Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline moora
8668 příspěvků moje polička 28. března 2021 09:15

Makara nebyla, chodila jsem na zs 1974-82 a druhy stupen zacinal az 6. tridou 

Offline nika
685 příspěvků moje polička 28. března 2021 09:16

žluťásek to vám závidím, ja bych si to užívala. Přírodní vědy by mi nechyběly. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. března 2021 09:16

711990 my trepku pod mikroskopem hledali, ale nepamatuju si, jak jsme ji sehnali:) Ze všech pokusů z chemie si pamatuju akorát sopku, z biologie vůbec nevím, jestli jsme nějaká cvičení měli.

Offline Pinot Noir
30028 příspěvků moje polička 28. března 2021 09:19

moora byla, za mojí školní docházky 2. stupeň začínal 5. třídou.

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 28. března 2021 09:23
Reakce na Dadoo:

wendulka 2.stupen ZŠ je až 6.trida.

5.trida je ještě první.

Nebo se to změnilo? 

​To je teď. Ale za mě to byla v roce 1992 fakt 5. třída, pak hned po mně se to posunulo na tu šestou, jak se znovu zavedly povinné devítky.

Offline Emerald
2687 příspěvků moje polička 28. března 2021 09:26

moora Pinot Noir za me byla 5. tr. taky 2. stupen. Na zakladku jsem chodila 83 - 91.

Offline dorota
1238 příspěvků moje polička 28. března 2021 09:36

Na Slovensku je 5. trieda stále druhý stupeň, bolo to tak, keď som chodila na základnú ja a ZŠ bola osemročná, a je to tak aj dnes, keď je ZŠ deväťročná. 

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 28. března 2021 09:41

Evaeva stezuju si, ze sopku sem taky nevidela! V chemii jsme akorat vyrabeli mejdlo a to skoncilo blbe

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 28. března 2021 09:53

My měli na zš biologická praktika a tam jsme mimo jiné pitvali žížalu, kravský oko, prasečí ledvinu atd. Trepka byla jen začátek. 

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 28. března 2021 09:59

moora A nebyl to ten poslední ročník, co dojížděly deváté třídy? Protože pak už to bylo 4+4.

Offline Makara
3668 příspěvků moje polička 28. března 2021 10:02

Sweet Potato moora já jsem právě ten poslední ročník (nástup do školy 1975), co měl devítiletou základku, ale do devítky už skoro nikdo nešel. Na celém okrese byla jedna třída. Ostatní šli po osmičce na SŠ nebo učňák.

edit: překlep

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 28. března 2021 10:17

crazydaisy jj, my taky. A ještě biologický kroužek. Milovala jsem to. Někde mám Klíč k určování rostlin, s tím jsem chodila po okolí a určovala jak divá  a trepka, trepka to je láska  já i strašně ráda malovala ty obrázky z mikroskopu do sešitu. Cibulový slupky třeba. Měla jsem doma i dost dobrý mikroskop, vybrečela jsem si ho k vánocům.

Na gymplu jsem furt nějak nevěděla, kam napřít ten hlavní směr, bavilo mne všechno. Tak jsem chvíli koketovala i s medicínou, chodila jsem na biologický kroužek od DDM, vedl to z mého dnešního pohledu zřejmě nějaký sadista, myši před pitváním zabíjel tak, že jim rukou zlomil vaz. Živýho králíka napumpoval dentacrylem a pak z něj za dva týdny v louhu zbyla jen cévní soustava. 
V šestnácti jsem byla na první pitvě, a ta a návštěva Hlavova ústavu s novorozeňaty ve formaldehydu mi ten dětský pohled na medicínu trochu poopravila. Ale vydržela jsem hrdinně další roky, další pitvy a něco jako "stáže" v nemocnici, učila se latinu a až ve čtvrťáku mi třídní řekl, že se svým kádrovým profilem nemám nejmenší šanci. Ať neplejtvám zbytečně časem. A že mi nepodepíše doporučení. Bez toho to tenkrát nešlo. Tehdy jsem to težce nesla, ale z dnešního pohledu to tak mělo být. V tom co dělám celý ty roky, jsem se vyloženě našla.

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 28. března 2021 10:19
Reakce na dorota:

Na Slovensku je 5. trieda stále druhý stupeň, bolo to tak, keď som chodila na základnú ja a ZŠ bola osemročná, a je to tak aj dnes, keď je ZŠ deväťročná. 

​myslim ze to uz niekolko rokov neplati, aspon teda na osemrocne gymnazium sa chodi po ukonceni 5. triedy. Ja som chodila este ked to bolo po 4. triede ZS, a tak sa u nas stalo ze niektori spoluziaci maturovali ako 17- rocni a ja som bola na prazskej fakulte najmladsia z rocniku

Offline brrr
12390 příspěvků moje polička 28. března 2021 10:24

Evaeva Trepku jste sehnali v tom senném nálevu. Seno zalít vodou a nechat pár dnů odstát. Akorát vlastně nevím, jak se tam ta trepka objevila.

Offline dorota
1238 příspěvků moje polička 28. března 2021 10:30

mnum Nie, stále to platí, 5. ročník je na Slovensku druhý stupeň. Prekvapilo ma, že v ČR je to inak. Dozvedala som sa to z diskusie tu na parfu. 8-ročné gymnáziá majú špecifické postavenie v rámci sústavy  škôl, aj prijímanie na tieto gymnáziá. 1. stupeň základnej školy (1. – 4. ročník), 2. stupeň základnej školy (5. – 9. ročník) a nižšie ročníky 5 až 8-ročných gymnázií a konzervatórií (po ročník, ktorý zodpovedá 9. ročníku základnej školy) - https://www.statpedu.sk/files/articles/dokumenty/statny-vzdelavaci-program/isced2_spu_uprava.pdf. Čítala som však, že aj na Slovensku sa uvažuje o prehodnotení, mali by byť stanovené dvoj- či trojročné cykly vzdelávania a 5. ročník by mal byť súčasťou 1. stupňa, ale zatiaľ sa o tom iba diskutuje, ešte to neschválili.

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 28. března 2021 10:35

dorota aha, dakujem za vysvetlenie 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. března 2021 10:35

711990 no, ale mejdlo by ti aspoň k něčemu bylo

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. března 2021 10:37

crazydaisy už se mi to začíná vybavovat. Nějaké pokusy se žížalami taky proběhly.brrr předpokládám, že tam byly nějaké zárodky či jak se to jmenuje u trepek.

Offline žluťásek
8880 příspěvků moje polička 28. března 2021 10:55
Reakce na nika:

žluťásek to vám závidím, ja bych si to užívala. Přírodní vědy by mi nechyběly. 

​Tak já jsem byla taky spokojená, celá SŠ mě fakt hodně bavila, samý věci, co mě zajímaly. Ale zpětně to vidím trochu jako chybu systému, že jsme ty přírodní vědy neměli prakticky vůbec.

Naštěstí aspoň matika vydržela až do čtvrťáku, bez ní bych si pak na VŠ ani neškrtla.

Myslím, že ten základní přehled i na specializované škole by zaznít měl. Ne nutně do hloubky, aspoň sklouznout po povrchu. 

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 28. března 2021 11:00

Jennyfor ad zabijeni mysi: zlomenim vazu se mysi zabijeji i v laborce a tam se humannost sakra hlida, pry je to rychly a v te situaci nejlepsi zpusob..