Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Zuzuli
3848 příspěvků moje polička 04. října 2020 10:42

Pinot Noir ja o to prosim taky, stejne jsem na materske, coz je osobni karantena a socialni distanc v jednom a pravidelne potkavam tak deset lidi vcetne rodiny. A vyhrazuju si pravo na obycejne podzimni nachlazeni bez paniky a testu.

Muj bratr studuje zemedelku v Suchdole, maji online vyuku, ale na kolej se museli ubytovat tento tyden a platit ji, aby o ni neprisli, i kdyz kontaktni vyuka je zatim v nedohlednu. V utery spal u nas, rano se jel ubytovat, povlekl si tam postel, ale protoze mel od deviti online hodinu a na koleji jeste nebyl pripojen k siti, tak se vratil k nam, prednasky mel asi do peti, kdy jsem mu nabidla, at jeste jednu noc zustane, nez pojede druhy den k rodicum domu, ze postel je porad povlecena a muz sel zapijet syna sveho kolegy, tak at tam nejsem s protivnym miminem po ockovani sama. No a druhy den, po navratu domu mi psal, ze mu volali z koleje, ze jeho spolubydlici z bunky maji pozitivni test, tak jestli tam s nimi byl. Nastesti zustal tu noc u nas, jinak by uz v karantene byl. A asi u nas bude bydlet dal, i kdyz uz tu kolej plati (maji praxi, jak rikaji otrocke prace na pozemcich, musi byt protomen). No zacinam si byt jista, ze do karanteny se nakonec vytrasujem uplne vsichni.

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 04. října 2020 10:45

Tak já myslím, že paniku necítím. Jen mě strašně štvou dohady v obchodě, aby lidé a děti měli roušky! To je tak strašně unavující! - dezinfekci už se netroufám vyžadovat! proč mám doprčit poslouchat názory lidí, o co že nám jde, když se stejně musíme všichni promořit. Možná ano. Možná musíme. Ale nikoho z těch buřičů nezajímá, že bych musela teď, v největší prodejní sezoně zavřít, se svou imunitou tipuju na měsíc . Stačilo jaro. Kdybychom teď zavřeli, už nemáme na nákup jarního zboží. Všechno sezonní zboží by nám zůstalo. V lednu, děj se vůle boží. Teď ty hadry na pusu  prostě vyžadujeme. A výhružky tipu- buď bez roušky nebo nenakoupíme , jsou mi úplně jedno. S rouškou nebo jinam. 

Offline viktorka_od splavu
49432 příspěvků moje polička 04. října 2020 11:02

Tak Betty já nemluvím o panice, ale o tom velebení testování, že čím víc, tím líp. můj názor je, že tak jako u jiných infekcí, zdravý člověk se nevyšetřuje. obzvlášť když na to není žádný lék, přejde to samo, je to na hlavu. když už se bojíme respiračních nemocí, tak izolovat by se měli nemocní

Online Pinot Noir
30021 příspěvků moje polička 04. října 2020 11:18

Tak Betty panika je možná silné slovo, ale s radostí se tu sdílí černé scénáře, Flégrovi se nejdřív tleskalo, celkově je to tu masivnímu testování (nejlíp zdarma - jakoby něco takového existovalo) nakloněno.

Offline žluťásek
8878 příspěvků moje polička 04. října 2020 11:18

ionicera fakt vám tam chodí tolik lidí bez roušky? Já v Praze vůbec lidi bez roušky v MHD ani v obchodech nepotkavam, všichni ji mají. Často i malé děti, které dle zákona nemusí. Ani jsem nikdy neviděla ty rebely s rouškami ze záclon nebo vykuchany jednorázový na jednu průsvitnou vrstvu.

Pod nosem ji mají většinou staženou starší lidé, tak předpokládám, že se jim v tom asi špatně dýchá a beru to. Lepší než aby se v tramvaji složili. 

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 04. října 2020 11:21

Tak testování se prece nedělá, aby bylo možné udržovat paniku.

Původně se dělalo, abychom udrželi infekci opatřeními jakž takž rozumnymi i z ekonomickeho pohledu v prijatelnych mezích.  Tak to jsme už dávno projeli. Teď by bylo fajn, aby se z těch čísel daly odhadnout věci příští. Myslela jsem, ve chvíli, když přibývá hospitalizovaných přes 100 denně a z toho desítka ve vážném stavu, nemocnice na Twitteru shánějí personál a Pražský primátor obchází různé ústavy, aby sehnal místo pro lůžka, tak asi nikdo nepochybuje, že situace je vážnější než při epidemii rýmy. Či?

Online Pinot Noir
30021 příspěvků moje polička 04. října 2020 11:23

continuity opakovaně čtu vyjádření ředitelů nemocnic, že lůžek je dost

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 04. října 2020 11:25

žluťásekHodně ne. 95 % lidí jsou úplně v pohodě. Jen ti, co je nemají nebo je mají na bradě jsou prostě útoční, no. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 04. října 2020 11:26

žluťásek já potkala takový páreček v ikei, kluk měl roušku že záclony, holka byla na vozíku, tak asi usoudila, že ji nepotřebuje vůbec. Ani nic nekoupili, asi byli jen ukázat, jací to jsou borci. Oni teda celkově byli, no nechci být sprostá. Ty řeči, co vedli

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 04. října 2020 11:26

viktorka_od splavu přejde to samo, až na ty výjimky, které skončí v nemocnici nebo na jipu.

Možná by stálo za to rovnou si odhlasovat, že covidi komplikace se na jipce neléčí, prostě se nechají umřít na normálním lůžku, případně i doma a bude to. Zdravotnictví nezkolabuje, akorát to teprve bude na emigraci. 

Offline žluťásek
8878 příspěvků moje polička 04. října 2020 11:28

ionicera já jsem nechtěla tvoje slova zpochybňovat, snad to tak nevyznelo. Jen mě to překvapilo, zdálo se mi, že jsou lidi už smíření :) 

Online Pinot Noir
30021 příspěvků moje polička 04. října 2020 11:28

continuity ty se v tom přímo vyžíváš

Offline žluťásek
8878 příspěvků moje polička 04. října 2020 11:30

Evaeva nebyly to takový od pohledu smažky, holka dlouhý zacuchany vlasy, kluk černou kšiltovka, na vozíku milion tašek a batůžků? 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 04. října 2020 11:32

Pinot Noir ono to není tak těžké spočítat. Procento těch, kteří potřebují hospitalizaci, je více méně stejné. Ale pokud budou nadále narůstat nakažení, k nějakému zahlcení nemocnic dojít může. Pokud vím, zatím se nemusí omezovat plánované operace, ale už se o tom uvažuje. Zdravotnictví tu asi nezkolabuje jako v Itálii, ale úplná pohoda to taky nebude.

Souhlasím s tím, že ta nemoc nezmizí a my s ní budeme žít. Já sama rozhodně nežiju v panice, až na ty roušky jsem život nijak nezměnila. Ale nemyslím si, že to můžeme nechat jen tak být.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 04. října 2020 11:35

žluťásek to se mi nezdá, ale popravdě jsem je až tolik nezkoumal. Spíš mi přišlo, že ta holka byla jen zraněná, že ten vozík neměla na trvalo. Dva lidi, co kašlou na roušky, to tu nezamoří, tak jsem si akorát pomyslela něco o debilech;)

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 04. října 2020 11:36

Pinot Noir myslím že jsme tu byly dvě

​tři

A nas doktor presne tohle rikal uz na jare... Ze takhle ty testy na viry proste funguji a o stavu a infekcnosti nemocneho to nerika vubec nic.

Offline Paris
příspěvků moje polička 04. října 2020 11:37

Kokoska myslím, že ti, kterým nic moc není a jsou v nemocnicích, jsou hlavně senioři z domovů pro seniory. Jakmile zjistí pozitivitu, musí do nemocnice, protože nemohou zůstat mezi ostatními. Pokud mají příznaky a brzo se zlepší a už by speciální péči nepotřebovali, stejně je do domovů nevrátí, dokud jsou infekční.

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 04. října 2020 11:43

Já se teda přiznám k mírnýmu neklidu. V naší okresní nemocnici se za posledních pár let (v době předcovidové) zavřelo několik oddělení pro nedostatek personálu. Sloužit bez přesčasů u nás nikdo nezažil už několik let. Loňské léto jsem odsloužila deset dvanáctihodinových služeb za čtrnáct dnů jenom proto, že byly dovolený (letos máme o sestru víc, jupíí). To úplně nechcete, aby se o vás někdo takovej staral. Na jaře se otevřelo covidový oddělení. Befelem z ministerstva se zrušily plánované výkony, zavřela se gynda, ortopedie, rehabilitace, urologie a možná ještě něco. Tenhle personál se potom převelel na covid. Počet hospitalizovanejch stoupá, a protože R je pořád vyšší než jedna, stoupat ještě bude. Jestli se coviďáci přestanou vejít do velkých nemocnic a budou se zase otvírat covid odd. v malejch špitálech, tak nezbyde personál na nic jinýho.

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 04. října 2020 11:45
Reakce na Pinot Noir:

continuity opakovaně čtu vyjádření ředitelů nemocnic, že lůžek je dost

​lůžek je při prdele, to zas jo :)

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 04. října 2020 11:54

Pinot Noir to je ta zdradnost exponenciály. 

Když popisují vcerejsi stav, dá se tomu možná uvěřit, jestli to bude stačit za měsíc se dá ověřit právě tím testováním, proti kterému tak brojíte.