Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Korsičanka blogger
13498 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 11:15

Kokoska

nonemy Pravdu díš.

Online Kokoska
35139 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 11:24

nonemy to je velká pravda

Offline DruI
5600 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 11:37

nonemy Já někde četla, že ty testy, co tady máme na to nejsou úplně vhodné, že se pak tím hromadným testováním až moc zvyšuje chybovost. Ale teda odborník nejsem.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 12:09

Už jsem to tu jednou psala, mám kamaráda na hygieně na středně vysoké pozici. Vůbec si ho v týhle době nedovoluju kontaktovat, ale strašně se těším, až ta krize skončí, na vyprávění. 

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 12:11

nonemy jednak se tím snižuje citlivost, takže je potřeba správně stanovit velikost toho poolu, aby ještě fungoval (to už má, předpokládám, někdo vyzkoušený). pak je to výhodný tam, kde se čeká jen malý procento nakažených (hledáš jehlu v kupce sena). a pak ještě vyšetřit ten pool je jen malá část celýho procesu, musíš mít dostatek odběrovýho materiálu a z každýho toho odběru vyizolovat ten kousek, co se bude testovat, to sežere čas i lidi, takže je otázka, jestli nejsou limity tady.

Offline baltik
4992 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 12:26

nonemy Prymula to vysvetloval na DVTV, ze to je vyhodne tehdy, kdyz jde o nejakou velmi vzacnou nemoc, ale ted ne

v podcastu Vinohradska 12 (mimochodem doporucuju, pokud neznate) mluvili i o nemecku, ze ted tam stihaji delat 500 000 testu za tyden a vypocetli, ze aby opravdu vyhrali silou testovani, museli by delat testu 200 000 denne a to nejsou ani oni schopni. Hmm, kdyz jsem to ted prepocetla na pocet obyvatel, tak mi vyslo, ze nam by teda melo stacit delat 2500 testu denne a to snad delame, ne? Neumim pocitat?

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 12:35

DruI moora Díky za informace. No je otázka, kde to tedy přesně vázne. Jako věřím, že snad dělají, co je v jejich silách, ale to testování je tak důležitý a evidentně pokulhává. Přitom na tom do velké míry závisí úspěch chytré karantény a bez ní a uvolnění se za chvíli půjde spousta lidí pást.
MP Meri Tak to pak dej vědět, to by mě taky zajímalo. Ty historky, jak posílají hygienici do práce podezřelé a nejsou schopni dávat jasné pokyny, jsou hrozivé.

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 12:42

baltik a vysvětlil proč? v Koreii díky tumu zvládají nejvíce testů na světě, v Británii to údajně velice snížilo náklady (tam tedy vyvinuli nějaký vlastní test). Jako nejsem odborník, nechci to soudit, jen k tomuto chybí pořádné informace. Jako když nejsou schopni otestovat seniory v domovech a brzdí se kvůli tomu chytrá karanténa, tak to asi nestačí. A je to podle mě jediný způsob, jak nacházet ty bezpříznakové a zjistit jejich pravděpodobný počet.

Offline baltik
4992 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 12:47

nonemy on to asi bral, ze by se tim testovalo to mnozstvi lidi, co ted, kde uz je nejake podezreni, tak ze by to naopak jen zpomalilo a prodrazilo, kdyz udelaji pool z 10 lidi, otestuji je najednou, neco tam najdou a musi testovat znovu kazdeho zvlast (jestli jsem to teda dobre pochopila)

ma tu promorenost cele populace chtel delat nejaky survey 

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 12:53

baltik hm, tak to fakt smysl nemá, tak je vysoká pravděpodobnost, že by se to dělalo potom jednotlivě

Offline viktorka_od splavu
49431 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 13:12
Reakce na baltik:

nonemy on to asi bral, ze by se tim testovalo to mnozstvi lidi, co ted, kde uz je nejake podezreni, tak ze by to naopak jen zpomalilo a prodrazilo, kdyz udelaji pool z 10 lidi, otestuji je najednou, neco tam najdou a musi testovat znovu kazdeho zvlast (jestli jsem to teda dobre pochopila)

to je přece jasný, že k tomu se to nehodí

ma tu promorenost cele populace chtel delat nejaky survey 

jo, to už se ale probíralo někdy týden zpátky ve zprávách, že bude nějaký plošný průzkum na reprezentativním vzorku.. a jak to dopadlo, nebo jak je to daleko, začalo to vůbec? chápu že ty věci nějakou dobu trvají, ale tady fakt ubíhá čas​

Offline baltik
4992 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 13:25

viktorka_od splavu ja myslim, ze to jeste nezacalo,ze tvori ten vzorek

Offline MP Marge
6910 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 15:47

MP Marge dyt amici to delaji bezne, ze psy nevenci ne?

​Tak jestli je to uplne bezne, to nevim, ale rozhodne to plati jen pro mala plemena. 

Offline Estara
506 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 15:59

viktorka_od splavu Co jsem k tomu plošnému průzkumu naposledy četla, v úterý (asi), tak zatím promýšleli, jak sestavit ten vzorek, jak ty lidi oslovit a celé to zkoordinovat. Spustit to chtěli myslím po Velikonocích.

Offline Magráta
8140 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 17:31

Estara já myslela že na jižní Moravě už s tím zkušebně začali...?

Offline Estara
506 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 17:34

Magráta Já jsem myslela ten "plošný" průzkum reprezentativního vzorku z celé ČR kvůli promořenosti, ne chytrou karanténu. S tou už začali, i když mám dojem, že to mapování pomocí technologií snad až dnes.

Offline Magráta
8140 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 17:41

Estara jo aha... už se v tom ztrácím:-)

Offline Sweet Potato
40624 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 18:31
Offline milacka
5891 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 18:36

Sweet Potato to sa dalo čakať.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 18:40

Sweet Potato no, tady je vidět, jak jsou odtržený od reality. v životě nebyli v OBI? tam je narváno normálně celoročně!