Kdo rad kakao, fakt doporučuju tohle
Čeština - chrám i tvrz
barbucha
Babička na úrovni naučí dítě na kakao z pravé belgicke čokolády samozřejmě.
To jsem v životě nezkoušela a asi s tím už nezačnu. Myslím že by se toho ani zřítelnice, ani haranti ani nedotkli. Nebo co hůř - třeba by to naopak pak začali vyžadovat!
Nebudem to s tou úrovní zas přehánět ![]()
Reklama má upoutat pozornost. Hlavně. Povedlo se:)
Podcast Addict automaticky stahuje nové epizody vašich předplacených podcastů, takže nikdy nezmeškáte ani chvíly.
Nevím kam s tím

A když jsem to už dala sem, povídání v angličtině o barvách v jiných jazycích.
https://blog.duolingo.com/color-words-around-the-world/?utm_source=duonews&utm_medium=EN
continuity - Nie je to tak dávno, čo si zákazníčka doniesla opraviť kúpené pekné plesové šaty, vo veľmi krásnej, zaujímavej farbe. Len sme ju nevedeli pomenovať. Ona hovorila, že je to asi tmavo modrá, manžel vraj trval na zelenej, a ja som videla niečo ako stredne sýtu petrolejovú, ale nie celkom
.Ani vo vašej peknej farebnej tabuľke som ju nenašla .
A keď sme v jazykovom vlákne - akú farbu má ihličnan, ktorý sa v češtine volá modřín a vo slovenčine červený smrek ? Od jari do jesene má ihličie zelené, a teraz , na zimu svieti sýto teplou žltou . ![]()
Blanka i u nas je zeleny a zluty a opadany
..z jehlicnanu mame jen jedlovou zelen
SunEclipse tu petrolejovou (a tyrkysovou, teal a peacock) vidí každý oko jinak, já ji mám za modrou a spousta lidi mě přesvědčuje, že je to zelená
Potrefenáhusa mas fotograficky oko :) fotak vsechny modrozeleny odstiny foti jako modry
SunEclipse A maskáč vzor smrkové jehličí!
Já bych řekla, že dneska si to každej výrobce/prodejce označuje úplně libovolně, ty barvy. Některý jsou možná i barvoslepí ![]()
Nedávno se mi zalíbil svetr v barvě pojmenované jako turkish coffee. Bylo to něco, co by se dalo přijmout i jako khaki, nebo kafébraun dozelena
ale fantazii - a hledání nových výrazů - se zjevně meze nekladou! A fakt je, že i to zajímavý pojmenování prodává: blbej červenej svetr? kdo ho chce? radši koupí barvu red wine nebo dark coral, to zní líp! ![]()
nevim, kam s tím, asi tady do jazykového okénka...

Připomnělo mi to comeback, jak tam četli tu motivační literaturu.
![]()
Já tohle viděla kdysi v angličtině, myslím že to byla pomůcka pro komunikaci na pracovišti - pro angloamerický cizince pracující v Japonsku (?) ![]()
RoSa tohle je starý,ale pořád hrozně vtipný. Měla jsem to kdysi vylepeny v kanclu.
Nepředplácíte si někdo Deník N a nemáte článek v plné verzi, prosím?
Sweet Potato děkuju
V archivu je někdy dvojsmyslně veselo. Je krásné, jak se ta čeština od roku 1888 posunula. Dneska bychom řekli "Druhopis matriky oddaných". Základ je v latinském copulo tj. pevně spojit, přeneseně uzavřít sňatek.

Archivářka - ak by ste text nevysvetlila, vôbec by som nevedela, čo znamená !
Obdivujem to naozaj krasopisné písmo ! Uchovávam podobný exemplár . Pani, suseda, ktorá nám takto gratulovala, na začiatku 20 storočia študovala na Sorbone a v tom roku už bola v pokročilom veku . 
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje