Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline A666
2846 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:22
Reakce na Sweet Potato:

A666 Bohužel je to tak.

Zajímalo by mne, jestli se dá zjistit, jaký vliv mělo zrušení 2.kontrolního testu negativních na nárůst procent pozitivních testů.

​Uvidíme, jestli to někde vyplave. Ale už předtím bylo po odečtení opakovaných testů to procento pozitivních šplhající k 20%

Jako já fakt nejsem panikář, jedu na tvrdá data. A prostě Hnízdilovi to nesedí. je potřeba si uvědomit, že ve chvíli, kdy se netestuje, tak se průserová ohniska začnou zachycovat až zvyšováním počtu hospitalizovaných/mrtvých a to vede k průserům jako byly na jaře v některých zemích. protože pak se jakákoliv opatření nasazují se zpožděním a dochází právě k tomu zahlcování systému.........

V podstatě státy, které zvládají pandemii velmi dobře jsou ty, které testují masivně. I ze všech modelů vychází, že testování a trasování je hlavní opatření, které pomáhá zemi chránit před těmi citelnějšími zásahy jako jsou různá omezení ekonomiky.......

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:23

A666 uz od včerejška přemýšlím, jestli to jsem dávat. Z té diskuze pod článkem je mi smutno, ale auter má boží trpělivost a je i vtipný

Nicméně si myslím, že to není o faktech, fakt jsme doba postafakticka. 

hodne techto anticovid informaci šíří prokremelske weby. Asi mají zájem na naší demokraci a svobodě.

Akorát je to obráceně, zvládnutá epidemie nám ekonomicky a moralne ublíží mnohem nene než ta nezvládnuta. Toto taky jednou bude v učebnicich. 

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:24

brrr No on kdyby něco řekl, tak mu to zas Babiš bude vetovat. Tak asi dopředu už raději nic neříká.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:24

A666 no teď o tom zrovna mluvili v těch OVM - právě to, co už jsem tu zmiňovala že mám přímo od zdroje-z laborky.. když se ty testy nastaví befelem dostatečně citlivě (více cyklů pcr), zachytí se i to, co by normálně vyšlo negativní. a u covidu to befelem nařízeno je.

​A je to nařízeno jen v ČR? Nebo proč má tedy Německo ty počty pozitivních nízké? Navíc jak jsem psala, o tom, že se prostě epidemie ve srovnání s létem slušně rozjela vypovídají i další ukazatele, než jen počty nakažených

Offline viktorka_od splavu
49429 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:27

A666 neříkám nic o tom, jestli se "rozjela" či nerozjela, a o tom co se děje v německých laboratořích nemám žádné zprávy. já mám názor na testování takový, který jsem tu opakovaně napsala (a vždycky na to skočíš:-), toť vše.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:28
Reakce na Sweet Potato:

A666 Bohužel je to tak.

Zajímalo by mne, jestli se dá zjistit, jaký vliv mělo zrušení 2.kontrolního testu negativních na nárůst procent pozitivních testů.

​Zjistit se to dá, ale byly by potřeba data. IZIS je má k dispozici a na nějaké prezentaci to Dusek taky ukazoval. Akorát je nechtěl dát v otevřeném formátu. Teď se zpřístupňuje, ale nevím jestli i do minulosti. 

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:30

viktorka_od splavu akorát nenabizis žádné jiné řešení, jak to testování při řízení epidemie nahradit.

A ten výpadek testování/ trasovani situaci zhorší, taky jsou na to modely. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:34

A666 neříkám nic o tom, jestli se "rozjela" či nerozjela, a o tom co se děje v německých laboratořích nemám žádné zprávy. já mám názor na testování takový, který jsem tu opakovaně napsala (a vždycky na to skočíš:-), toť vše.

​Mě by zajímalo, kdo befelem nařídil, aby to bylo hodně citlivé? A s jakým zájmem? Aby to tu zařízli? Aby se Babiš musel omlouvat že jsme to teda nezvládli?

Offline Sweet Potato
40623 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:35

viktorka_od splavu K tomu befelem nařízení:

já osobně se spokojím s vysvětlením "raději faleště pozitivní než falešně negativní", ale jistě pro to jsou nějaké atraktivnější výklady?

49429 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:35

A666 můžeš to zkusit zjistit. já to nevím.

Offline brrr
12386 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:36

ionicera Tak ať ani neříká, že něco řekne. Grrr

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:36
Reakce na continuity:

A666 uz od včerejška přemýšlím, jestli to jsem dávat. Z té diskuze pod článkem je mi smutno, ale auter má boží trpělivost a je i vtipný

Nicméně si myslím, že to není o faktech, fakt jsme doba postafakticka. 

hodne techto anticovid informaci šíří prokremelske weby. Asi mají zájem na naší demokraci a svobodě.

Akorát je to obráceně, zvládnutá epidemie nám ekonomicky a moralne ublíží mnohem nene než ta nezvládnuta. Toto taky jednou bude v učebnicich. 

​hele bohužel, oni ty dezinformátoři umí tak mistrně míchat fakta, spekulace a lži, mají to tak vymakané, že jim na to lidi snadněji skákají. Jás e minulý týden setkala s jedním takovým "informačním letákem" v Německu, a když nemáš data jasně v hlavě, tak se to blbě zpochybňuje, protože já sif akt nepamatovala, kdy přesně měl nárůst případů v De maximum........

49429 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:38
Reakce na Sweet Potato:

"raději faleště pozitivní než falešně negativní"

tak určitě, zdravý pacient je pouze špatně vyšetřený. otázka je čemu tím prospěješ (můžu se domnívat ale samozřejmě nic jistého nevím, nebo spíš si myslím že není žádný "jeden přesný" důvod, žádnou konspirační teorii nenásleduju), a druhá, čemu tím uškodíš. no a to je dost jasné - za ty testy prohučí miliardy. a ty zcela jistě budou jinde chybět.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:45

viktorka_od splavu miliardy za testy jsou zlomek nákladů, které celá tato katastrofa způsobila a ještě způsobí. Akorát se ukazuje a jsou na to už i data, že řízený lockdown je mnohem lepší než ten, kdy lidi v obave o své zdraví přestanou vylézat.

Napriklad: Dnes nikdo, na rozdíl od jara, nezakazuje létání a většina aerolinek je na hraně krachu, stalo se to samo. Taky jsou po celé republice prázdné hotely, to dnes taky nikdo nezakazuje, prostě se lidi sami omezili. 

Online Kokoska
35138 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:49

continuity mozna ale i diky tomu jarnimu Zalezte a nikam nechodte, ktere maji jeste v hlave? A mozna i kvuli tomu, ze je tu priserna druha vlna, jak se muzes leckde docist?

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:50
Reakce na continuity:

viktorka_od splavu miliardy za testy jsou zlomek nákladů, které celá tato katastrofa způsobila a ještě způsobí. Akorát se ukazuje a jsou na to už i data, že řízený lockdown je mnohem lepší než ten, kdy lidi v obave o své zdraví přestanou vylézat.

Napriklad: Dnes nikdo, na rozdíl od jara, nezakazuje létání a většina aerolinek je na hraně krachu, stalo se to samo. Taky jsou po celé republice prázdné hotely, to dnes taky nikdo nezakazuje, prostě se lidi sami omezili. 

​Asi tak. Plus ta léčba samotná není bez ceny, péče na JIP je vysoce specializovaná tudíž drahá. Známého otec měl středně těžký průběh, musel být na JIP ale naštěstí jen na kyslíku bez ventilátoru (cca týden), dostal 5 dávek remdesviru což je 55000,-

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:51

brrr oni do něj dost sili, že je potřeba prezentovat dlouhodobý plan, to byla odpověď na něco. Nevidela jsem to cele, ale myslím, že něco podobného říkal už minulý týden. 

Jinak za ně ok, pokud se dobereme k tomu, jaká opatření jsou v tom zásobníku, za mě cajk. Dokonce ani netrvam na přesných kritériích. Ty jsou sice bohulibá, ale pro většinovou populaci stejně nesrozumitelná a lpění na nějakých číslech a vzoreckach nám vezme kus flexibility. 

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 04. října 2020 13:56

Kokoska jakože kdybychom netestovali, čísla tajili, tak nám nikdo nezavře hranice, vesele se bude cestovat a všichni budeme žít jako předtím? A zbytek Evropy nám to sežere i s navijákem? Pokud tady byla ohledně covidu někdy panika,nepřiměřená aktuální situaci, tak to bylo na jaře. 

Zatím lidi omezili akorát  volnočasové aktivity, které jsou v jejich moci. Až se to ještě zhorší, vezmou děti ze škol bez ohledu na to, jestli je někdo zavře a ještě si vzpomínám, jak si na jaře odboráři že škodovky prosadili odstávku výroby. A to se bude dít zas. 

Edit: oprava pro Sweet Potato 

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 04. října 2020 14:14

brrr Neustále na něm vymáhají nějaká vyjádření. Co má pořád říkat? Je mi ho dost líto. Stejně tak líto mi bylo i Vojtěcha. Ale Prymulovi věřím daleko víc. Snad ten tlak ustojí.

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 04. října 2020 14:15

continuity Tak oni to tak někde praktikují, ne? Třeba tuším Turecko. A bude toho víc.