eM :)) ne ne. Klasický turek, měl rád kafe namletý přibližně na hrubost makových semínek.
Domáce spotrebiče
letolet To je vtipnej název :). Víš co, jsem si říkala že když muže být mandlové mléko tak proč ne makové kafe...
eM to je pravda, dneska už bych se taky ptala. Nepamatuji si, jestli dřív ty mlýnku na kafe v samoškách umoznovaly nastavit hrubost mletí, ale mlel si sám a doma byl mlýnek nastavený na max. Asi jak pil rad horký kafe, tak aby logr rychle klesl dolů.
notnaty domácí páky mají stejný tlak jako kavárenské?
letolet já myslím, že uměly
Aspoň mám před očima takovou páčku
Evaeva ja si jen pamatuji, jak každý dlouze odklepával tím držákem sáčku, aby z toho vypadlo maximum jeho kafe :)
notnaty domácí páky mají stejný tlak jako kavárenské?
Nemají stejný tlak. Pokud si to pamatuji dobře, je potřeba mít určitý tlak, ale není to jedna přesně daná hodnota. Tlak má vliv na rychlost extrakce. Ale ta rychlost se dá upravit hrubostí mletí, sílou napěchování a množstvím vody, což jsou už věci, které na domácí páce ovlivníš. Jsou baristické kurzy na přípravu kávy na domácím kávovaru.
Automaty mají tu extrakci rychlejší, proto je káva z nich "mdlejší" než z pákovek.
Jeste nikdo nezminil na pripravu kavy prekapavac
ten mame doma my a i kdyz jsme o automatickem kavovaru nekolikrat uvazovali, vzdycky jsme se shodli, ze nam to prekapavane kafe ve velkem hrnku chutna nejvic. Klidne i bez mleka, ale nejak me uspokoji vic, nez samotne espresso.
Já se hlásím!
Překapávač mi vyhovuje nejvíc, člověk si může dolít hned další porci, i na milostpána se dostane
i na návštěvy když udělám plnou konvici. Dávkování si časem člověk v pohodě navykne, ohřev to má takže i další dolitej hrnek je pitelnej... můžu si tam přidat i kardamom
když chci... skleněná konvice jde do myčky... má to i časování ale nepotřebuju, příprava je ráno hned. Já na překapávač nedám dopustit, nic jinýho nechci!
A jinak... jako správná byť trochu retardovaná vovce jsem se právě rozhodla že pořídím přece jen ten rýžovar.
Když koupím jen "rýžovar", to jest žádný multifunkční napařovadlo (jídlo vařený v páře bych nepolkla
), udělám v něm taky aspoň ještě ovesnou kaši?!
Ad kávovary: 45 let piju několik káv denně a prošla jsem všemi způsoby její přípravy od turka z kávy mleté v mlýnku v samoobsluze, přes první překapávač pořízený po roce 1989, moka konvičku, french press, pákový kávovar až k dnešnímu automatu.
Podotýkám, že se nepovažuji za znalce, ale za ty roky už mám jasně vyhraněné chutě: preferuji kyselejší odrůdy, do šálku mi může jedině arabica, slova jako Jihlavanka a Tchibo jsou pro mě v souvislosti s kávou naprostým tabu, ale kromě výběrových káv z různých pražíren nám doma chutná i cenově nesrovnatelná zrnková káva Perla z Alberta
.
Pákový kávovar byl skvělý, ale jen do chvíle, než se sešlo víc zájemců o kávu. Připravit pět dávek za sebou už zabralo dost času, mezitím to čištění a pěchování páky. Pořídili jsme pak automat (klasika DeLonghi) a dnes už bych se k žádnému z předchozích způsobů nevracela. Obsluha je naprosto intuitivní, doplnit vodu a vysypat zásobník jsou opravdu komické úkony a odvápnění už po roce zvládám bez návodu.
A s chuťovou kvalitou jsem nadmíru spokojená, dali jsme si vlastní nastavení (máme rádi spíš ristretto), návštěvám dělám lungo, je to fakt jako z kavárny. Mléčné varianty nepřipravujeme, tam je opravdu cítit rozdíl. Takže flatt white si dávám jen v kavárně.
Při koupi bych zvážila i chuťové preference a způsob pití kávy. Mně káva chutná prvních pár minut po přípravě; takové to nekonečné dolévání obřích hrnků z překapávače není nic pro mě, to si dám radši hned po sobě dvě espressa.
Fleur to je pěknej a názornej vývoj
.
Tak nějak výhledově uvažuju o sušičce na prádlo, koukla jsem na pár na netu a všechny, co jsem vybrala, mají část programů dostupných jen přes aplikaci na mobilu? Než budu prohrabávat všechny značky a pročítat specifikace (doslova to tam ani takhle nebylo napsané, až v recenzích), můžete mi prosím napsat, pokud máte sušičku, která funguje plně i bez aplikace, která to je? Nebo už to teď takhle mají všechny? Dost mě to dere, doma se tomuhle hodně bráním, abych při spuštění čehokoli k tomu potřebovala ještě mobil ![]()
Myrtila ja mam loni kupovanou AEG AbsoluteCare® 9000 TR838H4C, ta funguje postaru offline jen s tlacitky. K tomu pracku do setu. Ja taky nechtela nic, k cemu bych potrebovala jeste mobil.
Myrtila náš Samsung se dá komplet ovládat mobilem, ale že by tam byla nějaká funkce, kterou bych potřebovala, a byla by dostupná jen přes mobil, tak na to jsem dosud nenarazila.
Potřebovala jsem užší, tak mám nějakej Hoover - přes mobil by to i šlo, pokud bych to nějak nastavila, ale to nechci ani náhodou. Tak jede bez mobilu na ruční ovládání a cajk.
Zuzuli Pinot Noir barbucha Díky, asi bude potřeba se do toho trochu ponořit, ale jsem ráda, že i bez aplikace stále existují ![]()
Koukala jsem primárně na Bosch, protože od nich máme pračku, tak aby to na sebe sedělo, a tam se aplikaci asi nedá vyhnout. Hlavně jsou přes ní programy, které bych velice pravděpodobně užila (zpětně podle recenzí jsem rozklíčovala, jak to v tom popisu výrobku rozeznat). Pračku zatím měnit nechceme, nebo je možnost ještě se sušičkou počkat, a až pračka odejde, vzít to jako celek od jiného výrobce.
Ona by ta sušička byla spíš takový bonus na zimní měsíce, nám tu schne prádlo velice dobře, ale v zimě přece jen pomaleji než v létě, a přijde mi, že s dalším dítětem toho objemu prádla nabylo nad nějakou hranici, že peru nejmíň ob den a pořád tu máme někde aspoň jeden sušák.
Myrtila já mám Bosch, serie 6 a apku asi ani nemá. Ale je tak tři roky stará
Myrtila my tu máme jeden sušák téměř pořád i se sušičkou
Se dvěma jsme pořád měli úzkou pračku, teď peru pořád stejně často, ale s větší pračkou. Hlavně teda na blicí mimino to byla výhoda, ale to už se tě netýká. Kromě místa na sušení vidím největší výhodu v nežehlení.
Používám prakticky jen cotton eco, sem tam super quick, ručníky, trička a duvet.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje