Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
42976 příspěvků moje polička 10. května 2020 18:55

letfenixa tak ja mam dvojrocne doplnkove vzdelavanie, ale to boli len pedagogické predmety. Každá sobota a 2-3 skusky za semestr. Aprobaciu  mám na svoje hlavne studijne zameranie, chvilu som učila informatiku. Staznosti  žiadne, naopak velké pochvaly od triednej, že boli studenti na maturitu vyborne pripraveni.  Mozna by som dala podla SVP i fyziku, ale tam by som už fakt potřebovala ten dohled skuseneho ucitela,  učit to ako jediný fyzikar na skole som nedala. Zato elektrotechniku, ktorú mám oficialne v papieroch,  by som učit nemohla urcite. Za tie roky som akurát zjistila, co všetko neviem.

Jinak vo Finsku to takto maju, podstatnejsie ako pedagogicke vzdelanie je, od určitého stupna, to odborné. to pedagogické sa dá doplnit dodatečné. Obratene  to moc nepodporuju. 

Offline barbucha blogger
35783 příspěvků moje polička 10. května 2020 19:41

Haranti děsně vyrostli... a choděj na nočník úplně samozřejmě Vzali jsme je ven, takže do deseti minut slejvák... Oliver řval jak tygr (ty malý lidi si úplně vyměnili povahy ),  pro Adélu zjevně událost roku. Přišli jsme domů a -

Adélko, chceš na nočník? - Venku prší!

Chceš rohlík? - Venku prší!

Dáš si jogurt? - Venku prší!

Pojď se převlíknout! - Venku pršíííí!

Stovosumdesátkrát za půl hodiny, jak kolovrátek. Rodiče si už začali - v předtuše dlouhého večera - kapku zoufat... a mně se začala nafukovat hlava, takže jsme zbaběle prchli

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 10. května 2020 19:43

brrrU nás je to spíš tím, že ten starší má fakt problém a tím ho asi nikdy nepřešla nesmyslná žárlivost na mladšího. Mladší je zase ten typ, na kterej nikdy není potřeba zvýšit hlas, všechno dělá bez řečí a je bez problémů v životě i ve škole. Potom to často vypadá, že mu nějak nadržujeme. Ještě ke všemu vytáčí toho stašího svým klidem, kdy často jeho provokace dlouho nevnímá a potom vybuchne a servou se. Jasně, že ten starší o 4,5 roku má dost navrch a ještě absolutně není pořád schopnej si říct, že už je to pod jeho úroveň. V tomhle je takovej opožděnej a přitom v jiných oblastech se dávno dospěle chová.  

Offline Ignis
1334 příspěvků moje polička 10. května 2020 20:21

olivieraa poradit neumím, ale jsem na tom podobně. Mám kluka 5 a holku 2 roky a je to to samý. Nějak se jim najednou věnovat neumím, buď jeden nebo druhý to všelijak bojkotuje.

Ještě tak si občas hrají sami, sice to obvykle končí řevem, ale chvíli je klid.

Offline Gatita
8617 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:53

Renusatko mame stejny vekovy rozestup, zatim dobry, ale jsme teprv na zacatku. Mladsi je zatim takove neskodne roztomile zviratko, ale az zacne lezt a smatlat do lega, bude problem.

@olivieraa poradit neumim, mysli na to, ze z toho diky malemu vekovemu rozdilu vyrostou rychle a oba soucasne;)

A ja zacinam mit regulerni depku. Vy tu porad vsichni tvorite a rozvijite se. Me uz to taaak nebavi a dite mi akorat tak pustne. Ale jeho moje zachvaty tvorivosti neoslovuji a ja si pak pripadam jak zneuznany umelec!

Offline continuity
42976 příspěvků moje polička 10. května 2020 22:02

Gatita tak deti jsou především různé, ta starší kuti a tvoří pořád. Ta mladší má stres, když má nakreslit obrázek do prvouky. A je to tak, co si pamatuji.  Zas uvaří.

Offline Gatita
8617 příspěvků moje polička 10. května 2020 22:20

continuity syn na tvoreni moc neni, v zivote se mnou nic nenakreslil a mela jsem podezreni, ze neumi ani drzet tuzku. Vcera, kdyz si myslel, ze se nedivam, nakreslil silnici s prerusovanou carou, naprosto precizne. Tak jsem se trochu uklidnila, ze vi, k cemu ta tuzka je. Ale nejake tvoreni podle casopisu nebo omalovanky, to je utopie. A vareni tve dcery je super! Syn zas rad sekunduje manzelovi, kdyz neco opravuje/natira/vrta. A prijde mi, ze uz ted je schopnejsi nez ja, kdyz jde treba o montaz nejakeho nabytku. Pruprava z lega je dost znat:)

Offline Mohučanka
7361 příspěvků moje polička 10. května 2020 22:31

Gatita klid, moje metoda na rozvoj dítěte je v poslední době "vypustím dítě do lesa, ať se zabaví samo, a večer prohlédnu kvůli klíšťatům" ještě že vídá, jak taháme klíšťata kocourovi, včera jedno měla (z naší zahrady!) a držela "jako kocourek". Teď mně napadá, že je škoda, že kocourovi nestříhame drápky, protože co se u nás děje pri stříhání nehtů nemá obdoby.

Pokud se týká tvoření, zcela spoléhám na školku, tuhle mně hodně překvapilo, jak umí dcera krásně vybarvovat

Offline Gatita
8617 příspěvků moje polička 10. května 2020 22:35

Mohučanka no jo, ale ten muj drvostep nebyl ve skolce pet mesicu. A kdo vi, co bude v zari. Mistni skolky delaj, ze neexistujou. 

Offline continuity
42976 příspěvků moje polička 10. května 2020 22:52

Mohučanka no vidíš, omalovanky u nás nebyly populární nikdy. Teda do chvile, než jsem si nějaké domu donesla já. A sadu drahých pastelek. Tak to je baví.

Offline DruI
5575 příspěvků moje polička 10. května 2020 22:59

continuity Já se jim nedivím, s těmi drahými pastelkami se mnohem líp kreslí :o)

A teda pocit, že dceru dostatečně nerozvíjím mám tak třikrát denně.

Offline continuity
42976 příspěvků moje polička 10. května 2020 23:05

DruI já jim nikdy nakupovala žádné sunty. No ale pastelky, na které bez dovoleni nesmí, jsou nejlepší lákadlo. 

Já už je nerozvijím, mě úplně stačí ke štěstí úkoly z pracovních činností. Výrobte čarodějnici, hlavu můžete udělat z papirmase a usijte ji šaty že zbytku. No tak to ta mladsi určitě.... 

A stav, když mladší dostane jedničku za něco, co vyrobila ségra taky není moc výchovný.

Offline continuity
42976 příspěvků moje polička 10. května 2020 23:10

Dite dostalo za úkol napsat seznam knih, které přečetlo v karanténě. A zdůvodnit, která se mu líbila nejvíc. S odřenýma ušima dáváme 230 stran Narnie ( plus nějaký komix, který se za ctivo nepovazuje).  Jako mohla by číst víc o tom zadna... Ale ze by za necelé dva měsíce vznikl seznam?

Offline letfenixa
10861 příspěvků moje polička 10. května 2020 23:46

Mohučanka náhodou, taká metóda je fajn, keď sme večer čítali rozprávku, práve som si uvedomila, že syn bol malokrat v lese, ale na záhradke je to paráda, včera som si tam aj knihu zobrala, aj som ju rozcitala! A kliešťa som mala ja :( 

A poraďte mi, prosím, aké jedlá tam so sebou brať, nosime si: ryžový nákyp, žemľovku, fran.zemiaky, lievance, palacinky, čo sa ešte dá so sebou zobrať do poľných podmienok?

Offline žluťásek
8858 příspěvků moje polička 11. května 2020 00:48

letfenixa těstovinový salát se zeleninou, kuskus či bulgur se zeleninou, všelijaké placky (kvetakove, brokolicove apod, bramborové i bramboráky, lusteninove karbanátky), pizza, zapečené toasty

Nejsem si jistá, jestli nejste vegetariáni? Jestli maso neva, tak různé masové kuličky, karbanátky, sekaná, řízky, smažený kuřecí paličky. To je všechno dobré i studené, k tomu čerstvá zelenina. 

A my teda občas na výlet mimo civilizaci klidně vezeme i jídlo typu chilli con carne, horké nandám do misky a termotašky a jíme většinou ještě teplé. 

Offline letfenixa
10861 příspěvků moje polička 11. května 2020 01:20

žluťásek vidíš, všelijaké placky, to by išlo, ja teda musím opatrne, kvôli zlcniku.

Áno zapekané toasty, to robím, rizoto by išlo. Ďakujem

V lete tam chcem chodiť čo najviac

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 11. května 2020 09:15

continuity 

SeznamJá, čtenář, co knížky miluje a jenom během karantény jich nakoupil asi 5 bych dala dohromady půl knížky Žítkovského čarování a pár desítek stránek Ať žijí mikrouti - prostě mám občas (jednou za pár let) blok a absolutně mě nebaví číst, což se mi přesně stalo a teď se k tomu konečně vracím. Jak jsem si plánovala, kolik toho přečtu, a to mám opravdu čas, narozdíl od vás všech, co z domova pracujete, dohlížíte na učení a jiný aktivity a suplujete i školní jídelnu... Napsala bych reálně tu jednu knížku a nazdar.

Offline Ava
1118 příspěvků moje polička 11. května 2020 11:44
Reakce na continuity:

Já už je nerozvijím, mě úplně stačí ke štěstí úkoly z pracovních činností. Výrobte čarodějnici, hlavu můžete udělat z papirmase a usijte ji šaty že zbytku. No tak to ta mladsi určitě.... 

​haha, tak to bych nezvládla ani já

Offline olivieraa
505 příspěvků moje polička 11. května 2020 13:19

Jajaj, to ste ma nepotesili, ze do 18!!! Do internatnych skol pojdu teda! Inak fakt mam take z okolia, mama s bratom, ze sa tiez bili az kym.sli na vysoku, aj muzova sesternica s bratom! To je perspektiva, my so sestrou tak do 10 rokov aj to tak raz za 2 tyzdne mozno. @Renusatko aj u nas je dcera velmi ziarliva, tak to komplikuje veci. Z toho asi tak rychlo nevyrastie. Chcela som ju dat do skolky ale velmi plakala, nemala som na to srdce. Ale doma na nich vrestat..co je lepsie...je to velmi narocne, nikdy by som nepovedala, ze to moze byt take tazke. A 2 mesiace bez prestavky to zvladat. Sucitim so vsetkymi co plakavate, ja sa asi skor vyzlostim a potom som ok. Ked som sa snazila nasilu ani nezakricat, tak som isla takym depresivnym smerom, tiez nic moc. No chudata deti. 

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 11. května 2020 13:20

idem sem s trochu neprijemnym dotazom. poznate prosim nejakeho pravnika co riesi rodinne pravo? pribuzna sa rozvadza a jej coskoro ex jej "uniesol" dceru (2r) a takmer vobec jej ju nedovoli vidat. (ked ma stastie tak ju vidi 1-2x do tyzdna na chvilku). prosim do sz. dakujem

edit: bratislava a okolie