Domáce spotrebiče

13. ledna 2018 14:47
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. prosince 2025 07:13

Pinot Noir jo takhle, kupuju mletý, já nepoznám rozdíl mletí voser je. Čekání na vodu mi přijde stejné jako na kafe z automatu, to taky není hned. Já u toho buď nandavám myčku nebo si chystám a nandavám oběd, podle denní doby 

Online Potrefenáhusa
38537 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 07:39

Pinot Noir já si pamatuju, zes psala, ze bys frenchpress musela hned umyt utřít a uklidit, to se u nás neděje 

(s údržbou firemní kraksny delonghi nesrovnatelne snazsi, viz výše) 

kafe na požadovanou hrubost umelou i v kavarne, kdyz si tam člověk balený kafe kupuje) 

Offline Pinot Noir
29625 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 07:49

Potrefenáhusa jo jo, to já musím hned, já jsem ta osoba, která i ty nedopitý kafe trhá lidem od huby, abych to mohla uklidit

Online Potrefenáhusa
38537 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 08:09

Pinot Noir no kolem toho je u nás taky spousta mrzeni, ale ja to sbírám až když chci pustit myčku, ty pul dne starý rozpitý kafe, případně hrnky na zápraží s ledovým škraloupem

Offline Zuzuli
3680 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 08:27

Jeste nikdo nezminil na pripravu kavy prekapavac ten mame doma my a i kdyz jsme o automatickem kavovaru nekolikrat uvazovali, vzdycky jsme se shodli, ze nam to prekapavane kafe ve velkem hrnku chutna nejvic. Klidne i bez mleka, ale nejak me uspokoji vic, nez samotne espresso. Pred ditetem jsme pili rucne mlete kafe z v60, ale na to uz pak nejak nebyl cas

Pakovy mame v praci, ale v nem na mlynku tak hnusne kafe, ze ho tam vubec nepiju. To uz i kapslove kafe ve vedlejsi kancelari je mnohem lepsi. A automat ma mama, ona je na to jeji jedno kafe rano spokojena, ale tam mi pri te cetnosti pouziti prejde pomer cena vykon dost nevyhodny.

Offline viktorka_od splavu
49113 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 08:31

Evaeva počet kafí záleží na velikosti, my máme malý a velký

jakoze bych si dolivala vychladly stary kafe??

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. prosince 2025 08:43

viktorka_od splavu ne, proč? Jakože když přijde návštěva, tak jich v tom velkém udělám třeba pět pro pět lidí. 

49113 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 08:53

Evaeva aha jo, no mne jde o kafe pro me. piju ho jen rano/dopo zato jedno za druhym.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. prosince 2025 09:24

viktorka_od splavu no tak ale to je jedno, stejně vždycky děláš další, na metodě nezáleží. French press je jako dělat si čaj, no.

Offline Lenka22
2602 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 09:32

Zuzuli překapávač mám taky, ale nějak jsem nebyla schopná odladit, kolik kafe tam dát, aby mi to ve velkém hrnku jako kafe chutnalo. Několik pokusů to bylo slabé, pak zas nepitelně silné, pak jsem to vzdala, takže leží v koutě.

49113 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 09:33

Evaeva na metode prave zalezi velmi. s tou rucni veci at uz konvickou nebo frenchpresem musim manipulovat kdyz je to jeste horky od predchozi kavy, cistit od logru a davat tam novy. proti cudliku dost rozdil:-)

caj dam do prazdnyho hrnku, klidne pokazdy jinyho, nebo toho dopityho kdyz mi nevadi spinavy, ale s kafem to jaksi nende. leda bych tech verku mela vic a pouzivala jeden po druhym:-))

Offline Lama_z_Lana
6721 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 09:33

Mně teda obsluha a údržba pákače přijde jednoduchá a rychlá. Zapnu, dám páku pod mlýnek, melu (cca 10s), zarvocnám kafe tamperem a nasadím páku. Dám pod páku hrnek, mezí tím se všechno zahřálo a pustim. Já hlavně musela mít kávovar s manometrem, protože miluju sledovat, jakej mám tlak . Dopiju kafe, vyklepnu lógr, opláchnu páku (zase záležitost max půl minuty) a je to. 

Jediný, co mi dalo zabrat, bylo nastavit pro daný kafe a danou hrubost mletí přesně ten objem namletýho kafe, aby se pak kafe dělalo pod správným tlakem. Ale to mě bavilo

A pěnění mlíka tryskou, stačí trochu cviku a dá se dobře našlehat i s průměrnou tryskou. Já mám silnou, tak mi to jde prakticky samo. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. prosince 2025 09:45

viktorka_od splavu jak rychle to do sebe kopneš, prosím tě? Horký french press není za deset minut. Oproti čaji je navíc to vypláchnutí. Berme teda sypaný čaj, ať udržíme nějakou úroveň

Offline Zuzuli
3680 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 09:45

Lenka22 my k nemu dostali i odmerku na kavu, tak ji cele roky pouzivame. Kolik rysek na zasobniku na vodu, tolik odmerek kavy.

Online Potrefenáhusa
38537 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 09:47

viktorka_od splavu ja si delam dve kafe naraz, to prvni vypiju rychle a druhy leju jeste horky ...jinak ty jo manipulace s horkým, vzdyt to ma držátko, vypláchneš tekoucí vodou a můžeš hned pokračovat

jako chapu argumenty, ze někomu to kafe nechutná, ale ze je to náročný na obsluhu? 

Offline Janulik03
20004 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 09:51

To je ako so všetkými inými spotrebičmi. Niekto to rád takove, druhý makové.

Hlavne že si každý nájde svoj.

Ja napríklad milujem umývačku riadu a denne jej to vravím. A to ju mám až posledných 12 rokov, takže stále zamilovaná.

Offline letolet
739 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 09:55

Janulik03 přesně tak :) a připomněla si mi, že táta pil zásadně makové kafe bez cukru :)

Offline eM
1729 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 11:47

letolet Co je makove kafe? Jakoze mak zality horkou vodou? Nebo odvar z makovic? ;)

Offline notna
9262 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 11:47

Páka mi nepřijde na obsluhu náročná. Umývat moka konvičku nebo frenchpress je podle mě horší. Ale jak už to někdo psal, dělat v páce víc kafí najednou je opruz. Když je u nás oslava, tak vyrobit 10-14 káv k dortu, to bych ten automat brala hned všema deseti.

Někdo tu i zmiňoval, že doma se v páce nedá připravit tak dobrý kafe jako v kavárně. Pokud umí páka vyvinout správně tlak a ohřát vodu, jde to. My máme už hodně let malou páku od Delonghi a jde to dobře. Jen to prvnotní naučení se, kolik přesně gramů do páky, jakým tlakem ji přitlačit, jak dlouho nechat protláčet vodu apod je náročnější. Ale pak to člověk už má v oku a neváží a nestopuje každý kafe a je to rychlovka.

Zuzuli Překapávaný kafe ve velkým hrnku ráno k snídani mám moc ráda. Akorát nám se překapávač už nevleze na linku. Ale brala bych ho domů hned.

Offline Tak Betty
6041 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 12:34
Reakce na eM:

letolet Co je makove kafe? Jakoze mak zality horkou vodou? Nebo odvar z makovic? ;)

​přece takové , nebo makové