Čeština - chrám i tvrz

18. srpna 2017 08:16
Offline Potrefenáhusa
38537 příspěvků moje polička 19. listopadu 2024 18:41

Kdo rad kakao, fakt doporučuju tohle

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 19. listopadu 2024 18:47
Reakce na continuity:

barbucha

Dobrý a výživný nápoj

Babička na úrovni naučí dítě na kakao z pravé belgicke čokolády samozřejmě. 

​To jsem v životě nezkoušela a asi s tím už nezačnu. Myslím že by se toho ani zřítelnice, ani haranti ani nedotkli. Nebo co hůř - třeba by to naopak pak začali vyžadovat! Nebudem to s tou úrovní zas přehánět

Offline Mha
příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 14:27

Reklama má upoutat pozornost. Hlavně. Povedlo se:) 

Podcast Addict automaticky stahuje nové epizody vašich předplacených podcastů, takže nikdy nezmeškáte ani chvíly. 

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 27. listopadu 2024 12:28

Nevím kam s tím

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 27. listopadu 2024 22:16

A když jsem to už dala sem, povídání v angličtině o barvách v jiných jazycích. 

https://blog.duolingo.com/color-words-around-the-world/?utm_source=duonews&utm_medium=EN

Offline Blanka
příspěvků moje polička 28. listopadu 2024 09:41

continuity - Nie je to tak dávno, čo si zákazníčka doniesla opraviť kúpené pekné plesové šaty, vo veľmi krásnej, zaujímavej farbe. Len sme ju nevedeli pomenovať. Ona hovorila, že je to  asi tmavo modrá, manžel  vraj trval na zelenej, a ja som videla niečo ako stredne sýtu petrolejovú, ale nie celkom .Ani vo vašej peknej farebnej tabuľke som ju nenašla .

A keď sme v jazykovom vlákne  -  akú farbu má ihličnan, ktorý sa v češtine volá modřín a vo slovenčine červený smrek ? Od jari do jesene má ihličie zelené, a teraz , na zimu svieti sýto teplou žltou  .

Offline SunEclipse
3449 příspěvků moje polička 28. listopadu 2024 15:33

Blanka i u nas je zeleny a zluty a opadany ..z jehlicnanu mame jen jedlovou zelen

Offline Potrefenáhusa
38537 příspěvků moje polička 28. listopadu 2024 15:46

SunEclipse tu petrolejovou (a tyrkysovou, teal a peacock) vidí každý oko jinak, já ji mám za modrou a spousta lidi mě přesvědčuje, že je to zelená 

Offline moora
8662 příspěvků moje polička 28. listopadu 2024 16:12

Potrefenáhusa mas fotograficky oko :) fotak vsechny modrozeleny odstiny foti jako modry

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 28. listopadu 2024 18:13

SunEclipse A maskáč vzor smrkové jehličí!

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 28. listopadu 2024 18:38

continuity 

Já bych řekla, že dneska si to každej výrobce/prodejce označuje úplně libovolně, ty barvy. Některý jsou možná i barvoslepí

Nedávno se mi zalíbil svetr v barvě pojmenované jako turkish coffee. Bylo to něco, co by se dalo přijmout i jako khaki, nebo kafébraun dozelena ale fantazii - a hledání nových výrazů - se zjevně meze nekladou! A fakt je, že i to zajímavý pojmenování prodává: blbej červenej svetr? kdo ho chce? radši koupí barvu red wine nebo dark coral, to zní líp!

Offline RoSa
10061 příspěvků moje polička 13. prosince 2024 15:49

nevim, kam s tím, asi tady do jazykového okénka...

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 13. prosince 2024 16:03

RoSa

Připomnělo mi to comeback, jak tam četli tu motivační literaturu. 

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 13. prosince 2024 17:10

RoSa 

Já tohle viděla kdysi v angličtině, myslím že to byla pomůcka pro komunikaci na pracovišti - pro angloamerický cizince pracující v Japonsku (?)

Offline stes
9030 příspěvků moje polička 13. prosince 2024 17:18

RoSa tohle je starý,ale pořád hrozně vtipný. Měla jsem to kdysi vylepeny v kanclu. 

Offline žluťásek
8813 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 21:49

Sweet Potato děkuju

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 19. prosince 2024 06:21

V archivu je někdy dvojsmyslně veselo. Je krásné, jak se ta čeština od roku 1888 posunula. Dneska bychom řekli "Druhopis matriky oddaných". Základ je v latinském copulo tj. pevně spojit, přeneseně uzavřít sňatek.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 19. prosince 2024 08:53

Archivářka - ak by ste text nevysvetlila, vôbec by som nevedela, čo znamená !

Obdivujem to naozaj  krasopisné písmo !   Uchovávam podobný exemplár . Pani, suseda, ktorá nám takto gratulovala, na začiatku  20 storočia študovala na Sorbone  a v tom roku už bola v pokročilom veku .