Lucia Salvatore jasně, že pindají
. Zrovna včera mi jedna kolegyně líčila, že neví, jak půjde nakoupit, že nemá ffp2, protože jí objednávka ještě nedorazila. A jestli si může vzít domu ten respirator, co jsem jí přidělila jako pracovní pomůcku, protože sedí v kanceláři skladu a má kontakt se řidiči, co přivezou/odvezou zboží. V práci ho nepoužívá. Když jsem jí říkala, proč si nekoupí jednu v lékárně, že jsem viděla někoho kupovat 1 za 2,80€, tak se rozlítila, jak je to předražený. Když jsem jí vypočítala, že s tím jedním respiratorem může s její frekvencí chodit 1,5 měsíce nakupovat, tak jen koukala.
Respiratory jsou povinné jen v Bavorsku. Nově teď musí zaměstnavatelé poskytovat zaměstnancům medicínské masky (operační roušky/FFP2/KN95) tam, kde zaměstnanci musí být v práci a mají menší odstup k okolí než 1,5m. Doteď stačilo poskytovat látkové roušky.
Koronavirus
Jennyfor Tak zas je hezke, ze pocita, jak tu za dva roky jeste bude
. Moje babicka od dedovych duchodovych let (60let) rikala, ze on urcite do roka umre a co pak ona chudak samotinka. Takze mu to rikala 34 let
.
Jos Jo, já tu uvažuju nad tím, jestli si mám v mým věku kupovat ještě nějaký hadry, dyť na tu chvíli už to nemá cenu
a on se u stromečku divil, proč jsem mu ten Computer nepředplatila aspoň na dva roky, to je levnější. Nebo na pět.
Evaeva dneska jsem volala do rehabiliťaku u nasich, kde maji nejen abulance, ale i luzka, jestli ciste nahodou neplanujou ockovani u nich. Tak pry vubec. A ze jeste nejsou naockovani ani doktori a dalsi zdravotnici, termin jim zrusili, nejsou vakciny. Nasim jsem to vysvetlila a kdyz jsem pak odjizdela domu, tak tata mi pripominal, abych jim nezapomnela sehnat to ockovani a hlavne nekde blizko, kdyz ty cesty jsou pro ne tak narocny... Nechci bejt stara!
Zarinya Díky, snažím se nebrat si to osobně, ale někdy to jde ztuha.
Jako nevadí mi nijak zajišťovat veškerý servis, plus všechny ty doktory a tak.
Nejhůř asi nesu změnu v osobnosti. Při tý mrtvici měl poškozený čelní lalok. A s tím prý souvisí i ty změněné emoce. Dřív tak pozitivní člověk se změnil v pasivního, negativního jedince. Jediná emoce je zloba, už se spolu nezasmějeme, na nic se netěší, nezajímá se o pravnučku, nechce vidět ani fotky, nezajímá ho problém nikoho jiného, než jeho samotného. A přitom vím, že takový dřív nebyl, vždycky myslel víc na druhé než na sebe, pro vnoučata by se rozkrájel.
Takže za to může nemoc. Rozumem to pobírám, ale citově je hrozně vyčerpávající, neslyšet nikdy ani "Dík, bylo to dobrý", nebo "Hezky jsi tu uklidila". Všechno bere jako samozřejmost, případně důvod k nějaké nespokojenosti typu "To kafe bylo divný, byla tam bublina, včera tam žádná nebyla". Prostě člověk dělá co může a zpátky "nedostává" nic. Mám někdy takový pocit, že tam chodím krmit a opečovávat dvě živé bytosti, tátu a kočku a ta kočka mi tedy dává mnohem větší zpětnou vazbu, ta je ráda, že mne vidí, přitulí se, spokojeně přede. Táta neodpoví ani na "Dobrou noc", když ho večer přikrývám.
Ale pořád ta fyzická stránka péče jde, jsou na tom mnozí mnohem hůř, jen tu změnu osobnosti blbě snáším, když zvenku táta pořád vypadá jako ten původní táta.
Kokoska
ach jo
Jennyfor Ten tvuj tata , to je teda darecek. Takhle remcal i driv nebo to je taky uz ztrata soudnosti a nepochopeni reality? Muj tata byl fakt chytrej clovek s rozhledem, ale co ted obcas predvadi, je fakt az smutny.
Jo uz jsem.docetla, cos psala prede mnou. Fakt smutny.
Kokoska je to opravdu těžké, vůbec si to neumím představit. Moje babička na tom byla vždycky fyzicky i duševně velmi dobře, ale za poslední dva roky hodně sešla, hlavně psychicky. Pořád je na tom velmi dobře, ale najednou je to hrozný sešup. Když s ní volám a ona se mě po páté ptá na to, co minule, obracím oči v sloup. Ale pak si říkám, že chci vidět sebe v jejím věku. A to je úplně soběstačná.
Evaeva jo, to znam. To jsou takove situace, ze me to fakt stve a zaroven vim, ze za to nemuze. A taky me desi, jestli se sama nekdy do takoveho stavu dostanu a budu tim drtit svoje deti.
Tak oba staroušci po první dávce. Díky bohu. ![]()
Kokoska My mame nejstarsi členy rodiny (85+) ve stejnem kraji, jako ziji tvoji rodice, a nakonec je pribuzni povezou ockovat do Prahy, nebo do Benesova, je to fakt zoufaly. Nastesti jsou nase babicky schopne zvladnout stokilometrovou cestu autem tam a druhou zpatky, i kdyz maji ruzne pohybové potize.
A jinak my jsme pro zmenu museli vyvracet poplasne zpravy jedne pribuzne, ze po tom ockovani umiraji seniori jak na bezicim pase, at tam babicka urcite nechodi
Nastesti mezi touhle masirkou a terminem ockovani byl tyden cas ji to vysvetlit a pro jeji klid ji vzit k prakticke lekarce, ktera ji to ockovani posvetila.
Evaeva to opakování témat je věkem, ten mozek vadne, to se nedá nic delat. Ani to nemusí být hned demence. Dělají to všichni opravdu staří lidé, co znám ( třeba tchán dnes zvládnul očkování sám, včetně dopravy na místo, ale toto řešení pár věcí dokola má také). Muže to taky vytáčí, ja to beru, že nám alespon téma k hovoru.
Myrtila i z těhlech důvodů mi přijde fakt důležité, aby se povedlo zapojit ty praktiky nebo samosprávy. Přecejen to má nějakou váhu, když ti zavolá tvůj doktor nebo někdo z úřadu, koho ten člověk zná. Mluvím zejména o těch malých obcích.
Jennyfor Ty se vlastně staráš o cizího chlapa v těle Tvýho táty, musí to bejt hrozně těžký ![]()
continuity u ní to demence stoprocentně není, ale stejně mě to vždycky trochu vytáčí. Samozřejmě vím, že se s tím nedá nic dělat a jak píšu, ona je na tom opravdu velmi dobře. Ale za poslední dva roky je to hrozně poznat, bude jí osmdesát, loni překonala rakovinu, pak ten covid (naštěstí ne jako takový)
Evaeva Mne ta úloha praktiku v tomhle prijde taky dulezita, kdyz uz se na ne takto nekdo obrati, ale zase si dovedu predstavit, ze nemaji cas uplne kazdemu seniorovi ze sve kartoteky pul hodiny vysvetlovat, ze to ockovani ma vyznam. Tady fakt uplne selhava stat a jeho informacni kampan, podat to jasne, strucne, vystizne, a pak vyvracet tyhle hoaxy.
Jennyfor to je fakt strašný, táta měl taky změny na mozku v důsledku nemoci (jiné, než ten tvůj) a byl fakt zlej, pak i agresivní, byly to hrozný chvilky. Moc ti držím palce.
Ale jak jsi psala o těch vitamínech, očkování, tak bohužel znám osobně lidi mnohem mladší a bez mrtvice, kteří tvrdí to samé, plus ještě že očkování je tu jen proto, aby si nahrabaly farmafirmy..
Myrtila já si myslím, že často by právě stačilo, jen kdyby doktor zavolal a zeptal se, zda má zájem. Ideálně třeba pokud by měl přístup do toho registračního systému a mohl se podívat, kdo se registroval. Přecejen doktor ty pacienty zná, vím, kdo má jaké možnosti a zázemí.
Pokud vím, tak praktici jsou připravení očkovat, mají i nějakou strategii, kvůli těm skladovacím podmínkám (v pondělí by se jim to dovezlo, do pátku by museli vyočkovat), ale je málo vakcín a stát s nimi moc nepočítá, mi přijde.
Kokoska Proto k nám taky moc nechtějí chodit ani moje děti, jeho vnoučata. Kluk k dědovi vždycky vzhlížel, měli spolu krásnej vztah, od mala spolu něco kutili, vyráběli, k informatice kluka taky nasměroval táta. A je fakt rozdíl, když rok před tou mrtvicí, kdy už jsme tu s tátou byli sami a kluk se rozmýšlel, jestli nemá zrušit měsíční výlet po USA, aby byl případně po ruce, kdyby něco a táta: "Neblbni, jeď, taková příležitost, kdybych měl o deset míň, jel bych hned s tebou. Jeď, na nikoho se neohlížej, jen poznávej, jak to vypadá jinde, to je k nezaplacení"
a o rok později, když jel kluk na stáž do Austrálie, tak už slyšel:"No to je takovej sobec, klidně si jede a co kdybych potřeboval odvést autem do nemocnice? Takovejch Austrálií ještě bude, ale kdo se postará o mne?"
Je to pro ty děti taky těžký, tohle se hrozně špatně přijímá, možná by bylo lehčí přijmout tělesný postižení blízkého, kdyby ta osobnost zůstala stejná. Kluk mi hodně pomáhá, ale někdy vidím, jak má slzy v očích, když má táta "svůj" den. Je mi to tak hrozně líto, že tahle poslední etapa synovi tu vzpomínku na dědu jako na hodnýho a chytrýho člověka, na kterýho byl hrozně pyšnej, tak mu jí zničí.
Jennyfor o ty vzpomínky bych se nebála, tvůj syn je dospělý a stejně jako ty ví, že za to může nemoc. Ale těžké to je určitě i pro něj.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY