Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline 711990
18294 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 08:58

viktorka_od splavu no to nevim jaky zvire si predstavujes, ale vetsina zvirat nijak "vychovavana" neni....mlade se narodi vic nebo min samostatny a hotovo. 

Offline dorota
1223 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:00

viktorka_od splavu Chcela som len poukázať na to, že delenie na matematické a humanitné typy nie je také striktné. Nešlo mi o obhajobu tých, ktorí sa rozhodli študovať históriu. Ideálne je, keď si človek vyberie taký odbor, ktorý ho baví, a má naň aj predpoklady.

Offline mirajo
2607 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:02
Reakce na Jos:

Potrefenáhusa Hele klid, myslim, ze matika i dejepis jeste nejsou ztraceny . Za par let budeme svihat vzorecky jedna basen. 

​Ja se pred tydnem dozvedela, ze to nasobeni a deleni, co delam tak nejak instinktivne v kuchyni, se jmenuje trojclenka, a ze se tam delaj nejaky sipky a umera prima/neprima. Diky distancni vyuce a diteti, ktery matiku a fyziku moc nemusi

Offline Potrefenáhusa
38537 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:02

Potrefenáhusa "od prirody" se obvykle sourozenci, kdyz jsou vychovani spolecne, sexualne nepritahuji. to si prave pletes, kulturni konstrukt je samozrejme potom ten pridany vyznam, institucionalizace toho prirozeneho konani

​no a ta společná vychova je prave podle mě ten kulturní konstrukt

Offline viktorka_od splavu
49113 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:02

711990 o zviratech jsem nerekla ani slovo. bavily jsme se o moralnich hodnotach.

49113 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:03

Potrefenáhusa to s tebou nesouhlasim, ale tim to asi muzem uzavrit

49113 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:04

dorota mlho, to jsem ale tvrdila od zacatku, ze zadne takove deleni ve skutecnosti neexistuje

Offline Jos
příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:04

#Potrefenáhusa Ja si prave myslim, ze jak to clovek VUBEC nepouziva, tak pak vypada jako trotl. Ja za dospely zivot potrebovala akorat trochu dekadicky logaritmus, Ohmuv zakon z fyziky na milion variaci a kalkulacku v mobilu. Treba goniometrie mi kdysi i sla a bavila, ale uz si nic nepamatuju. Bez osvezeni bych nedala ani zaklady. Proste to je nekde v hlubinach zapomneni. Nezmenime tema? Matika je frustrujici zalezitost . Muj spoluzak je sileny matematik, fakt Sheldon hadr, ale jeho svetonazor je bigotni katolicismus smiseny s komunistickou ideologii. Bych ho zabila, takovy potencial mel

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:06

viktorka_od splavu Hele, já vím, že sytý hladovému nevěří ( a mě nevěřej lidi. že opravdu nedokážu zazpívat stejný tón, co mi někdo brnkne na klavíru), ale neříkej, kdyby stálou součástí kuchyně byla jedna odměrka s ryskou 250 ml a jedna s ryskou 1l, že by se babi nenaučila, že čtyři odměrky 250ml se vejdou do jedné litrové. Stejně jako když pleteš vánočku z osmi pramenů, dělíš těsto postupně třikrát na dvě půlky. 

Offline mirajo
2607 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:10

Isca Coz mi pripomnelo, ze jak tu padlo prizvuk v cizim jazyce a inteligence, ja bych spis hledala souvislost s hudebnim sluchem

49113 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:11

Isca ano naucila by se to pouzivat, ona umela i tu trojclenku, prave to mechanicke s temi sipkami. protoze pochopit ze kdyz rikam ctvrt a slysim v tom tu ctyrku, tak je to proto ze je to jedna ze ctyr casti celku a ne 4 nejake dily.. to uz ne, to vyzaduje nejaky logicky skok. prave k tomu hudebnimu sluchu je to dobre prirovnani

49113 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:12
Reakce na mirajo:

Isca Coz mi pripomnelo, ze jak tu padlo prizvuk v cizim jazyce a inteligence, ja bych spis hledala souvislost s hudebnim sluchem

​anooo! uz jen proto, ze cestina mi jde dobre.. ale cizi jazyky vubec a hlucha jsem jak poleno

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:13

Jos když to nepoužíváš, tak to zapomeneš, protože v tom figurují nějaké vzorečky (které určitě jdou odvodit, ale to určitě člověk jen tak). Proto existují tabulky:)

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:18

mirajo Rozhodně.

Byla jsem svědkem, jak se operní pěvkyně učila texty v cizím jazyce, kterým absolutně nevládla.

A na druhé straně spektra jsem já, která se musela nadřít fonetiku.

Offline andulka01
12760 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:24

viktorka_od splavu Hudební sluch mám dobrý, jazyky (/přízvuky) se učím velmi snadno a přirozeně. Ale jsem lempl, tak na nic nehraju a mluvím jen anglicky, pamatuju trochu němčiny, ruštiny a chorvatstiny.

Offline mirajo
2607 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:30

viktorka_od splavu Já si asi dlouho myslela, že logický myšlení je nejvíc. A možná proto mám jedno dítě, který s ním moc nevládne a tu trojčlenku se musí víc naučit než pochopit, a druhý, kterýmu matika asi půjde, ale nebaví, protože proč budu počítat nějakej předem danej výsledek, když můžu kreslit, vyrábět a těch variant jak a co, je nekonečně moc. To je výzva, opatrovat takový kousky, kde ani jeden neoslovuje to, co jsem já milovala   

Offline mitford sister
1691 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:32

viktorka_od splavu hej já to tu nechci "plevelit" filosofií; nejsem v tom bohužel tak kovaná, abych dokázala všechno přesně, stručně napsat. já jen, že biologie jako věda deskriptivní, když se z ní dělají obecné úsudky hlavně v rovině etiky a morálky, tak to často nefunguje, i když s přirozenou tendencí lidí dělat právě toto je to dost běžný jev, zejména, když se ty paralely často samo nabízejí.

k tomu incestu: když teda skoro všechny zvířata (edit: teď jsem zjistila, že lidoopi a primáti to mají spíš jak lidi) jsou incestní bez problému, a příbuzní lidé z jednoho rodinného prostředí se obvykle nepřitahují, tak jak to, že příroda nese rizika genetické degenerace u zvířat, ale u lidí se vyvinula tahle příbuzensko-odpudivá adaptace? já o tom dost nevím, je to jen otázka. každopádně právě mi to přijde jako případ, že argumentace biologií nestačí k nějakému morálnímu závěru. buďto to má biologickou příčinu (něčím jsme zvláštní než zvířata) a tak se okruhem dostaneme zase k biologii, nebo to potvrzuje, že v tomto případě není mezi biologií a etikou žádná souvislost. nebo to mám nějak špatně? neumím trojčlenku a vypadá to, že ani nevím, co to přesně je! :)))

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:40

Sweet Potato Nojo, to je vlastně fakt! Chodila jsem léta do pěveckýho sboru a náš dirigent velmi nesnášel zpěv z not, takže jsme drtili všechno nazpaměť a doteď si pamatuju řadu italských, německých, španělských, baskických a bůhvíjakých obskurních textů, u kterých vůbec nevim, o čem se tam zpívá, nebo jen tak velmi zběžně.  

A při skládání zkoušky z čínské fonetiky byl hudební sluch naprosto klíčovej, vlastně si ani moc nedovedu představit, jak jinak by ta zkouška šla složit, když člověk neslyší ty rozdíly... a teď by mě teda zajímalo, jestli to, že je čínština tónovej jazyk, znamená, že je mezi číňanama mnohem míň těch, co nemají hudební sluch.

Offline mitford sister
1691 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:40
Reakce na mirajo:

​tak tady do toho hážu zase vidle já, přízvuky mi jdou, ale nezazpívám čistě ani ovčáci :)

do statistiky: počítat vůbec neumím, letopočty si nepamatuju, vlastně skoro nic si nepamatuju, jsem jen jazykově logická (výroky, tvrzení, významy)

49113 příspěvků moje polička 19. dubna 2021 09:46

mitford sister  tak to jsme na tom stejne. jen uplne na okraj/zaver my jsem necim jini nez zvirata, prave. je to dane biologicky vyvojem mozku, neni v tom(z meho pohledu, co pisu) zadna esoterika nebo "vyssi moc":-)) a tim jak je lidsky jedinec a jeho vyvoj biologicky komplikovany (vlci deti jako priklad), tak ty interakce mezi lidmi se staly nutne k preziti naseho druhu,  jaky je. vznikly evoluci/ruku v ruce s ni a nejdou pominout ze se jako uz nehodi. do jako tema to je zajimave, ale do hloubky o tom diskutovat nedokazu, k tomu mi chybi znalosti i terminologie