Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline viktorka_od splavu
49491 příspěvků moje polička 08. března 2017 14:14
Reakce na žluťásek:

podepisuju continuity. vcetne toho dodatku. jako..  jak to rict slusne: prioritu mas ty, potom dite (zdrava matka je prvni podminka aby prezilo i dite) od toho sestinedeli je, ze NIC VIC te nemusi zajimat. vubec. byt tou maminkou co ti vari vysvetlila bych ti to mene diplomaticky;-)

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 08. března 2017 14:17
Reakce na moora:

Děkuji všem za názory k programu Začít spolu. moora v podstatě vystihla většinu mých obav obav jednou větou: průměrné učitelce se to v alternativní škole snáz vymkne z ruky. Proč to řeším. Máme předvybrané dvě ZŠ. Obě jsou výborné, mají rozšířenou výuku jazyků od 1. třídy (podpora městské části). Naše spádová ZŠ je klasická, ale hodně rodičů ji kritizuje, že jede příliš na výkon, špatné známky se rozdávají od 1. třídy, ve 3. třídě se rozdělí žáci podle úspěchu v nějakém testu (což mi teda přijde dost brzy)... jiní rodiče ji chválí. Proto se dívám po možné alternativě. Druhá škola má program Začít spolu. Tam jsou všichni nadšeni. Program je realizován až do 5. třídy, což mě osobně přijde moc. Dcera je chytrá, ráda se učí, ze školky teď má úkoly na AJ a flétnu, sama mě honí, ať už jdeme cvičit. Takže bych byla nerada, kdyby se tahle chuť učit se byla "zabita" nějakým tlakem. Na druhou stranu se obávám, aby pro ni Začít spolu (práce v kruhu/týmu, kooperace, sebehodnocení...) bylo pro ni to pravé.

Offline slniecko admin
19710 příspěvků moje polička 08. března 2017 14:23
Reakce na Sweet Potato:

Jestli ti někdo namluvil, že ve dvou týdnech (nebo kolik mu teď je) lze mít nějaký denní režim, tak ho prosím s citem a noblesou kopni do hlavy!

Podpisujem!!!

Áno, chápem, že človek sa lepšie cíti v upratanom, ako v bordeli. Tak nech manžel poupratuje. Alebo si vezmite na čas upratovačku. Alebo popros mamu. Alebo naopak popros mamu, nech ti ho vezme pokočíkovať von a ty si trošku poupratuj. Ty v tomto momente máš na starosti seba a dieťa. Ostatní nech sa starajú o zvyšok.

A ak to nejde, tak zavri oči, naozaj nie je možné mať doma dvojtýždňové bábo a udržovať byt zároveň.

A chápem aj to, že človek by si mal pospať s bábom, ak to ide (čo ide ovšem naozaj len pri prvom), ale potom zas stráca akýkoľvek čas na seba, nie v zmysle nejakého hýčkania sa, ale fakt len chvíľu si utriediť myšlienky a resetnúť nie spánkom, ale vyslovene sa ukľudniť. Hovorila som tomu, že musím nájsť sever. Pretože s tak malým bábom je to proste jazda na tigrovi, človek nemá pod kontrolou nič, len sa snaží nespadnúť.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 08. března 2017 14:24
Reakce na žluťásek:

Přesně jak píše continuity. Hlavně se zbytečně nestresujte, že nejdete ven, nevaříte, neuklízíte. Teď jste nejdůležitější vy. Když budete vy v pohodě, bude i miminko v pohodě. Ty začátky jsou fakt hrozné. Já bojovala s kojením půl roku, dcera taky nechtěla pít, ale hlady opravdu neumřou. Když nebude přibírat, tak vám to doktorka řekne. NO a kdyby vás to kojení vysilovalo, byla jste z toho ve stresu, nechtěla jste v něm pokračovat, tak já razím, že nikdo nemusí mít výčitky, když přejde na umělou výživu. Všechno se to postupně bude lepšit. Jen na odlehčení: pocity, že jsem hrozná matka mám pořád .

Offline Sweet Potato
40716 příspěvků moje polička 08. března 2017 14:25
Reakce na Lamicka:

Tak to je dilema. Počítej s tím, že chytré dítě, ochotné a zvyklé pracovat, bude v týmové práci tím, kdo to nejčastěji "oddře" za ostatní. Příliš přísné hodnocení od 1.třídy není v pořádku, (přílišná benevolence ovšem taky ne.)

Možná bych brala v potaz i to, že tuhle volbu provádí i většina rodičů v okolí (pokud jsem dobře pochopila), bála bych se, že k té alternativnější a "přátelštější" budou inklinovat určité typy rodin a výchovy.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 08. března 2017 14:41
Reakce na Sweet Potato:

Počítej s tím, že chytré dítě, ochotné a zvyklé pracovat, bude v týmové práci tím, kdo to nejčastěji "oddře" za ostatní. 

Dobrý názor, to mě ani nenapadlo. Bála jsem se spíš, že se třeba poveze s ostatními, protože není tahoun.

alternativnější a "přátelštější" budou inklinovat určité typy rodin a výchovy

To je další věc. Vychováváme děti spíš klasicky (pokud to mohu nazvat tak blbě). No, bude to fuška. Snad vybereme správně. 

49491 příspěvků moje polička 08. března 2017 14:41
Reakce na Sweet Potato:

no a ze se tam budou vice koncentrovat deti s vetsimi pozadavky na pozornost ucitele... hbite a pilne ditko bych dala radej do klasicke skoly. podobny duvod jako proc si druhy jazyk na zs nezvolit rustinu:-/

Online continuity
43876 příspěvků moje polička 08. března 2017 14:41
Reakce na Mohučanka:

no mne kamaradka na konci sestinedeli rekla, ze uz to bude jenom lepsi a doted ji to mam zazle.

protoze lepsi to nakonec bude, ale rozhodne to nebylo tak rychle, jak mi slibovala. ja jsem se citila v tom zmatku dilem ukrivdene, ze proc to nemam lepsi, kdyz uz vsichni maji. a dilem neschopne. jednou to lepsi urcite bude, ale u nas se to znormalniho az tak v roce a pul. do te doby jsem regulerne s prestavkama trpela.

Online continuity
43876 příspěvků moje polička 08. března 2017 14:47
Reakce na Lamicka:

osobne bych se u chytreho ditete tech zvysenych naroku skoly az tak nebala. dnes se mi zda, ze jedou dost pod svoje moznosti. jasne, kdyz zacne prvnacek nosit ze skoly ctyrky je to na palici, ale u nas jsou treba tridy, kde to tak je a tridy, kde je ucitelka vic benevolentni a jede na to, aby je to bavilo. nemusi to byt na cele skole stejne. idealni by bylo, kdyby ste vedeli, kdo je bude ucit a meli reference na tu konkretni ucitelku. ale to skoly neradi rikaji, prave kvuli tomu, aby rodice moc nespekulovali.

ze si je ve treti tride srovnaji podle schopnosti nemusi byt apriori zle, pokud ma ucitelna ve tride vice homogenni skupinu, tak je asi vsechny nauci vic. druha vec je, ze to neni uplne dobre pro ten kolektiv. moje dite je introvertni a zaclenuje se obtizne, navic si vytahne spis stavebnici nez barbinu. zrovna vcera jsme to resily, ze se s ni holky tolik nehraji. chudak, mela jsem to podobne. je mi lito a pomoct ji moc neumim. jedine svetlo na konci tunelu je, ze to ve vysledku neznamena, ze clovek v dospelosti zhyne sam jako prst.

a ja bych teda zcela sebecky zvazila i dostupnost. ona je docela blaho, kdyz prvnakovi napisete listecek, protoze lezite doma v horeckach a dojde si domu sam. nebo ho poslete napred sameho, protoze jste zaspali.

Offline Sweet Potato
40716 příspěvků moje polička 08. března 2017 15:01
Reakce na continuity:

Mluvíš mi z duše!

A neměla jsem, komu se politovat,pořád jsem se snažila tvářit, že celkem dobrý, přitom jsem ryla drž... v zemi. 

Lamicka 

Já myslím, že chytré a motivované dítě se nikdy tak snadno nesveze. Ale může ho dřív či později přestat bavit makat i za ostatní. A něco mi říká, že špatných známek se bát nemusíš. (Od koho ostatně jdou tyhle stezky? Znáš někoho z těch fodičů?)

A máme tu nedaleko taky školu, kde se v 3.třídě takhle přerozděluje. Má dobré jméno i výsledky, vůbec bych se jí nebála.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 08. března 2017 15:04
Reakce na continuity:

Vybrat učitelku si na klasické ZŠ nemůžeme, ale je možné napsat preferenci. Dcera zapadne docela rychle všude, je přátelská. Ve školce byla ve třídě plné kluků, ti ji vyškolili, takže se jen tak nedá. Dostupnost je ok, obě školy máme v sousedství, jsou skoro vedle sebe.

Vadí to dceři? Já jsem taky víc kamarádila s klukama. Holkám jsem tak do 12 let nerozumněla. Edit. Už chápu, blbě jsem to přečetla, trápí ji to.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 08. března 2017 15:07
Reakce na Sweet Potato:

No jo... osobně neznám nikoho  Není to na P6?

Online continuity
43876 příspěvků moje polička 08. března 2017 15:10
Reakce na Lamicka:

ja taky, ji to nekdy prijde lito a vcera vecer byla uz dost utahana, jinak to asi nese lip.

ja vlastne nevim, mne to holky v tech vyssich tridach dali docela sezrat (ono to bylo umocneho taky tim, ze me hodily na takove ty predmety jako dilny a pestovatelske do klucici skupiny, protoze tech kluku bylo u nas min a ti mne vycvicili tak, ze se to nehodilo to tech holcicich skupin, navic mi sla matika a fyzika, co bylo taky divne) nevzpominam na to uplne rada, ale nechci na ni prenaset svoje problemy (ktere vlastne jsou malicherne, kdyz se to vsechno secte, akorat mi to doslo az na VS, kdyz jsem se konecne ocitla mezi svyma)

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 08. března 2017 15:15
Reakce na continuity:

Ja se nastesti nasla uz na osmiletem gymplu. Byl tam uzasny kolektiv, dodnes ty lidi rada vidim. Myslim, ze to bylo nejlepsi rozhodnuti nasich, stahnout me z te hruzy na zakladce. Tohle mi teda prijde na vychove deti dost tezke, neprenaset na ne ty moje traumata z detstvi. Ze vidim problem, kde treba neni. 

49491 příspěvků moje polička 08. března 2017 15:26
Reakce na continuity:

ve vysledku neznamena, ze clovek v dospelosti zhyne sam jako prst

- predevsim v dospelosti se v takovem kolektivu uz nikdy neocitnes

Offline žluťásek
8892 příspěvků moje polička 08. března 2017 15:36

Jako pod tím poklidit si nepředstavuj žádnej velkej úklid, tím je myšleno posbírat hrnky po bytě a umýt pár kousků nádobí, zapnout pračku a dnes jsem vysála. Máme maličkej byt a každá věc mimo své místo je tu hned vidět. Nemám ambice udržovat to tu jak v klícce, ale přeci jen nechci být v úplném chlívku.

Jak tu někdo psal, ani to není o tom, že bych nutně potřebovala uklízet, spíš takovej čas "pro sebe".

Děkuji všem za podporu, to vyfňukání tady mi výrazně pomohlo. K obědu jsem si dala jako předkrm žemlovku a jako druhej chod šišky s mákem. Asi evidentně potřebuju doplnit cukry :-)) Oblečení na mně visí, se shazováním těhotenských kil zřejmě fakt problém mít nebudu.

Online continuity
43876 příspěvků moje polička 08. března 2017 15:47

no to je taky fakt.

v tom detstvi to na cloveka doleha nejak vic, hlavne kdyz je za to osklive kacatko.

zas kdyz si davali o vanocich darecky tak domu dotahla asi sest kravinek, z toho pet od kluku. tak zadne kacatko asi nebude. ted se ucitelce alespon dle meho povedla docela bota, protoze nechala hlasovat tridu, kdo je bude reprezentovat na nejake recitacni soutezi. nechci preferovat vlastni dite, ale ucitelka jeden ze svych dvou hlasu dala ji, i kdyz to nepomohlo. myslim, ze by bylo korektnejsi, aby to posuzovala ona nez druhaci na zaklade toho, s kym kdo kamaradi. to moje ditko to porad resi a uz je to dva mesice.  

fakt v tom plavu. a muz paradoxne taky, protoze on byl floutek a do sveta dycky, takze ten si zas neumi predstavit, ze by s nim nekdo neka. kamaradu, se kterymi se pravidelne (treba alespon nekolikrat rocne vida ma kolem 50) a pak zhruba do 20 takovych, ktere vidi tak jednom za mesic. mne by to teda zabilo, to rikam rovnou, ale on je v tom jak ryba ve vode.

Offline Sweet Potato
40716 příspěvků moje polička 08. března 2017 15:51
Reakce na Lamicka:

Není, ale jestli chceš, napiš mi do SZ, na P6 znám pár škol a elementaristek, tak co kdyby náhodou.

Online continuity
43876 příspěvků moje polička 08. března 2017 15:52
Reakce na žluťásek:

no tak ten cas pro sebe je a bude jeste chvilku problem (rovnou rikam, ze do nejakeho normalniho stavu jsem se dostala az navratem do prace - do te doby to byl vetsi nebo mensi kompromis). ja to zachranovala prochazkama, kdyz byla starsi takhle malinkata. rada chodim a chodila bych i bez kocaru. pokud ditko zrovna nervalo jak na lesy, tak to byl cas pro relaxaci mne.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 08. března 2017 15:56
Reakce na žluťásek:

Žluťásku, vydrž! Já jsem o 5 týdnů dál a režim má zatím slabé náznaky. Za druhý týden mi syn nabral nejmíň z celé doby, pak to dohnal. V jeho dvou týdnech mi bylo nejhůř v životě, přísahám. Řekla jsem si, že TO vydržím, dokud nepadnu, pak to bude na odbornících :-) No nepadla jsem, naopak jsem prvně pořádně zabrala a spala. Venku jsme byli na procházce až snad ve čtvrtém týdnu, byly mrazy. kdyby nebyly, stejně mi připadalo jako nadlidský výkon obléct sebe, jeho a vyrazit. Plus v těhotenství člověk nezvedá nic těžkého, takže odnést dítě v sedačce z parkoviště k doktorce bylo nad moje síly. Hrozná nesamostatnost. Někde po tom 2. týdnu ještě nastoupily prdíky, takže o zábavu postaráno. Kdyby vás to postihlo, okamžitě pořiď rektální trubičku, bez ní se to asi nedá přežít. Domácnost chátrá ještě stále, uklízí manžel, když má čas a zrovna nenosí malého. Já ve volných chvílích spíš navařím. Je toho hodně, co člověku nepřidá na náladě. Ale vykašli se na binec, nikam neuteče. 

A fakt to bude lepší, ale zrovna po šestinedělí teda žádný skokový zlepšení nepozoruju. Lepší se to plíživě ;-)