Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 29. března 2021 10:38

Fiction Já vidím, že v nemocnicích je to náročné a netuším, jak náročné by to bylo, kdyby se očkovali jen rizikoví. Potom by v te nemocnici dle všeho, už takový nával nebyl. Předpokládám, že ti mladší, jsou stejně jako u nás, pořád spíš vyjímka.

To že něco v članku vysvětluje jak pro školku, to chápu. Je to článek pro veřejnost a ona i ve skutečnosti vysvětluje dost polopaticky.

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:07
Reakce na Fiction:

viktorka_od splavu taky jsem pročetla a přišlo mi, že titulek je nadsazenější než je vlastní obsah. V mnohém má pravdu, ale potom třeba ten vliv dýchání čerstvého vzduchu, to je vysvětlení jak ze školky.....

​No jo, ale lidi, zchoulostivělí sezením doma... jsou pak náchylný chytit kdeco, o koronáči nemluvě.

Offline continuity
43573 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:16

barbucha já jsem teda během lockdownu venku každý den minimálně hodinu a půl. Chodit na procházky je celou dobu povoleno, akorát ty poslední 4 týdny s tím katastrem jsou teda na pováženou, ale to kritizuji i já. 

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:21

continuity 

Tak já chodím se psem... ale je trochu rozdíl courat kolem baráku (to jest max. 500 metrů daleko, večer) nebo po pražskejch ulicích, než vyjet někam za město na celodenní vejlet... a fakt je, že v respirátoru si toho čerstvýho vzduchu moc neužiješ a mít ho musíš anžto je všude lidí jak psů, zvlášť když nesměj ani na chatu

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:21

continuity Tak ty chodíš ven, možná jsi chodila i loni na jaře, kdy venku nebyl skoro nikdo, ale strašná spousta lidí mi řekne, že sedí doma, když se ven nesmí. Spousta lidí to má strašně zažité, že je to zakázané. A dalším tahle výmluva sedí...přibrala jsem, protože se nesmí ven. Každá druhá pacientka mi tohle řekne.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:25

viktorka_od splavu Renusatko možná, že to vyznělo jinak... ten rozhovor s brněnskou vědkyní měl trochu bulvární titulek, ale obsah mi přišel skoro celý fajn, je dobře, že se někde zabývají imunitou/covidem/vakcinací obšírně, že to není jen zkratka /=kvantita protilátek/.

Vím,  že kdybych nedělala, kde dělám, tak asi brojím proti lockdownu taky, nikdo z mé rodiny ani širšího okolí to nijak neodstonal /ťuk ťuk ťuk/. Že to řešíme blbě, dle obsazenosti intenzivních lůžek je zjevné, bohužel asi ten hlavní viník je taky doktor /Černý/, no co nadělám. Zasahovat se mělo dříve, nemělo to dojít takhle daleko, ale kecy Hostomského mě fakt točí, ať jde těm dusícím se padesátníkům říct, sorry HFNO došlo, takže máte na výběr, buď se dusit nebo morfin nebo vás šoupnem na ventilátor, ale ti, co se o vás budou starat, s ním moc neumí, protože normálně dělají na chirurgii...  Tomu jsme, díky opatřením, hraničně utekli, naštěstí

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:29

Renusatko Njn, tak té spoustě lidí se taky hodí, že mohou svá kila hodit na lockdown.

barbucha A tobě zrovna nevěřím, že slepě posloucháš, jak daleko můžeš se psem na venčení , myslím, že si s případnou kontrolou s hravě poradíš....

Offline continuity
43573 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:31

Renusatko ale že lidi neumí správně vyhodnotit informace za to nemůžu ani já, ani lockdown, dokonce ani vláda. 

barbucha celodenní výlety mimo katastr jsou zakázány poslední 4 týdny. Jinak to celou dobu šlo. Roušky ve městech byly na jaře a teda teď. 

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:33

Renusatko Na druhou stranu, i tady u nás, na ulicích a v pražském rádobylese potkáváme (a potkávali jsme i loni na jaře) mnohem víc lidí, než kdykoli dříve. Nebudu tvrdit, že lidé se teď hýbou víc, to by byl samozřejmě nesmysl. Ale kdo měl a má potřebu být na vzduchu, vždycky si ji nějak uspokojí. Ale spousta lidí trávila víkendy v obchoďáku, to byl leckdy jediný pohyb, co měli. 

Offline continuity
43573 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:35

Fiction a co mi říkala kamarádka, tak připojení na ventilátor zhorší prognózu, i když ho obsluhuje někdo, kdo to umí.

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:40

Fiction 

No fakt je, že nenosím měřidlo žádný, tak se může stát, že to nedopatřením někdy přetáhnu...  

continuity 

Jo jo, jenže ty návaly na oblíbenejch trasách byly celej rok (mocně podporovány doporučením užívat si krásy vlasti), a bez roušky by v tom davu šel jen sebevrah. (ano, měli jsme si vybírat neznámý trasy, chápu)

Offline horse_66
155 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:47

Já teda žiju pořád v domnění, že venku stačí chirurgická rouška.

Tedy v zastavěné části.

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:50

continuity to si asi delas srandu, ze "prochazky na cerstvem vzduchu" jsou na roven pravidelnym sportovnim aktivitam, ne? ne kazdy ma podminky/moral cvicit doma a treba plavani, fotbal nebo tenis si moc na zahrade nedas.. hriste jsou kdyz ne zakazana tak nedoporucena+rozhaneni policajty na udani.. ja nejake kilo navic nepovazuju za katastrofu, ale tu kondici teda jo

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:51

horse_66 venku jen tam kde nejsou lidi pokud jsi venku pobliz lidi, tak respirator. hlavne v tom nehledej logiku!;-)

Offline Garfie
28628 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:52

Upřímně řečeno, za mě teda, ať už ten zatracenej lockdown skončí a lidi přestanou cárat venku a vrátí se do supermarketů a kaváren!!

Na výlety jsme přestali jezdit už na podzim, protože na ty návaly všude nemám nervy. Moje výhoda je teda pochopitelně zahrada (i když malá) a předměstí, kde se dá vypadnout do přírody vcelku lehce. Bydlím na okraji, na dohled začínají pole a lesík, ještě před rokem jsem mohla chodit venku i dvě hodiny a potkala jsem tam tak dva až tři lidi, většinou běžce. Teď? Je to jako na Václaváku, bez přehánění. 

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:55

continuity Loni se vyráběli ventilátory pro případnou katastrofu, co kdyby přistroje došli... už tehdy mi to přišlo úsměvné, přístrojů není málo, už tehdy bylo jasné, že pokud něco bude chybět, jsou to lidi. A pro covid to musí být přístroj dokonalý, ti pacienti jsou velmi obtížně ventilovatelní.

Pokud lidé potřebují v nemoci zvýšit dodávku kyslíku, co nejdéle se snažíme poskytovat jim ho neinvazvně, tj. bez intubace /obyčejná maska, vysokoprůtokový kyslík nosem = HFNO, ev. neinvazivní ventilace maskou - ale to u covidu není až tak vhodné/ a až když to nejde, tak ventilace přístrojem /a nesmím zapomenout na ECMO/. Mne se pracovně týkají ti zaintubovaní.... a není to jak nafukovat balónek, musí se najít ta ideální míra zatížení pacienta tlakem nebo objemem, co generuje přístroj a snažit se o co nejlepší okysličení a oddýchání CO2 a zároveň se snažit minimalizovat ty nežádoucí účinky na tu nemocnou plíci, která není ve všech úsecích stejná a ten ventilátor způsobuje i při nejlepší péči určitá minitraumata /až makrotrauata, třeba pneumothorax/. Navíc každý pacient na ventilátoru je ohrožen bakteriálním zánětem  - superinfekcí, musí být v umělém spánku - odchází mu svaly, i když se snažíme výživou a rehabilitací tomu předcházet, dále trombozou, zástavou střevních pohybů, atd. ...

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:57

No ja mam imunitu trochu na nic, chytnu okamzite kde co. Ted teda trochu lepsi, ale cert vi, co je duvodem (asi nejspis to, ze jsem rok nebyla s davem v uzavrenem prostoru). A tak malinko si myslim, ze se mi imunita hodne zhorsila uz nejakych 10 let zpet, po materske, kdy jsem zuzila okruh socialnich styku, prestala denne pouzivat MHD, zacala pracovat v mnohem uzsim kolektivu. A tak si trochu myslim, ze mesice a roky socialniho distancovani a rousek prinesou zhorseni imunity proti beznym nemocem vice lidem i detem. Ale tak to proste je, nerikam, ze zrusit lockdown a zahodit rousky. 

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 29. března 2021 11:59
Reakce na continuity:

Renusatko ale že lidi neumí správně vyhodnotit informace za to nemůžu ani já, ani lockdown, dokonce ani vláda. 

​Tesat do kamene, bohužel. Moje matka si přečetla zmiňovaný rozhovor s brněnskou vědkyní a její výstup z toho je: očkování je blbost Mně už to tak unavuje, na ten rozhovor ji upozornila ségra, která si nejspíš přečetla jen titulek (a která mi včera večer nadšeně psala, že teď v televizi říkali, že o nouzovém stavu se bude hlasovat v pondělí a možná nebude odhlasován, protože si nevšimla, že se dívá na přehled událostí minulého týdne ).

Lidi nečtou, neposlouchají, a už vůbec nepřemýšlí.

Online nonemy
2675 příspěvků moje polička 29. března 2021 12:00

continuity Já tedy souhlasím s viktorka_od splavu , protože to vidím podle sebe. Jsem celou dobu na HO, přibrala jsem 4 kg a fyzička jde dolů. Přitom na procházku chodím každý den a doma cvičím. Ale nechodím do fitka, nechodím na squash, chybí cesty do práce a z práce. Procházky ten dostatečný pohyb úplně nespasí.

Online nonemy
2675 příspěvků moje polička 29. března 2021 12:01
Reakce na Garfie:

Upřímně řečeno, za mě teda, ať už ten zatracenej lockdown skončí a lidi přestanou cárat venku a vrátí se do supermarketů a kaváren!!