v prádelňáku a ani teď není důvod vytahovat menší hrnce Kéž by mě i okolí zásobovalo víc!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 13:15

žluťásek to můžou mít z loňska, ne? Zase bez fotky by si to nikdo neobjednal.

Offline viktorka_od splavu
49429 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 14:15
Reakce na žluťásek:

​Já bych to zas nekoupila s ohledem na ten materiál. Prej to může bejt i nějakej kukuřičnej bioplast, ale nic co vyleze z 3D tiskárny bych nepoužila ve styku s potravinami. 

vzhledem k tomu, že se běžně tiskne třeba z nerezu, tak je to kapku kategorické:-P

Offline Sweet Potato
40623 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 14:53

žluťásek Tak ilustrační foto je potřeba. 

Online letfenixa
10931 příspěvků moje polička 19. listopadu 2023 16:45

Mi napadlo, že aj do zemiakoveho šalátu sme robili doma majonezu zo surových vajec, a jedol sa aj 3 dni. Nikdy nám nič nebolo. Teraz si to nedovolím.

Vianočné koláčiky sme piekli celý december,  milión druhov, ale všetko bez krému.