Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 03. května 2020 15:44

wendulka To je pravda. U nás sociální odstup moc nefunguje. Vidím to i cestou do práce a zdaleka to není jen národem. Tady u nás je v blízkosti ubytovna pro ukrajinské dělníky, dům na půli cesty, ubytovna pro matky s dětmi, do nedávna noclehárna pro bezdomovce a kontaktní pracoviště pro drogově závislé. Takže tady potkáš tyhle skupiny, na lavičkách u chodníku, kde se jim na dva metry vyhnout nemůžeš nebo si to v klidu šinou prostředkem chodníku a nemůžeš se vyhnout nikam. Roušku už teď polovina z nich nemá a policii jsem za celou dobu nepotkala. Dřív tady chodili alespoň častěji. Další takovou skupinu, kterou cestou potkávám jsou rodiny na kolech. Zajímavé na tom je, že jedou po chodníku a když někdo má roušku, tak jsou to děti a dospělí nic, kdyby jeli po silnici, tak je mi to jedno, ale takhle se jim vyhnout ani nemůžeš. Mimoto, že tam nemají co dělat. 

jitřenka Nebo možná v té frontě hlasitě zakašlat .

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 03. května 2020 15:45

wendulka a to já si zas nedělám iluze, že by severské státy měly nějak zásadně vychovanější populaci.

četla jsem názor, že je celkem fuk, jaká opatření se zavedou, že po nějaké době, která už uplynula i v severských státech, se začne číslo snižovat samo. opatření "jen" sníží počet mrtvých tak, aby neleželi na ulicích. ale opatření neopatření, po několika týdnech virus sám zeslábne.

až teď se ukáže, jestli náhodou příšná opatření naopak nebyla vlastně z dlouhodobějšího hlediska velké negativum, protože zatímco v méně opatřenějších státech virus přišel, viděl, zabil a odchází (na těžko říct jakou dobu), v zemích jako čr virus přišel, byl potlačen, číhá, uvolnění, zabije trochu, panika, nové opatření, virus číhá, uvolnění, virus zabije další trochu...a tak pořád dokola, dokud nezabije tolik, kolik by zabil v té první vlně.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 03. května 2020 15:57

Jiná Realita Heled, ve Svedsku nemaji opatreni skoro zadny a nemam pocit, ze by tam lezeli mrtvi na ulicich

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 03. května 2020 16:12

razorblade u nás by možná taky neleželi, ale to už nezjistíme.

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 03. května 2020 16:13

další zpráva z Belgie, dneska je tam pěkný obrázek ohledně korony

7844 úmrtí

45 procent v nemocnici ( tedy s pozitivnim testem)

53 procent v pečovatelských domovech, z toho 709 po testu, zbytek podezření na covid

lockdown máme od 16/03,od 28/3 klesá číslo lidí přijatých do nemocnice

od příštího týdne můžou otevřít obchody s látkami (kvůli rouškám), B2B obchody, masky povinné v mhd, doporučené jinde, každému (děti od 12 let) by měla přijít jedna maska a 2 filtry od státu

od 11/5 je v plánu otevření všech obchodů, od 18/5 už i kadeřnice apod., 3 ročníky ze 6 můžou zpátky do škol (tady je základka na 6 let, střední také), tohle je plán, který je potvrzen týden předem

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 03. května 2020 16:35

Jiná Realita To jsem taky četla, dokonce jeden náš příbuzný, velice dobrý matematik souhlasí s tím modelem 40 dní vrchol a dalších 70 dní a konec bez ohledu na opatření. Tak jsem velice zvědavá. To už by nám zbýval tak měsíc a půl

Jenže jak píšeš, někde se to přenese zase z jiné země a pojedeme znovu, jako Čína.

Offline whiskas
21131 příspěvků moje polička 03. května 2020 16:51

continuity Proč ten útočný tón? Jak prosím víš, že se mé práce (nebo práce mého partnera) omezení nedotkla? Ale to není podstatné, rozumím, co jsi chtěla říci. Netuším, jaké je povolání tvého muže. Je mi jasné, že problémy bude mít řada lidí a nijak to nezpochybňuji, ani nezlehčuji. Ale nebude to, předpokládám, jev, který se týká jen našeho státu. Já psala hlavně o tom, že některá nařízení by nebyla třeba, kdyby se lidé chovali "ukázněně" i bez nařízení. 

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 03. května 2020 17:18
Reakce na Jiná Realita:

wendulka a to já si zas nedělám iluze, že by severské státy měly nějak zásadně vychovanější populaci.

Ale to si piš, že mají. Je to vidět ve všech ohledech... Už jsem to tady líčila mnohokrát, je to vidět už i na dětech (který se učej od dospělejch). Bez řečí se tam dodržuje to, co je správné A co je správné, určuje společnost i vláda. Pokud někdo vybočí z řady (a třeba doslova: předběhne frontu), je okamžitě upozorněn (a zastydí a omluví se a maže tam, kam patří ). Dřív se za vysoce disciplinovaný národ pokládali Němci - ale můžu říct, že proti Seveřanům resp. konkrétně Švédům jsou Němci úplný anarchisti! 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 03. května 2020 17:29

barbucha já jsem ve švédsku nebyla, ale právě zrovna němci mi nikdy nijak zásadně vychovanější nepřišli :) takže beru nářky na strašlivý český národ poněkud s rezervou, přijde mi, že zas tak zle na tom nejsme.

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 03. května 2020 17:51

Jiná Realita 

Tak známe každá asi jiný Němce (enderáky nepočítám), já bych se neodvážila srovnávat anžto by to pro nás nedopadlo dobře. O Švédech ani nemluvě a ani jinejch podobnejch (ovšem neznám žádný Nory). No ale nedá se vycházet z těch turistů, co sem jezděj chlastat, to dá rozum

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 03. května 2020 17:58

Jiná Realita 

K tomu sociálnímu odstupu a disciplinovanosti... ano, takhle se fakt čeká ve Švédsku na autobus. Nastupuje se pouze předními dveřmi

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 03. května 2020 17:59

barbuchanic nevidím :( ale u nás se taky nastupovalo jen předními dveřmi.

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 03. května 2020 18:03

Jiná Realita 

Zkus F5, jinak nevim...

Tady mam jinej.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 03. května 2020 18:45

barbucha To jsem ráda, že toto píšeš. Leccos to vysvětluje.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 03. května 2020 18:45

MaeGandal Díky za belgické info.

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 03. května 2020 19:28

barbucha Já si to právě pamatuju, že jsi to říkala mnohokrát a věřím tomu. Rovněž nevěřím ani za mák tomu, že my bychom z toho při stejně mírných opatřeních vyšli stejně dobře jako Švédové.

Tady mnozí doteď nepochopili ani ty blbý roušky. Ve čtvrtek v autobuse do Prahy nastoupila baba seniorka, aby si ji hned po dosednutí stáhla pod nos. Nandala si ji samozřejmě až, když vystupovala ve Slaném.

Jsem chvilku vydržela sedět naproti přes uličku a sledovala ji. Pak jsem to psychicky nevydržela a přesunula se do zadní části. No to jsem si moc nepomohla, protože tam si ji pro změnu chlápek přes uličku po chvilce sundal úplně a vytáhl znova, až když stejně jako já vystupoval v Praze.

Jako to nepochopíš tohle.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 03. května 2020 19:42

barbucha Souhlasim. Ve Svedsku nebo Finsku se clovek kvuli ty jejich ohleduplnosti a disciplinovanosti nemuze zastavit ani metr od prechodu, kdyz si chce neco vyfotit a kdyz nechce zpusobit zastaveni dopravy v obou smerech...

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 03. května 2020 21:15

wendulka U nás se pravidelně ptá tak 10 lidí denně, jestli si tu roušku můžou sundat, když vejdou do ambulance. Minutu předtím podepíšou papír, že se ve všech prostorách budou pohybovat s rouškou. Dalších několik si ji při vstupu stáhne pod nos....takže máš pravdu, nepochopili to. 

barbucha Tak takovu disciplínu u nás opravdu neuvidíš, ani omylem. 

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 03. května 2020 22:19

razorblade 

Přesně

Voni to sajou už s mateřským mlíkem... Mě to hodně bavilo na dětskejch hřištích. Rodiče poklidně posedávaj vůkol, bavěj se mezi sebou, čtou si... a jejich potomci bez dohledu spořádaně stojej frontu na klouzačku, lanovou dráhu a podobný atrakce - o který by se naše děti ve vteřině servaly jak psi

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 04. května 2020 09:21

Uz se tesite na dovolenou v cesku ve stylu slunce,seno....nebo andel na horach?tak to bude letos podle babise.urcite i s budovatelskym nadsenim,plnenim planu a mozna i s kralicim menu.

S ohledem na to,ze tyhle filmy nesnasim,tak jsem rada,ze zadnou dovolenou v cesku neplanuju,dokonale by mi ji znechutil.