Koronavirus

28. března 2020 09:01
Online Gatita
8684 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 12:43

Pavlena no tos me moc neuklidnila

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 13:02
Reakce na barbucha:

Tak my už máme ty tři... a ptala jsem se bosse jak to vidí, a nevidí Respirátory se nosej a budou nosit, kdoví jestli nebude i lockdown nebo podobná taškařice... tak myslim že to moc nehrozí ani letos. Ale jestli to máš doporučený tak to je jiná...

​Já jsem se teda ještě na chřipku nikdy očkovat nenechala, ale já ji měla jednou v životě ve 20. Asi jsme mezi těma lidma odolní. Letos to ale vidím jak ty. Všude musíš mít respirátor a pokud člověk dodržuje hygienu a nosí ten respirátor, tak to snad ani nejde se nakazit. Mimoto je člověk teď mnohem víc opatrný a třeba k těm rodičům nejde, když má sebemenší problém a třeba i ti trochu nemocní, nebudou tolik courat do práce.

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 13:14

Ach jo, já mám pocit, že je to tady marný v naší zemi. Teď se mě ptala studentka, jestli tady na univerzitě náhodou nemáme antigenní testování zadarmo, aby mohla chodit plavat, nechce se jí platit test.

A kamarádčin doktor dal dnes přednášku jejímu parnerovi, že nemá žádnou oporu v zákoně to, aby mu napsal žádanku na PCR, protože byl pozitivně testován antigenem na pracovišti, ale že teda ztrátu čichu bude brát za příznak a tu žádanku mu dá, ale ať si uvědomí, že tohle zatěžuje jeho ordinaci.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 13:19

zelene.oko Jenže pokud to testování zdarma nebude, tak si spousta lidí ten test nebo jiné potvrzení, vyrobí. Jak už tady proběhlo. Já si teda myslím, že to byla chyba, protože alespoň část lidí tam šla, takhle se to budou snažit obcházet. 

Offline Tabea
8268 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 13:21
Reakce na 711990:

No nic, jdu objednat diteti zimni boty. A radsi o cislo vetsi, at mu jsou, az za 2 mesice prijdou

​vem o tři čísla, ať jsi ready na příští zimu

Offline Tabea
8268 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 13:22
Reakce na bram:

711990 objednej raději o tři čísla větší, ať má i na příští zimu :)

​Já neopisovala! 

Offline Sweet Potato
40637 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 13:23

Dnes v MHD ani jeden nosál či bradáč! (Jeden chlábek bez ničeho, ale typ, u kterého je člověk rád, že neni i bez kalhot.

Jen úplně nevim, jak to vyhodnotit.

Offline viktorka_od splavu
49443 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 13:34
Reakce na Pavlena:

​rekla bych ponejvice panikou v kombinaci s vymluvama. 

​+preorientovanim na jiny trhy?

Offline Garfie
28634 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 13:37
Reakce na Sweet Potato:

Jen úplně nevim, jak to vyhodnotit.

​Náhoda?

Offline Garfie
28634 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 13:43

Renusatko Ono to zrušení testování zdarma asi mělo vybídnout k očkování, ale jaksi se to zvrhlo :-(

zelene.oko Mě by vlastně zajímalo, co to teda znamená, když má pozitivní záchyt na antigenu v práci, jaké jsou dál povinnosti toho člověka? Myslela jsem, že pokud je neočkovaný, automaticky dostane žádanku od hygieny (kterou třeba kontaktuje zaměstnanvatel), ale podle toho, co říkáš, tak ne? 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 13:51

Renusatko ja sa bojím, že chrípku donesie syn zo škôlky (ak ju nezavru), tak som nás radšej ockovala. A ešte ako som písala o mame, ktorá kvôli nej pred pár rokmi prišla o čuch (ostal teda veľmi slaby). Inak by som sa tým asi tiež nezapodievala, s respiratormi sa snáď moc šíriť nebude.

Online continuity
43586 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 13:54
Reakce na Renusatko:

zelene.oko Jenže pokud to testování zdarma nebude, tak si spousta lidí ten test nebo jiné potvrzení, vyrobí. Jak už tady proběhlo. Já si teda myslím, že to byla chyba, protože alespoň část lidí tam šla, takhle se to budou snažit obcházet. 

​Ajeste si myslím, že když teď zjistili, jak jednoduché je to obejít, zpět k testům se nevrátí, i kdyby byly zas zdarma.

No jo,nejsme ovce, tak skončíme v ohrade. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 13:55

Gatita 

On se úplně sesypal ten fungující dopravní řetězec. Co vím, tak hned na začátku pandemie nastal problém s tím, že v Evropě, respektive asi celkově na straně západních odběratelů zůstaly kontejnery, jak se zastavila doprava přes hranice a zpátky přes moře směrem na východ, takže z Asie nebylo v čem vozit, kontejnery se staly nedostatkovým zbožím a cena vystřelila hned na jaře 2020 na ten desetinásobek. Asi i tím, jak spadl objem lodní dopravy, celé to zdražilo. To ještě s pohonnými hmotami nemělo nic společného. A od té doby se to celé nerozhýbalo, co vím, tak cena za kontejner nespadla, už to ani nesleduju, ale kdyby šla na původní úroveň, nebo nějakou přijatelnou, asi bysme to věděli. U toho zbytného zboží, kde doprava tvořila podstatnou část ceny, nemá vůbec smysl vozit to dál. Za věc, kterou jsi pořizovala za 150 prostě 1050 nedáš.

Offline Garfie
28634 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 14:01

dynda  K tomu ještě ta uvízlá loď v Suezu na jaře a nevyložené lodě v Anglii, myslím, že celý ten světový trh se trochu hroutí. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 14:06

Garfie 

Jojo, uvidíme, co nás ještě čeká. Co vlastně ten váš kontejner? Ten do Japonska dojel? Vyložil ho někdo? Jestli ne, tak si nechci představovat, jak to v něm teď vypadá

Offline Garfie
28634 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 14:09

dynda Prosím tě!!!  Kontejner spadá do kategorie "ten jehož jméno nesmíme vyslovit"!! 

Situace je asi nejhorší možná-když jsme nestihli odletět, kontejner zůstal ve skladě někde v Praze nebo Hamburku nebo vím já, protože skladovat ho v Evropě je levnější, než v Japonsku. Odjede zároveň s námi, to znamená, že pokud půjde běžné tři měsíce (což už je asi jasné, že se nepovede) můžeme ho čekat někdy v březnu/dubnu, to znamená rok a čtvrt po zabalení....

Online continuity
43586 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 14:11

Garfie mě kdysi učila angličtinu paní, která předtím delala manažerku v logistické firmě. A říkala, že to je business toho typu, že problém, který vyřešíš ráno v 10 za pět minut, je v 11 komplikovaný a ve dvě odpoledne totální krize. 

A jak se to všechno nabalovalo jedno na druhé, v kombinaci s karatennimi opatřeními v přístavech, zablokovaným Suezem, tak se ten logistický řetězec úplně zpřetrhal a zpět to nejde tak lehce. Takže v přístavu stojí plná loď, kterou není kam vyložit, protože na kamionech jsou naložené kontejnery, které se potřebují naložit na tu loď. 

Druhá věc je, že na dlouhou dobu úplně vypadlo letecké Cargo, ktere se předtím vozilo v běžných linkách ( a bylo toho dost - piloti v azii brali připravené kontejnery v jakémkoliv množství, které se jim váhově nebo prostorově vešlo do letadla - prý to bylo výhodnější než vozit lidi). Přibyly nějaké Cargo linky, ale určitě menší kapacitě a osobní mezikontinentální doprava pořád není ani zdaleka není tam, kde byla před krizi. 

Offline Garfie
28634 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 14:17

continuity Jo, to jsem se tě zrovna chtěla zeptat, jak moc se omezila ta letecká nákladní přeprava. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 14:18

Garfie 

Pardon, už mlčím.  Tlapkám teda hrozně moc, ale jestli je celou dobu v suchu a neprojel tím mořem, kde to dostává zabrat, nemuselo by to být tak hrozný, akorát ten mák už nebude čerstvý . Ukládám si minutu ticha. 

Offline barbucha blogger
36114 příspěvků moje polička 10. listopadu 2021 14:18
Reakce na Garfie:

Renusatko Ono to zrušení testování zdarma asi mělo vybídnout k očkování, ale jaksi se to zvrhlo :-(

​Nic se nevrhlo. V životě jsem neviděla tolik nových zájemců o vakcínu... ty lidi se tady brzo poperou.

A teď bych dala ty testy platit úplně všem!