Tak pokud mi pošleš anglické máslíčko od jerseyských kraviček :-) tak klidně i s marží! Prosila bych jedno solené :-)
Vtipy
Takže já už asi vím, co si povezu z Londýna.. ![]()
Já bych ty nákupy neodsuzovala. My si tady všechny žijeme v určité sociální bublině lidí, kteří nemají úplně hluboko do kapsy. Ale nejsme jenom my.
On když má někdo důchod 10-12.000 a máslo stojí tolik co dnes, není to zanedbatelná položka.
Máslo budu kupovat i kdyby stálo stovku, zrovna v neděli jsem pekla jablečný koláč z celého másla. Ani ho nekupujeme do zásoby. Manžel jel na nákup a já na něj, že kdy budou mít máslo, at jedno vezme ještě navíc (běžně v lednici jsou 1-2) A on na to, že na to kašle, nebude nakupovat do zásoby, koupí ho, až bude potřeba.
jenže se blíží Vánoce a to bude máslo hodně potřeba. I když spoustu lidí peče z Hery. Tipla bych si, že před Vánoci zmizí, resp. pořádně zdraží i Hera. Já osobně z ní péci rozhodně nebudu, nechutná mi to, a hlavně bych to nikomu nedávala a koupím to kilo+ másla, ať to stojí co to stojí.
Takže se nedivím, že důchodci, s vidinou dalšího zdražování a pečení cukroví, nakupují jako diví. Však nenakupují jen pro sebe, ale taky pro mladé že.. a ti pak ohrnují nosy nad jejich bitvami o máslo v obchodech. Ale máslo pak berou.. ![]()
Je to tak, bohužel. Samozřejmě, hraje v tom roli i davová psychóza, ale těch, co musí opravdu počítat, je bohužel hodně.
Vnímám to úplně stejně. Ale vidím i svoji maminku, která peče hodně a Vánoce se blíží, tak už mně taky říkala, když uvidíš levnější máslo, kup na Vánoce do zásoby...ono se to nezdá, ale se všemi položkami ( mouka, ořechy, kvalitní čokoláda, mandle, vajíčka) se to už prodraží. Na běžnou spotřebu kupuji domů taky po jednotlivých kusech a jsem ráda, že jsem v situaci, že cenu nemusím řešit.
ale kolik je na ty vánoce toho másla potřeba? dyť ty lidi to musej skupovat fakt po kilech
to nevím, ale vzhledem k tomu, co všechno moje mamka peče, tak asi nějaké to kilo to bude minimálně 3 vánočky + nějakých 15 druhů cukroví... k tomu si připočítej ty ostatní náklady na suroviny
Já to nějak extra neobhajuji, jen že to, že z našeho úhlu pohledu je to blbost, neznamená, že to tak musí mít všichni
mne hlavne prijde blbe od retezcu na maslo ted delat akci, pokud ho je tedy obecne malo
jako u nas opravdu nektere dny v Bille nemeli maslo zadne a v Tescu treba jen jednu znacku, zadny vyber, bez ohledu na cenu
pohled z jiné strany.
náš dodavatel, dos velká slovenská společnost, nám doposud obvyklé pravidelné objednávky prostě krátí bez dalšího klidně i na polovinu. protože ho nemá (minimálně pro nás) víc.
možná to do vánoc poleví, možná se to ale naopak zhorší a bude nám je krátit na třetinu. takže se na každého, kdo byl zvyklý ho kupovat, nedostane.
čína zaplatí víc, tak to vyvezou tam. stejně jako třeba bůček, kvůli čemuž nám hodně zdražila slanina. všechen se vyváží do číny.
takže možná budou ti hysteráci, kteří teď nakupují do mrazáku, na vánoce vysmátí, a zbytek bude péct z té hery :/
ale kolik je na ty vánoce toho másla potřeba? dyť ty lidi to musej skupovat fakt po kilech
Zajímalo by mě, kolik z těch frontovejch bojovníků, co jsem tak viděla, peče cukroví opravdu z másla.
Já peču 2 vánočky a asi 5-6 druhů cukroví (ale ve větším množství) a tipuju potřebu tak 6-8 kostek másla.
Žádný zásoby másla si ale nedělám (nejen proto, že představa zmrazeného másla se mi nelíbí). Buď holt pak zaplatím víc (kdyby cena zůstala kolem těch 70 Kč, tak to je o nějakých 30 Kč na kostce víc než loni ... nebo holt letos cukroví nebude.
U nás v Bille teď už věčně máslo není - na jeho místo strkají různý náhražky nebo jednou za čas je tam pár balení másla z Polska (je hnusný, takže nic). Takže jsem si pro máslo došla do dvacet metrů vedle vzdáleného obchodu La Formaggeria.
no prave a na jednu davku vanocniho curkovi padne tak 250g masla. mne by to bylo jedno, ale u nas maslo fakt neni. a predstava, ze proste nebudu pect vubec, se mi teda tezce nelibi. hlavne deti by to spatne rozdychavali. no napecu z Hery, kdyz nebudu zbyti, ale bude me to stvat.
No.. chodíš si pro máslo do drahého obchodu.. Právě o tom jsem to přece psala. ![]()
Protože ty si to můžeš dovolit. Fakt si myslíš, že tam můžou chodit nakupovat i sociálně slabí spoluobčané??? Důchodci..?
Zkus si to spočítat, kolik zaplatíš za dvě kila másla. Dneska.
Tak se pak nediv, že ti lidé máslo shání a nakupují do zásoby. Oni se snaží ušetřit, protože potřebují každou korunu.
Mimochodem, pokud ti vadí představa mraženého másla, určitě kupuješ pouze "Čerstvé" máslo. Protože jen to se prodává bez zmrazování, do 20 dnů od výroby. Ostatní se zmrazuje, pak znovu přešlehá, přebalí a prodává...
ja bych si treba La Formaggerii asi mohla financne dovolit, ale zadnou nemam 20m a opravdu nemam cas probehnout pul mesta za zakladni potravinou. kdyz na maslo narazim koupim rovnou 2 kostky, co jsem predtim nedelala, ale me to zhaneni neba...
No, do drahého obchodu... máslo ve Formaggerii měli za stejnou cenu, jako to blbé polské máslo v Bille. Ani jako sociálně slabý spoluobčan bych nepanikařila. Do prosince daleko a pokud by ty dvě stovky navíc na vánoční cukroví byly neúnosné (a naprosto chápu, že pro někoho to může být každá desetikoruna), uskrovnila bych se co do množství. Ale je to celé v pohybu... dnes zázrak... v Bille jsem koupila klasické čerstvé české poděbradské máslo a za krásných 54 Kč!
Kdo ví, jak to bude vypadat v prosinci, ale propadat hysterii a vytvářet si zásoby másla nehodlám. Mimo vánoce, kdy se peče cukroví, máme potřebu maximálně jedné kostky másla měsíčně.
Tak v tom případě platí varianta B - zvyk je železná košile.
Něco není?? Když to objevíme, nakoupíme do zásoby. Pro sebe, pro děti, pro sousedy, pro vesnici. Pak to prodáme, vyměníme, schováme.
Takhle jsme za totáče žili. Nakupovalo se ne to, co člověk chtěl, ale to, co bylo. A když to bylo, nakoupili jsme toho hodně. Bartrové obchody byly náhodou dost dobře funkční. A teď se staré instinkty obnovují.. ![]()
nevim, jak v supermarketech, ja tam na nakup skoro nechodim, ale ve vietnamske vecerce naproti domu maslo normalne bylo. Stacila mi pulka, delala jsem risotto
jinak je hysterie kolem masla pro me fakt nepochopitelna, hlavne to, proc nekdo nakupuje zasoby neceho, co se prece snadno kazi.
zrovna maslo se teda snadno nekazi. ja spis nechapu takovy ty nakupy 5kg hnedych bananu ve sleve, s tim se prece neda delat vubec nic..
Ghí stojí furt stejně, zajímavé
nekazi? To me prekvapilo, ale ja maslo koupim leda na vareni a na nic ho nemazu. A jak se to teda prechovava, v tom mrazaku? ja teda celkem nemam rada zasoby cehokoliv, navic mam cas i penize na to obihat ty kramky. A navic, zjistila jsem u sebe, ze jakmile mam neco ulozene v lednicce, ze na to pak nejak nemam chut, coz vede k vyhazovani, ktere mi vadi. Takze ja delam male nakupy a neskladuju nic. Je ale jasne, ze muj zivotni styl je dost jinede nez u vetsiny.
Ghí stojí furt stejně, zajímavé
![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje