Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Kokoska
35154 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 13:30

bram takze stara znama opera - co se jeden den vyhlasi, za dva dny se zrusi.

Offline JanieB
552 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 13:31

U nás na malinkém městě na JV Moravě to před covidem žilo pořádně, ale teď vůbec. Já ani moje rodina (dřív v centru dění) opravdu nevíme o žádných garážových nebo sklepových párty, mše se z kostela streamují přes youtube, na chodnících má roušky nebo respirátory naprostá většina lidí, v obchodě 100 %.

A že lidi na ulici roušky nenosí ve Vídni (letfenixa) je pravda, protože tu žádný takový předpis není. Lidi se prostě vyhýbají. Ale zato jsou všude vevnitř povinné respirátory, "körpernahe" služby (s blízkým kontaktem) jen po testu max. 48 hodin starém. Testuje se ve velkém, dělá se tu skoro půl milionu testů denně. Před pár dny se rozšířila služba "Všecko kloktá" na úplně všechny, kdo pracují nebo žijí ve Vídni + jejich rodiny a spolubydlící, cca. 2,5 mil. lidí. V rámci toho si člověk může v drogerce zadarmo vyzvednout 2 PCR testy na týden, pak si doma vykloktat a vzorek odevzdat ve kterékoli pobočce REWE (Billa, Penny, Bipa, benzínky). Jde to všecko přes čárové kódy. Kdo to chce např. na cestování, s certifikátem z laborky, naskenuje při kloktání občanku + kloktá před zapnutou kamerou.

A trochu se tu zhoršila situace, protože bylo skoro dva měsíce otevřené všecko kromě gastra a hotelů, tak vláda se rozhodla po velikonočních prázdninách dát týden online výuky a po ní budou školáci už testovaní PCR, aby byla co nejvíc možná prezenční výuka.

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 13:32

Kokoska Podle toho, jak se budeme o Velikonocich chovat...

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 13:32

bram vyborne, tak uz vybrali spravnou firmu pro testovani, jo?;-))

Offline JanieB
552 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 13:42

Jo a fakt se tu dbá na kontrolu karantény a izolace, hodně lidí píše na FB, že třeba 3x za karanténu někdo přišel. Za nedodržení jsou docela mastné pokuty, všeobecně se to ví, tak to lidi moc nepokouší...

Offline Kokoska
35154 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 13:47

JanieB kdezto u nas se řve, jaka je to zvule a tyranie, chtit kontrolovat lidi v karantene!

49434 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 13:48

Kokoska lzes, nic takoveho nikdo netvrdil

Offline Kokoska
35154 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 13:54

viktorka_od splavu fakt ne? Ani tady v diskuzi?

49434 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 13:58

Kokoska ne. blbe ze nechapes ale ja za to nemuzu.

karantana je zdravotni opatreni, ktere narizuje krajska hygienicka stanice. kontrolovat ji ma hygiena. ukol policie je uplne jiny. kdyby kontrolovali neschopenky nebo danova priznani, taky by ti to asi prislo v pohode, no mne ani nahodou.

Offline Kokoska
35154 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 13:59

viktorka_od splavu ono tebe pochopit mi da fakt leckdy praci

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. dubna 2021 14:05

JanieB ty kloktací pcr testy zadarmo mi přijdou super. Ani by nemusely být zadarmo, ale třeba za cenu antigenních. Kloktala bych klidně dvakrát týdně, i když skoro nikam nechodím.

Offline JanieB
552 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 14:14

Evaeva Jo, je to super! A vůbec, jak to celé funguje - teprve teda od 26. 3. takto pro veškerou veřejnost, ale fakt dobré. Zkusila jsem to podle návodu, zadání dat, skenování čárového kódu vzorku a zkumavky, kloktání, všecko do pěti minut hotové... Nic nespadlo, jako hodinky. Skoro v každém supermarketu kousek od vchodu sběrné místo, kam to může hodit kdokoli. Dvakrát denně to převáží do laborek a já jsem měla asi za 15 hodin v mailu výsledek i s podepsaným certifikátem z laborky. Doma mám momentálně zásobu osmi kitů a budu kloktat podle potřeby, časovat to s non-Home Office Days a třeba s návštěvou našich a babičky.

Asi si zodpovědná místa spočítala, že i takovýto drahý špás je levnější než další dny lockdownu.

Antigeny jsou tu zadarmo po celém Rakousku už dlouho, ale asi se neosvědčily tak moc, jak se doufalo.

49434 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 14:19

Kokoska spis je to jen takova hra na neporozumenou , ne? ;-)) (clanek se tyka uplne jineho tematu, nicmene to umyslne "jako-neporozumeni" me zaujalo, zda se mi pro mnohe situace trefne)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. dubna 2021 14:24

JanieB antigenny tu jsou taky zadarmo, ale zaprvé někam musíš na odběr, zadruhé lepší kloktat než výtěr z nosohltanu a za třetí ta spolehlivost:( My máme koupené aspoň ty antigenní pro domácí použití, ale ty mají význam jen s nějakými příznaky. To, že naše vláda neumí počítat, je bohužel dávno jisté.

Offline continuity
43562 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 14:32

Lamicka mno myslim ze nejaky poblbly vladni dekret nemuze stat nad zakonem. zatim:-/

​No toto bych tak úplně netvrdila. Právě preto jsou ta nařízení v nouzovem stavu, aby mohla omezovat některé věci bezne dane zakonem. Důležitá je ta přiměřenost omezení a to je to, co soudy dnes rozhodují. 

49434 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 14:43

continuity tjo, to by spis posoudil pravnik, nicmene mela jsem za to, ze zakony stale plati. nicmene, kdyz ta bezneho stavu veci ktere zakon vyslovne nezakazuje jsou povolene, tak temi dekrety ve stavu nouze to vlada muze zmenit=zakazat nebo prikazat to co bezne neni zakonem nijak stanovene. 

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 14:43

Fiction evidentně jsou i jiné možnosti... proč se v situaci, kdy jsou k dispozici tisíce a tisíce dávek účinných léků, nerozšíří kriteria pro jejich nasazení, aby se dostalo na mnohem více ohrožených nemocných

​Neměla jsem dříve čas. Podávání protilátek je určitě dobrá věc. Jsou drahé 25 tisíc, resp. 50 tisíc. Odkaz je o indikačních kritériích, že jsou přísná.  Zas bych se vrátila, k tomu, kdo je riziková osoba.... tak nějak se ukazuje, že těžko předvídat, jak bude covid u konkrétního jedince probíhat. Často obézní diabetik s malignitou covid přečká v pohodě, zatímco sportující štíhlý padesátník skončí na ventilaci. Takže i kdybys rozšířila ta kritéria, pacient, na kterém mi záleží, by je nedostal. Navíc při denních počtech pozitivních si lze udělat obraz, kolik těch dávek by bylo potřeba. Takže za mne, jo, udělejme protilátky dostupnější, ale zásadní je snížit denní počet pozitivních.

A ještě k tomu mám jednu poznámku. Kromě našich politiků, kteří jsou podle mě (a to tu opakuji stále dokola) hlavní viníci rozsahu té naší hrůzy, se na tom značně podílela i naše odborná elita, hlavně z Prahy. Podcenili covid (prý kam se hrabe na jiné viry nebo TBC), varovali před tím, že kvůli covidu zanedbáme jinou péči. Tak i jejich vinou nás teď covid zcela přečíslil a zoufalí lidé čekají na operace endoprotéz s letní přestávkou už rok. Příkladem je prof. Vašáková, která taky covid neviděla jako problém.....  no a teď je hlavní kontaktní osobou přes Bamlanivimab. Tak by aspoň mohla zasáhnout stran těch indikačních kritérií, že....

49434 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 14:51

Fiction dekuju, chapu, to ani tak nemyslim ze by mohl ty protilatky dostat kazdy, ale ze by sakra uz po roce mohl nemocne s covidem nekdo lecit driv, nez se zacnou dusit. fakt neexistuje jina nemoc, nebo o ni teda nevim, kde by medicina nechala pacienta naprosto svemu osudu dokud nechcipa.. a neberu, ze nemame leky, na rymu taky nemame, ale kdyz se citim zle (dutiny treba) tak proste pujdu k obvodnimu a ten se na to podiva

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 14:51

Kokoska lzes, nic takoveho nikdo netvrdil

Kokoska jsem s tebou,  policejní stát apod. si vybavuji ...

49434 příspěvků moje polička 01. dubna 2021 14:54

Fiction jenze ja a myslim ze i dalsi jsme psaly, ze hygienicke opatreni nema kontrolovat policie. nikoliv ze se nema kontrolovat vubec. srry ale hygiena treba v pripade moji rodiny neudelala nic, doslova nic. a ted ny na nas mel nekdo posilat policii? proc za ten rok nezacali delat svoji praci ti, kteri jsou k tomu urceni??