711990 ja taky:-)) protoze to jsou jediny, na ktery stacim![]()
Omfg
viktorka_od splavu presne:D
711990 To umím dokonce i já!![]()
žluťásek 60 by řekl i můj matikar na základce. Snad to nejsou vsechno jeho žáci. ![]()
Mmch: je to učivo třetího ročníku ZŠ. Já bych to teda už nazvala matematickou negramotnosti. Navíc, pokud třetina lidí nepobírá toto, tak jak můžeme chtít, aby pochopili, proč zavádíme protiepidemicka opatření?
žluťásek 60 by řekl i můj matikar na základce. Snad to nejsou vsechno jeho žáci.
Mmch: je to učivo třetího ročníku ZŠ. Já bych to teda už nazvala matematickou negramotnosti. Navíc, pokud třetina lidí nepobírá toto, tak jak můžeme chtít, aby pochopili, proč zavádíme protiepidemicka opatření?
no, taky to tak vidím
žluťásek tak je to vzdycky pod temahle hadankama:D tyhle jediny mam rada z matematickejch!
tady alespoň nejsou takové ty vtípky jako odlišný počet nohou housenky, vosa s kytičkou a bez kytičky a tak ![]()
A666 jezis nojo, to bylo desny![]()
continuity To byl ten co "neuznával závorky", nebo jak to bylo? ![]()
Jinak s tebou úplně souhlasím, je to naprosto základní matematika.
tak jsem vám chtěla všem ukázat, že já to teda nespočítám, ale asi jsem to spočítala :))
chtěla jsem se jen trochu vymezit proti continuity s tou matematickou gramotností. já neumím ani trojčlenku, ale přijdu si celkem orientovaná. příčina současný situace ve společnosti je myslím jiná, než že lidi nerozumí exponenciále. respektive je to komplex příčin, kde nějaká matematická gramotnost je jedna, ne úplně důležitá část, myslím.
mitford sister víš co, já měla podobný názor, ale pak mi otevřel oči článek, kterej už bohužel nenajdu, ale ve zkratce - není žádná "jiná" inteligence, nebo "chytrý člověk, kterému nejde matika" - nejde to oddělit. samozřejmě nemusí být každý geniální matematik, ale pokud někomu jde čeština nebo dějepis a matika ne, tak má možná dobrou paměť. já teda nemám ani tu paměť, no, je nás víc než těch druhých![]()
Když si umíš převést recept na jiné množství surovin, trojčlenku umíš.
A ne, takový člověk, jakého popisují já, může těm opatřením uvěřit, ale nevěřím tomu, může pochopit, jak to vlastne funguje.
A potíž s lidma, kteří věří, je ten, že nikdy nevíš čemu nakonec uvěří. Úplně stačí, když je protivník komunikačně zručnější. A v ohledu komunikace covidu není protivník covid ale dezinformatori ( třeba ti prokremelsti).
continuity jo, to je přesně ten problém. pokud jsou fakta/fyzikální zákony/morální normy předmětem víry, tak je to zabitý, celkem snadno takového člověka překecáš, aby pro změnu věřil zas něčemu jinýmu. proto jsou taky tak efektivní diktatury. když není jiná víra povolená, tak prostě šlapou všici brázdu bez odporu
já si myslím, že to tak není. přeceňujete ochotu lidí si ověřovat fakta, byť by na to měli schopnosti a možnosti - uměli si to spočítat. (morální zákony jsou - narozdíl od fyzikálních - otázkou víry, respektive přesvědčení a společenského konsensu, tedy ne zákonem v tom smyslu jako fyzikální, btw). to by se tak skutečně současná situace dala časem vyřešit kvalitní výukou matematiky, ale to je podle mého dost simplistické očekávání.
prostě potřeba podléhat různým fikcím přehluší ochotu si něco ověřovat. a přesvědčit člověka, aby víru změnil, je překvapivě těžký. jakmile se s něčím ztotožní, tak jakákoliv zásadní změna názoru je vlastně popřením sama sebe a v takový nekomfortní situaci, kdy vlastně jde sám proti sobě, tak to málokdo udělá. lidi chtějí být, velmi volně řečeno, šťastní - a štěstí je absence vnitřní disonance, ne to, že znají "pravdu". lidi to chtějí mít jednoduché a bez vnitřních konfliktů. to se spíš člověk proargumentuje vnitřně ještě k větším nesmyslům. já osobně neznám nikoho osobně ani v online prostředí, kdo by pod tíhou jakkoliv kvalitních důkazů zásadně otočil.
ono to souvisí s tím, co jsem vlastně měla původně na mysli. ten komplex příčin - všechno má společného jmenovatele a to je nedůvěra v systém. to má fakt spousta lidí, jak kolem sebe pozoruju, byť každý k tomu přišel různě, a někteří jsou fakt jen blbí. ale teď všichni tihle tvoří dohromady mainstream. proto konspirace, ezoterika... dezinformátoři to nevymysleli, jen využívají přirozenosti lidí. a diktatura má víru - ideologii, která je oficiální vírou. někdy má i víc povolených či tolerovaných vír. a spoustu neoficiálních. jen nemá politický pluralismus a svobodná média. většina lidí, kteří v diktatuře žijí, však ve státní ideologii nevěří, jen se bojí represí. tím chci jen přerušit ten vztah diktatura-zákaz víry-občanská poslušnost.
continuity mne teda na prepocet mnozstvi v receptu staci deleni nebo nasobeni.
mitford sister já s tebou víceméně souhlasím, akorát ty morální normy samozřejmě nejsou "spočitatelné" ve smyslu fyzikálních zákonů, to jsem neměla na mysli, ale jsou založené na reálných základech, které lze odůvodnit, dávají smysl z biologického hlediska
Kokoska no to každýmu. ta trojčlenka je jen vzoreček co se musíš naučit (taky ji neumím:-) mechanismus spočítání je právě to dělení/násobení, nic víc
viktorka_od splavu ano, vím, co myslíš...asi incest (degenerace příbuzenskou plemenitbou) apod. - no ale, čistě hypoteticky: dneska už můžeme početí účinně zabránit (řekněme, že bratr by měl tři kondomy a sestra tělísko, hormonální antikoncepci a je neplodná třeba navíc), tak proč je jejich sexuální styk nezákonný a nemorální? když to nikomu neubližuje, zdegenerovaný život to nezplodí a tak? když už ten biologický substrát morálního zákona není funkční? proč to neodmoralizujeme? když už z biologického hlediska to nedává smysl dál to odsuzovat a postihovat?
to je dost citovaný filosofický argument, ne moje kampaň za legalizaci incestu :) a podobně se dá argumentovat na margo všech ostatních morálních "zákonů". dostaneme se tam, že spousta z nich, taky ne všechny, měly biologický základ, ale kdovíproč jsou dále samonosné. člověk pak začne o morálce přemýšlet jinak :)
viktorka_od splavu predstav si, ze vim, co je trojclenka, ale vydeleni cisla dvema to fakt neni.
mitford sister ne incest me uplne nenapadl:-) vubec... tohle jsem nemela na mysli. altruismus, soucit, sounalezitost s tlupou byly evolucne vyhodne.
Kokoska my se ve skole neucili pocitat procenta trojclenkou, ale nazpamet soustavu rovnic asi jako je to zde. nevybavuju si ale, ze by obsahovala jine pocetni operace, nez ty zakladni. melo to akorat tu chybu, ze na rovnice kulham a ten figl se sipkama uz jsem si nikdy neosvojila:-) (nepsala jsem nic o podeleni cisla dvema, to nevim co tim myslis)
mitford sister jinak mi teda ten priklad s incestem pripada prave dobry, kdyz nad tim jeste premyslim.. prave ukazuje co je mozne vymyslet, kdyz nekdo nerozumi te biologii
nic proti filosofickym disputacim:-P
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje