Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline barbucha blogger
36085 příspěvků moje polička 26. října 2020 23:37

Ginger 

Jennyfor 

Dusicky, z toho bych se taky... jak je rok dlouhej vsichni na hroby eh, kaslou... a jednou rocne tam naopak zase vsichni musej? A fakt jsou hrbitovy ted zakazany? Co si ty svickovy baby ted pocnou, tesily se na to celej bozi rok, kdy sedely doma na zadku a na hrbitov ani nepachly

Ale nerikejte mi, ze tam kazdej nosi cerstvy kytice. To je cechackove spis ukradnou ze sousedniho hrobu, dyk je to drahej spas!

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 26. října 2020 23:38
Reakce na Ginger:

Jennyfor hrbitovy jsou nutne cesty za rodinou a pribuznymi prece 

Offline Klara
494 příspěvků moje polička 26. října 2020 23:53

razorblade diky za ten edit, jeste ze tak! 

Offline 0zero7
11914 příspěvků moje polička 27. října 2020 02:53
Reakce na 711990:

jinx s tim HO je jeste debilni ze podle ty soucasny upravy ma snad zamestnanec narok na nejakou kompenzaci nakladu....a uz jsem slysela o hodne lidech ze toho zneuzivaj tedka a dozadujou se odmen za praci z domovajakoze "a kdo mi proplati, ze musim doma topit a chodit na vlastni zachod atd..."

​Tvl!

Offline 0zero7
11914 příspěvků moje polička 27. října 2020 03:07

Evanilla Ty jo to je fakt smutny co pises. Grrrr. 

ja ty uskali s HO chapu, I kdyz Se me treba netykaji, deti, domacnost nejaka a postarat Se, vybaveni, vykonnost. Spis me stve, ze zamestnavatele nechteji, I proto, ze asi maji strach kdo z nich co Bude chtit vydojit. To se nedivim. Nam rekli ze si muzem vzit z kanclu co chceme a rict jestli chceme nektery dny prijit. Meetingy pres teams v pohode, delame i jednou za mesic celofiremni 40 lidi a jde to. Hlavne nam ale veri, neco je teda patrny samozrejme, clovek je online treba atd. Nicmene pinknu sefovy ze zitra 730-3 a pak gym a ze Jasna a nikdo me nekontroluje. Dali nam ted navic tyden dovolene protoze nebylo na odmeny. 
i ve statni sprave tady v pohode. ASI jen vylozene turismus povyhazoval lidi. I restaurace jedou. Zmenili vyhlasky a muzou nechat celorocne zahradky s topenim at maji kapacitu vetsi. Pred tydnem jsem sedela venku v pohode. 
Dneska v BC rekordni narust. Taky se to horsi. Tady zatim klesly aktivni na 9. Ale Myslim ze nedelaji tolik testu. 

fakr Doufam ze vam to dopadne nejak ok ty narizeni. Jeste jsem nedocetla do konce, snad je tam to omezeni lidi na plochu uvnitr. Dnes doporucili tady rousky vsude uvnitr. Hlavne v obchodech. Povinny jsou jen v MHD. 

Offline 0zero7
11914 příspěvků moje polička 27. října 2020 03:09
Reakce na continuity:

711990 asi fakt nejde o spláchnutí, já bych třeba myslela příspěvek na Internet nebo data, kdyby ho někdo dával.

​Za to tedka taky lobujem. Bylo by to fajn. 

Offline Estara
506 příspěvků moje polička 27. října 2020 07:41

Řekla bych, že hřbitovy jsou výjimkách:

II.zakazuje volný pohyb osob na území celé České republiky v době od 05:00 hod. do 20:59 hod. s výjimkou:

11.účasti na svatbě a pohřbu, v počtu ne vyšším než 10 osob, a návštěvy hřbitova,

Online Garfie
28617 příspěvků moje polička 27. října 2020 08:05

Estara Navíc většinou i příroda v jednom, že jo :-)

Jinak teď s těmi pohřby mám smutnou historku, zemřela maminka od známé, učitelka na vesnické škole (=běžně davy lidí na pohřbu), takže ok, bez bývalých žáků, kolegyň, sousedů....po sem ok, ale ona má tři děti s rodinami a dokonce i nějaké to pravnouče. Takže teď prý doma s pláčem losují, kdo se nebude moct zúčastnit....abych předešla debatám, je to Morava, tady těm lidem na tom často opravdu záleží (já jí teda navrhla pohřeb venku). 

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 27. října 2020 08:13

Garfie to je hrozne smutné, tohle. Úplně strasna situace. A ještě pokud ten někdo umřel ve špitále a neviděli ho/ nebyla šance se s ním rozloučit. Ani nemusel na Covid

Offline Sweet Potato
40629 příspěvků moje polička 27. října 2020 08:15

Garfie To je smutné. Třeba udělají nějaké dodatečné rozloučení. 

Offline Sweet Potato
40629 příspěvků moje polička 27. října 2020 08:22

K těm změnám otvírací doby:

Chápu, že obchody otevřené jen do 20h jsou v souvislosti se zákazem vycházení od 21, ok.

Ale ty neděle? Jaký jiný důsledek mohou mít, než dvojnásobné množství lidí v sobotu? Potažmo i v pátek a pondělí.

A proč pořád chybí omezení počtu lidí v obchodech? (I když ve většině obchodů, kam chodím, si to už před delší dobou nastavili sami a vesměs to funguje)

Offline Karja
44894 příspěvků moje polička 27. října 2020 08:25

Sweet Potato Jo, moje mama, co pracuje v marketu je vylozene nadsena. Jim to nic neprinese, akorat se ta prace a lidi vic nakumuluji. 

Offline Karja
44894 příspěvků moje polička 27. října 2020 08:26

Evaeva Jo, tak ja jsem jakztakz v pohode, ale musim chodit nekam ven ,,mezi lidi,,, kdyz me tu zavrou na 500m, tak to bude horsi.

Offline Kokoska
35143 příspěvků moje polička 27. října 2020 08:28

barbucha s tim hrbitovem prosim nepausalizuj.

Jak jsem psala, znam spis mensi hrbitovy mimo Prahu, ale treba na tom, kde mame nejblizsi rodinu, jsou hroby z 90% opecovavane, chodi tam lidi prubezne. Kdykoli tam jdu, jsou tam lidi, a to i behem tydne, nejen o vikendech. Cerstvy kytky jsou tam vzdycky a na dusicky obzvlast, krome tech klasickych jsou vsude kvetinace s chryzantemama, fakt si to lidi udrzujou. 

Tech 10% jsou hroby lidi, kteri uz zadnou rodinu nemaji, nebo ne v miste a opravdu tam nikdo nedojizdi. My teda vzdycky davame kytku na hrob i panovi, ktery bydlel s nasima v dome a ma uz jen nejakou praneter, ktera do mesta uz nejezdi. Na nasem hrobe je obcas kytka od jedne pani, ktera vi, ze rodice se tam bezne nedostanou, tak kdyz jde sama na hrbitov, koukne i k nam. Celorocne, nejen na dusicky.

Offline Sweet Potato
40629 příspěvků moje polička 27. října 2020 08:31
Online Garfie
28617 příspěvků moje polička 27. října 2020 08:47

Kokoska  Taky jsem to chtěla napsat, bydlím kousíček od malého venkovského hřbitova a když ho poprvé viděl můj muž, tak tomu nemohl uvěřit-a že je ze Slovenska zvyklý, protože tam si na to opravdu potrpí. :-) Na většině hrobů jsou čerstvé kytky i zapálené svíčky celý rok. Na hlavní cestě je navíc hrob čtyřleté holčičky, zemřela před cca pěti lety a pořád je zasypaný bílými(!) plyšáky, vůbec nevím, jak to dělají...O Dušičkách je tam teda větší provoz, ale nic tragického (on je navíc fakt docela malý), hlavně večer. 

Offline tv
4287 příspěvků moje polička 27. října 2020 09:00

Mně v těch opatřeních chybí školky a speciální školy. 

Offline Sweet Potato
40629 příspěvků moje polička 27. října 2020 09:02

Hledám něco k těm obchodům. Prý (zdroj Patrik Zandl) proběhla v Německu nějaká studie, prý tam to snížilo počet návštěv za týden, prodloužilo délku jednotlivé návštěvy, ale zkrátilo celkový čas v obchodě. Pokud to tak skutečně je, asi to nějaký smysl má, teď ještě jestli se ten zkrácený čas nekumuluje v jednu dobu. A jestli v tom Německu neměli zároveň omezený počet osob v obchodě.

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 27. října 2020 09:03
Reakce na Sweet Potato:

Ale ty neděle? Jaký jiný důsledek mohou mít, než dvojnásobné množství lidí v sobotu? Potažmo i v pátek a pondělí.

Vidím, že nás napadla stejná věc. 

A proč pořád chybí omezení počtu lidí v obchodech? (I když ve většině obchodů, kam chodím, si to už před delší dobou nastavili sami a vesměs to funguje)

No možná v Praze, tady jen v pár menších obchodech. Ani na hlavní poště jako na jaře, kdy lidi poslušně stáli ve frontě venku a dokonce v rozestupech. Jen na těch dvou menších se to teda zase začalo dodržovat stylem, že se lidi staví do fronty ze dvou stran, aby se pak ti, kdo přijdou jako poslední, mohli štěkat, kdo koho předbíhá.

V supermarketech to za celou dobu nekontroluje nikdo ani v jednom, s čímž zaručeně funguje česká přímá úměra čím vyšší počet uvnitř, tím víc ti pak lezou ve frontě u pokladny na záda, čímž ji samozřejmě urychlí. V souvislosti s tou nedělí to bude teprve žůžo.

Jinak ano, to omezení mi chybí celou dobu, potom si umím představit, že by to v dlouhodobějším horizontu mohlo zafungovat jako v té studii.

Offline Kokoska
35143 příspěvků moje polička 27. října 2020 09:05

Sweet Potato mám pocit, že včera Prymula říkal, že si probrali a porovnali studie a opatření z jiných států. Bohužel se mi zdá, že tady pořád něco chybí, např. ty povolené počty lidí.