viktorka_od splavu no to nevim jaky zvire si predstavujes, ale vetsina zvirat nijak "vychovavana" neni....mlade se narodi vic nebo min samostatny a hotovo.
Omfg
viktorka_od splavu Chcela som len poukázať na to, že delenie na matematické a humanitné typy nie je také striktné. Nešlo mi o obhajobu tých, ktorí sa rozhodli študovať históriu. Ideálne je, keď si človek vyberie taký odbor, ktorý ho baví, a má naň aj predpoklady
.
Potrefenáhusa Hele klid, myslim, ze matika i dejepis jeste nejsou ztraceny
. Za par let budeme svihat vzorecky jedna basen.
Ja se pred tydnem dozvedela, ze to nasobeni a deleni, co delam tak nejak instinktivne v kuchyni, se jmenuje trojclenka, a ze se tam delaj nejaky sipky a umera prima/neprima. Diky distancni vyuce a diteti, ktery matiku a fyziku moc nemusi ![]()
Potrefenáhusa "od prirody" se obvykle sourozenci, kdyz jsou vychovani spolecne, sexualne nepritahuji. to si prave pletes, kulturni konstrukt je samozrejme potom ten pridany vyznam, institucionalizace toho prirozeneho konani
no a ta společná vychova je prave podle mě ten kulturní konstrukt
711990 o zviratech jsem nerekla ani slovo. bavily jsme se o moralnich hodnotach.
Potrefenáhusa to s tebou nesouhlasim, ale tim to asi muzem uzavrit![]()
dorota mlho, to jsem ale tvrdila od zacatku, ze zadne takove deleni ve skutecnosti neexistuje![]()
#Potrefenáhusa Ja si prave myslim, ze jak to clovek VUBEC nepouziva, tak pak vypada jako trotl. Ja za dospely zivot potrebovala akorat trochu dekadicky logaritmus, Ohmuv zakon z fyziky na milion variaci a kalkulacku v mobilu
. Treba goniometrie mi kdysi i sla a bavila, ale uz si nic nepamatuju. Bez osvezeni bych nedala ani zaklady. Proste to je nekde v hlubinach zapomneni. Nezmenime tema? Matika je frustrujici zalezitost
. Muj spoluzak je sileny matematik, fakt Sheldon hadr, ale jeho svetonazor je bigotni katolicismus smiseny s komunistickou ideologii. Bych ho zabila, takovy potencial mel ![]()
viktorka_od splavu Hele, já vím, že sytý hladovému nevěří ( a mě nevěřej lidi. že opravdu nedokážu zazpívat stejný tón, co mi někdo brnkne na klavíru), ale neříkej, kdyby stálou součástí kuchyně byla jedna odměrka s ryskou 250 ml a jedna s ryskou 1l, že by se babi nenaučila, že čtyři odměrky 250ml se vejdou do jedné litrové. Stejně jako když pleteš vánočku z osmi pramenů, dělíš těsto postupně třikrát na dvě půlky.
Isca Coz mi pripomnelo, ze jak tu padlo prizvuk v cizim jazyce a inteligence, ja bych spis hledala souvislost s hudebnim sluchem ![]()
Isca ano naucila by se to pouzivat, ona umela i tu trojclenku, prave to mechanicke s temi sipkami. protoze pochopit ze kdyz rikam ctvrt a slysim v tom tu ctyrku, tak je to proto ze je to jedna ze ctyr casti celku a ne 4 nejake dily.. to uz ne, to vyzaduje nejaky logicky skok. prave k tomu hudebnimu sluchu je to dobre prirovnani
Isca Coz mi pripomnelo, ze jak tu padlo prizvuk v cizim jazyce a inteligence, ja bych spis hledala souvislost s hudebnim sluchem
anooo! uz jen proto, ze cestina mi jde dobre.. ale cizi jazyky vubec a hlucha jsem jak poleno
Jos když to nepoužíváš, tak to zapomeneš, protože v tom figurují nějaké vzorečky (které určitě jdou odvodit, ale to určitě člověk jen tak). Proto existují tabulky:)
mirajo Rozhodně.
Byla jsem svědkem, jak se operní pěvkyně učila texty v cizím jazyce, kterým absolutně nevládla.
A na druhé straně spektra jsem já, která se musela nadřít fonetiku.
viktorka_od splavu Hudební sluch mám dobrý, jazyky (/přízvuky) se učím velmi snadno a přirozeně. Ale jsem lempl, tak na nic nehraju a mluvím jen anglicky, pamatuju trochu němčiny, ruštiny a chorvatstiny.
viktorka_od splavu Já si asi dlouho myslela, že logický myšlení je nejvíc. A možná proto mám jedno dítě, který s ním moc nevládne a tu trojčlenku se musí víc naučit než pochopit, a druhý, kterýmu matika asi půjde, ale nebaví, protože proč budu počítat nějakej předem danej výsledek, když můžu kreslit, vyrábět a těch variant jak a co, je nekonečně moc. To je výzva, opatrovat takový kousky, kde ani jeden neoslovuje to, co jsem já milovala
viktorka_od splavu hej já to tu nechci "plevelit" filosofií; nejsem v tom bohužel tak kovaná, abych dokázala všechno přesně, stručně napsat. já jen, že biologie jako věda deskriptivní, když se z ní dělají obecné úsudky hlavně v rovině etiky a morálky, tak to často nefunguje, i když s přirozenou tendencí lidí dělat právě toto je to dost běžný jev, zejména, když se ty paralely často samo nabízejí.
k tomu incestu: když teda skoro všechny zvířata (edit: teď jsem zjistila, že lidoopi a primáti to mají spíš jak lidi) jsou incestní bez problému, a příbuzní lidé z jednoho rodinného prostředí se obvykle nepřitahují, tak jak to, že příroda nese rizika genetické degenerace u zvířat, ale u lidí se vyvinula tahle příbuzensko-odpudivá adaptace? já o tom dost nevím, je to jen otázka. každopádně právě mi to přijde jako případ, že argumentace biologií nestačí k nějakému morálnímu závěru. buďto to má biologickou příčinu (něčím jsme zvláštní než zvířata) a tak se okruhem dostaneme zase k biologii, nebo to potvrzuje, že v tomto případě není mezi biologií a etikou žádná souvislost. nebo to mám nějak špatně? neumím trojčlenku a vypadá to, že ani nevím, co to přesně je! :)))
Sweet Potato Nojo, to je vlastně fakt! Chodila jsem léta do pěveckýho sboru a náš dirigent velmi nesnášel zpěv z not, takže jsme drtili všechno nazpaměť a doteď si pamatuju řadu italských, německých, španělských, baskických a bůhvíjakých obskurních textů, u kterých vůbec nevim, o čem se tam zpívá, nebo jen tak velmi zběžně.
A při skládání zkoušky z čínské fonetiky byl hudební sluch naprosto klíčovej, vlastně si ani moc nedovedu představit, jak jinak by ta zkouška šla složit, když člověk neslyší ty rozdíly... a teď by mě teda zajímalo, jestli to, že je čínština tónovej jazyk, znamená, že je mezi číňanama mnohem míň těch, co nemají hudební sluch. ![]()
Isca Coz mi pripomnelo, ze jak tu padlo prizvuk v cizim jazyce a inteligence, ja bych spis hledala souvislost s hudebnim sluchem
tak tady do toho hážu zase vidle já, přízvuky mi jdou, ale nezazpívám čistě ani ovčáci :)
do statistiky: počítat vůbec neumím, letopočty si nepamatuju, vlastně skoro nic si nepamatuju, jsem jen jazykově logická (výroky, tvrzení, významy)
mitford sister
tak to jsme na tom stejne. jen uplne na okraj/zaver my jsem necim jini nez zvirata, prave. je to dane biologicky vyvojem mozku, neni v tom(z meho pohledu, co pisu) zadna esoterika nebo "vyssi moc":-)) a tim jak je lidsky jedinec a jeho vyvoj biologicky komplikovany (vlci deti jako priklad), tak ty interakce mezi lidmi se staly nutne k preziti naseho druhu, jaky je. vznikly evoluci/ruku v ruce s ni a nejdou pominout ze se jako uz nehodi. do jako tema to je zajimave, ale do hloubky o tom diskutovat nedokazu, k tomu mi chybi znalosti i terminologie
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje