Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline letfenixa
10807 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 17:09

brrr prrsne, jediná výhoda  nás tabuľkových, aj ženy aj muži zarábajú rovnako.

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 17:42

letfenixa to jo, jenže jaký je poměr mužů a žen ve vedoucích funkcích? Ono ani v soukromém sektoru není ten pay gap kvůli jinému platu na stejně pozici, ale protože muži jsou častěji na lépe placených místech.

Offline Candance
5628 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 17:45

brrr a jsi si jista? Nema kolega vyssi osobni ohodnoceni nebo tak? Protoze u nas jsme si myslely to same a pak se ukazalo, ze zas az takova pravda to nebyla. Dostali na zacatku vyssi osobni priplatek a i kdyz mame dalsi zvyseni podle rocniho ohodnoceni a mame sanci dosahnout jejich platu, je to proste vykoupene vyssim vykonem nez musi podat oni.

Offline Candance
5628 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 17:45

Makara presne tak_ odkapavajici potrubi se tomu rika.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. srpna 2024 17:47

Candance zrovna jsem to chtěla napsat, že i tabulky mají rozptyl, plus to osobní ohodnocení 

Offline letfenixa
10807 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 17:49

Makara tak v školstve je viac žien ako mužov. 

Candance a na osobné máme tiež tabuľku. 

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 17:56

Makarajá nerozporuji, že to může být jednom z důvodů, jenže to by pak platilo i pro Slovensko a to je o deset příček výš a o téměř 40 v celosvětovém srovnání. Takže ten důvod musí být ještě i jiný než čistě péče o děti. 

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 17:58

Candance Jsem. Ale třeba je to dané šéfy. U nás jsou odměny, osobka a další fakt za odvedenou práci.

Jinak po návratu s mateřské jsme se já i kolegyně staly vedoucími oddělení a tak teď "šefujeme". Já třem kolegům, ona jednomu a jedné kolegyni.

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 18:07

Makara jinak další věc je, že nejlepší způsob, jak v našich končinách dostat přidáno, je prostě změnit zaměstnání.

Po mateřské jsem třeba dostala na novém místě podstatně víc než předtím (teda fakt je,že jsme se nepochopili a já řekla částku i s odměnami a oni si mysleli, že to je bez nich ). Chvíli se o tom očividně dohadovali, než na to kyvli. Nicméně i s tímhle vstupem, když jsem po třech letech odcházela, nabídka lepších peněz zazněla 3x, takže tam prostor jistě byl. 

Offline Tabea
7872 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 19:04
Reakce na Evaeva:

Tabea aha, zajímavé. Takže si to můžeš vybrat ve třech úsecích?

​jo, ve třech úsecích maximálně. Ale klidně všechno naráz někdy běhen těch prvních 8 let. Ještě to taky jde rozdělit mezi oba rodiče. To pak jeden musí vzít minimálně 2 měsíce a druhý má 12. Je to max 65% předchozího platu, 300 až 1800€ měsíčně. Těch 1800€ odpovídá předchozímu platu 2770€ netto. Kdo bral víc, dostane těch 1800€. Nebo, jak jsem se dovzdělala, lze rozdělit tu sumu do 28 měsíců mezi dva rodiče. Píšou, že maximálně do 2 let, 8 měsíců. To pak je 150 - 900€ měsíčně. Během té doby nesmí být žádný měsíc, kdy by aspoň nebyl na rodičáku. 
Přiznám se, že nikoho takového neznám. Dost kolegů bylo zároveň na rodičáku s manželkou po narození dítěte a pak po roce. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. srpna 2024 19:20

Tabea aha. No evidentně je to hodně flexibilní, to je vždycky výhoda 

Offline Tabea
7872 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 20:05

Evaeva jo, flexibilní to je, ale s normálním platem by člověk přišel o strašnou spoustu peněz, když by zároveň nešel do práce. Já fakt asi nikoho blíž neznám, kdo by doma zůstal s dítětem 3 roky. Ale vlastně je asi možný, mít ten prodlouženej rodičák a zároveň chodit do práce a dítěti platit jesle. 
Našla jsem statistiku, že v roce 2022 si vzaly ženy v průměru 14,6 měsíců rodičovský dovolený a muži 3,6 měsíce. V 26,1% případů dostávali rodičovský příspěvek muži.  

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 25. srpna 2024 00:04
Reakce na continuity:

Makara jinak další věc je, že nejlepší způsob, jak v našich končinách dostat přidáno, je prostě změnit zaměstnání.

​A nebo, někdy a někdo, dát výpověď.

U nás je poslední dobou poměrně tristní personální situace (ty důvody jsou různý leč jdou všechny na vrub managementu) a ve výpovědi je dost lidí... zajímavý, že ze tří stejných pozic i srovnatelně věkově, vzděláním i praxí atd. to řešili jen s jednou osobou z těch tří - kupodivu s chlapem. S tím si pohovořil rovnou ředitel a dal mu nabídku která se neodmítá (takže zůstává)... přičemž zbylý dvě tetiny - ve fertilním věku a dosud bezdětný, dodávám já - nechali bez povšimnutí. Prostě je to pořád stejný

Offline Samantha
3286 příspěvků moje polička 25. srpna 2024 10:31

barbucha souhlasím, ohledně ženské otázky v zaměstnání u nás je to skutečně stále tristní situace ... už jsi o tom asi psala, ale na severu je to asi lepší?
 Jak toho asi dosáhli? Opravdu je těch 40 let komoušů stále taková brzda?  

Mé otázky mohou být považovány za řečnické, ale ráda si přečtu všechny názory , dík 

Offline dzizisketa
8864 příspěvků moje polička 25. srpna 2024 10:47

Samantha 

Tak zrovna v tomhle má větší prsty Klaus než komouši.

Offline Samantha
3286 příspěvků moje polička 25. srpna 2024 10:52

dzizisketamohla bys to prosím rozvést? Považovala jsem Klause (aspoň ze začátku) především za ekonoma…?

Offline notna
9262 příspěvků moje polička 26. srpna 2024 10:20

Tabulka s pořadím v gendrových rozdílech je zajímavá. Na předních pozicích bych Česko nečekala, ale Albánie na 11. a Srbsko na 19. je pro mě velký překvapení. V Albánii byl pracovně delší čas jeden příbuzný, Srba má za muže jedna známá a podle jejich vyprávnění tam je ten gendrový rozdíl mnohem větší než u nás. Je k té tabulce nějaký komentář, co se hodnotilo, continuity ? Je to hodně zajímavé.

Ohledně těchto rozdílů mi nedávno vliv do žil optimismus přítel mojí neteř. Oni jsou věková kategorie 25-30, po VŠ. A když jsme si povídali o dětech, vyjadřovali se ve smyslu tom, že počítají s tím, že jim oběma dítě změní život nejen soukromý, ale i pracovní. Chtějí si péči rozdělit rovnoměrně a tím pádem oba budou muset změnit i pracovní nasazení. Oni jsou už i ta generace, která si váží volného času, tak v hovoru i zmiňovali, co si chtějí zachovat za koníčky, co bude muset jít na čas stranou. Počítají se zvýšenými výdaji, když budou tři apod. A prý to tak mají i jejich kamarádi. A už se mnou mluvili v té rovině, že je to samozřejmé takto. Nebylo to, my budeme moderní, lámat stereotypy.

S touhle věkovou skupinou nejsem moc v kontaktu, jen neteř a synovec. Ale okrajově mám zkušenosti letité s personalistikou a z toho mám teda pocit zmaru. Je to moje generace 40+ a níž. Lidi, kteří už jsou v pracovním procesu. Když donese nějaký zaměstnanec dřív rodný list dítěte, teď už to hlásí dopředu, že budou nastupovat na těch pár dní povinné otcovské dovolené, tak jsem se vždycky ptala,jJestli bude žádat o rodičovskou nebo zkrácení úvazku nebo jinou formu zvolnění pracovního poměru. Za ty roky jsem měla fakt pár chlapů, kteří řekli, že to zvažovali. Většinou na mě koukají, jak to jako myslím, proč by měli něco takového dělat? Přitom já dělám pro firmy, kde ti majitelé by byli ochotní o snížení úvazku, rodičovské apod. se normálně dohodnout. Jsou to firmy, kde není velká fluktuace zaměstnanců. Menší firmy do 20 zaměstnanců, dobré vztahy. Můj pohled je omezený, mám těch firme pár. Ale kolegyně dělá jen personalistiku, zaměstnanci ve stovkách. A říká to stejné. Ona pár rodičovské dovolené nebo žádostí o snížení závazků u mužů měla, ale taky říká, je to velmi ojedinělé.

Podle mě v současnosti pořád není běžné, aby se muži na péči o rodinu, a je jedno, jestli jsou tam i děti, podíleli stejným dílem. A ze stran žen je velká míra tolerance toho stavu. A nepíšu o tom, kdy to tak vyhovuje oběma a žena si sama zvolí to, že bude doma jen dětma a rozdělí si ty role tradičně. Samozřejmě tam hrají roli i finance. A ve srovnání platů je ještě potřeba hodně co dohánět. Ale nemyslím si, že všechny ženy, na které narozením dětí padla většinově starost o ně a domácnost, by při rovnoměrnějším rozložení sil přivedly tu rodinu do sociálně nouze.

Offline Jos
příspěvků moje polička 26. srpna 2024 10:42

notna Tak ve zdravotnictvi (mluvim o sve nemocnici) ma nejakou formu zkraceneho uvazku i velka cast muzu. Nejdou na rodicak jako takovy, ale skoro vsichni mladsi zkracuji tak v roce dvou ditete, aby mohla do prace na stridacku i jejich zena. Je to i tim, ze manzelka je vetsinou lekarka/sestra/jina vysokoskolacka. Jsem generace 30-40let a je to vazne bezne. U tech starsich tohle vubec neplatilo, jsem v praci deset let a zaclo to az s vrstevniky. S tim se samozrejme poji to, ze se zdravotnicky system pomalu rozsype. Zeny uz tvori vetsinu zdravotniku, muzi casto zkracuji a ve stavajicim poctu se pece nepokryje. Ale to uz je na nekom jinem, aby upravil pravidla dle nastavajici genderove a vekove zmeny. 
Jinak i muz muz si bral syna na den a ja chodila do prace. Ale aby si muz vzal rodicak, to vlastne neznam nikoho. Ze pak je na nem vetsi dil pece, to ano. Ale je to vzdy varianta zena diplomatka/pravnicka a muz je karierne od zacatku niz a vydelava mene. Plus nema vizi velkeho posunu behem let. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. srpna 2024 10:53

Jos moje kolegyně se s mužem asi v roce prvního dítěte střídala. Ale vím, že mu nějak naznačovali, ať u druhého už to nezkouší

Offline notna
9262 příspěvků moje polička 26. srpna 2024 10:56

Jos To je fajn, že to tak už někde funguje běžně. Kolem sebe to moc nevidím. Na rodičovské dovolené jsem měla jednoho brigádníka, ten přišl na brigádu, když už na rodičovské byl, a jeho žena zrovna ve zdravotnictví pracovala. Můj muž přímo na rodičovské nebyl, ale omezil práci a měl dceru každý všední den odpoledne cca od 14 do 19 hod. Je to už 15 let a kupodivu to tehdy ani nikdo nekomentoval, pokud vím.