Sweet Potato Já jsem to zkoušela, aspoň nad to písmeno o, ale asi to bohužel nejde, škoda
Čeština - chrám i tvrz
Zemřela literární teoretička a prozaička Daniela Hodrová. Zase o kousek blíž odchodu celé jedné generace mistrů slova ![]()
Moje alma mater pořádá kurz "Násilí v partnerských vztazích".
O čem tak asi přednášejí? ![]()
Hrozně mě baví projekt Mapování nářečí Ústavu pro jazyk český. Hlavně, že můžu vyplňovat všecko pěkně nespisovně "po plzeňsku". A těším se, až jednou budou nějaké výstupy. Možná by se jim hodily i další respondentky ![]()
Archivářka To tam musím vyplnit svůj věk i když chci bez registrace?
Kan nevím, jsem registrovaná.
Ale zrovna věk pro používání nějakého slova mi připadá důležitý.Mlaďoši třeba už některá slova nepoužívají...
Archivářka To je super, díky za odkaz, předám dál.
Debata ve vláknu Blbé dotazy se posunula jinam, navážu tedy zde: co říkáte na hostku jako samičku od hosta?
Nedávno to velmi zajímavě se svými hostkami rozebírala blogerka Anne Helen Petersen v podcastu The Culture Study.
Newsletter Seznam Zpráv...
Archivářka Mi se tam nejde se registrovat, nepustí mě to přes úvodní dotazník.
Jitka77 - bohužiaľ, tento novotvar sa na Slovensku v médiach používa už dlho .
Jitka77 Z hostky se mi úplně kroutí palce![]()
Blanka Prečo bohužiaľ? Je to prirodzený vývin jazyka. Ten tvar vznikol na základe komunikačnej potreby. Kým v 90. rokoch sa v slovníku slovo hostka hodnotí ako zriedkavé, v slovníku súčasného slovenského jazyka už takáto poznámka nie je. To znamená, že sa už v praxi používa častejšie. Kto chce, môže použiť slovo hostka, ak niekto nechce, môže bez problémov používať slovo hosť aj v tom prípade, ak ide o ženu. Rozhodnutie závisí od používateľa jazyka. Nikto im neprikazuje slovo hostka používať.
Edit. Je zaujímavé sledovať, ako ľudia vnímajú prirodzené zmeny v jazyku. Jazyk je dynamický. Kým niektoré pohyby v jazyku vyvolávajú dosť vášne, iné si ľudia neraz ani nevšimnú. Aj tak nakoniec o každej zmene rozhodne to, či dané slovo alebo tvar budú v praxi používať ľudia.
dorota Tak. Zároveň v tom uváděném příkladě, kdy mluví jedna žena s několika dalšími ženami bez přítomnosti mužů, by vlastně bylo spíš divné psát "s hosty".
Aranel Presne, ak by išlo o samé ženy, pôsobilo by trochu zvláštne hovoriť o hosťoch.
Řvousenka Mně taky. Myslím, že na jazykových tvarech rovnoprávnost opravdu nestojí.
Mužský rod je jazykově neutrální, tak se to učila moje generace. Jediné, co mi opravdu přijde bizarní, je cedule na porodnici "Příjem pacientů za rohem".
Jazyk se vyvíjí, ale sočasné snahy mnohdy zavánějí spíš sociálním inženýrstvím.
Jitka77Na hostku si zvolna zvykám.
Ono se časem projeví, jestli se tyto tvary ukážou býti funkčními a v jazyce se zabydlí, nebo opět vymizí.
Koukla jsem na hostku do korpusu, nemá zatím dost dat.
dorota Děkuji.
Sweet Potato V slovenskom korpuse písaných textov (s veľkosťou necelých 1,4 miliardy slov) sa slovo hostka nachádza viac ako 4 500x (2,69 na milión), ak prirátame aj nespisovný tvar hosťka, bude tých výskytov ešte viac. Často sa používa najmä v športovej publicistike, napr. z výhry sa tešili hostky. Zdá sa mi, že v slovenčine sa používa častejšie ako v češtine.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje