Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:18

Lilly_Ku konkrétně tato paní už žádné ošetření nepotřebuje. medicína pro nic nic nemá. jen sedí doma, nemůže do zoo, nemůže na zámek, nemůže ani do blbé ikei, prostě sedí doma, a u toho si čte, jak je zodpovědné sedět doma a chránit ostatní. aby mohli pokojně slavit ty příští vánoce, které ona už neuvidí.

taková absurdní situace. píšu to proto, že existují i důvody, proč nemůžeme přestat žít, a lidi žít prostě chtějí a potřebují. rok doma ještě lidstvo nikdy nestrávilo. u nás bylo aspoň léto (bohužel tahle paní to léto strávila v nemocnici), ale jinde prostě není rok nic. a takoví lidé jsou všude. 

já to nehodnotím. jen to předkládám k zamyšlení, protože hodně lidem vůbec ani nedochází, že to je, a na tyhle lidi málokdo myslí, když se o kovidu mluví. každý myslí na ohrožené ve smyslu, aby přežili a měli budoucnost, ale na lidi bez budoucnosti myslí fakt málokdo. a pokud ano, tak ve smyslu, že stejně budoucnost nemají, tak ať se obětují za životy těch ohrožených.

mně je jich líto, strašně. 

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:20

moora Netusite, kolik z tech spratelenych zdrav. zarizeni vlastni pan B? Iscare urcite. To nebude silenstvi, to bude skvelej business Oplodneni na pockani a tak Houpe mi to zaludkem, hodne.

Jojo. Tak vlastní i Gennet a GynCentrum https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/babisuv-hartenberg-koupi-kliniky-gennet.A141202_151739_ekoakcie_fih. Jak to je s těmi jmenovanými laboratořemi už snad ani nemusím vědět.

Offline rasaNori
8875 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:20
Offline Lilly_Ku
4574 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:22

Jiná Realita mi to pripada uprimne receno dost melodramaticky a pritazeny za vlasy.

Nevim, jaka jsou pravidla v cr. U nas se muze stykat max. 5 lidi ze dvou domacnosti, takze holt navstevy jednotlive nebo po dvojicich, vetsi srazy a akce odpadaj.

Na vylet se jezdi za mesto do prirody na prochazky a delsi tury.

Restaurace a nektery obchody jsou zavreny, coz je fakt pruda, ale neni to tak ze by se lidi vubec nemohli videt nebo nikam jit.

Offline baltik
4992 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:27

A666 nemam nijak rizikove zamestnani, jen chodim narazove do kancelare udelat veci, co z domu nejdou a na okolnich oddelenim je porad nekdo nemocny a nemam pocit, ze jejich kolegove by to brali nejak zodpovedne :(

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:30

Jiná Realita 

Vzhledem k tomu, ze ma babicka byla bez navstev 2 mesice pred svou smrti (BTW za tu dobu co jsem je nemohla videt me zemrel uz druhy prarodic) a muj posledni zbyvajici deda je bez navstev od sveho umisteni pred 2 mesici tak ver tomu, ze naprosto jasne vim, jak moc ty lockdowny dopadaji na lidi a ze nekteri ten cas proste nemaji

Ale proste pokud to uvolnime hlava nehlava, bude problem. Par prispevku nad Tebou byl odkaz na clanek, kde narodni koordinator prot estovani rika, ze politici neposlouchaji odborniky, zduvodneni pro rozhodnuti hledaji expost, netestuje se dostatecne (a testovani dosud stalo jako 1 den lockdownu!) a proto rezignuje.....

Muzeme se vsichni chovat zodpovedne, testovat, trasovat a pak nebudou ty lockdowny treba nebo minimalne ne v takovem rozsahu, kor kdyz se udelaji vcas (jak ukazuje Nemecko). Jako tyhle prispevky by mely byt smerovane na statni rpedstavitele, protoze oni to pdoelaji od zacatku a pdoelavaji to ted.

Pokud vse zivelne otevreme (spolu s ruznymi upravami PSI tabulky pro ruzne oblasti) a vsude se nahrnou lidi, tak to bude pro tu pani znamenat opetovne a pravdepodobne prisnejsi a delsi omezeni. Neprospeje to nikomu.

Jinak nemocnici muzes potrebovat dkykoliv i z banalnich duvodu, kor pokud ma clovek vymereny jen rkatky cas tak asi nechce zemrit zbytecne brzy na banalitu......

P.S. Rok doma je mozna tak v Cine, nikde jinde. Ani v tom Svedsku to neni rok doma.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:32
Reakce na baltik:

A666 nemam nijak rizikove zamestnani, jen chodim narazove do kancelare udelat veci, co z domu nejdou a na okolnich oddelenim je porad nekdo nemocny a nemam pocit, ze jejich kolegove by to brali nejak zodpovedne :(

​Zvazila bych maximalne tak organizaci, abych tyden pred navstevou byla fakt doma. jak rikam, pokud prijdou na navstevu i jini, tak bych se asi dle toho zaridila, co chteji rodice........

pripadne muzes zvazit repirator pro svuj klid (v tuhle chvili je to fakt spise o tom, jake udelat opatreni, abys ty byla v klidu...)

Offline viktorka_od splavu
49441 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:35

baltik pokud do toho kanclu fakt musíš, tak bych si vzala respirátor a k nikomu se tam nepřibližovala a věci odnášené domů desinfikovala. pak bych se nebála vůbec.

Offline Liesel
1680 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 14:13
Offline nika
685 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 14:35
Offline continuity
43581 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 14:39

viktorka_od splavu a jeje, já Hajducha sledovala a Twitteru a je super. 

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 14:40

Jiná Realita

promiň, ale toto je poněkud přehnané... samozřejmě, že daná situace generuje celou řadu smutných příběhů, to bez debat, ale tvá paní může na procházky (byť třeba ne všude, kam by mohla), mohou za ni chodit návštěvy a příbuzní, protože jak píšeš, viru se nebojí, od čtvrtka si může zajít do restauace / cukrárny...  a ano, samozřejmě, i tato paní o něco přichází kvůli pandemii, ale řekla bych, žes to ve svém příběhu úplně nedomyslela...  

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 14:44

continuity My byli (na Staromaku) včera, tj. pondělí, cca kolem 4 a lidí bylo mraky. Frotny na svařák, trdelník atd. Například jsem potakal i spoustu otevřených krámů, které jsem nepochopila, jakási prodejna dřevěných výrobků (???), Chockotopia (asi potraviny) a další. 

Já jsem pro opatření, ale prostě tady a teď, za téhle situace, nálady ve společnosti, výši náhrad, pravidel nepravidel s tisíci výjimkami ... to prostě nemá význam. Musíme to prostě vzít za nějaký jiný, správnější konec. 

Btw moje babička byla v nemocnici od února do srpna, kdy zemřela. Za tu dobu se mi ji v mezičase opatření podařilo navštívit v létě celkem třikrát. Měsíce a měsíce neviděla nikoho. Nikomu to nezazlívám, ani vládě, ale nezapomenu na to do konce života. 

Offline continuity
43581 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 14:58

MP Meri

Toto je strašné, ne nemoznost jít do zoo. 

Offline barbucha blogger
36114 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 15:03

Jiná Realita 

Ačkoliv s tebou na jednu stranu souhlasím, protože v mým věku taky nemám pocit neomezenýho času a možností a jo, jsem kapku nervózní, aby se hranice nezavřely na rok-dva (kdoví jestli pak budu eště chodit třeba, že jo, nikdo nevíme dne ani hodiny)... tak to přirovnání, byť smutný, je stejný jako by si slepej stěžoval že nesmí řídit auto, co je mu do toho, že pár lidí přejede...

A mimochodem, paní by měla myslet taky na sebe a nepořizovat si infekci, která by jí zkrátila už beztak nedlouhej čas... nechodit tomu naproti.

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 15:12

barbucha myslím, že to je pak otázka každého jednotlivce, když si dá na jednu misku vah tu možnost, že dostane infekci a na druhou tu možnost návštěv. Můj senior mi říká - prosím tě, já už jsem tu dost dlouho, stovky se dožít nehodlám, tak co?

To, co píše Meri, mi přijde úplně nejhorší - že to za ty lidi v nemocnicích a DD rozhodl stát.

Offline barbucha blogger
36114 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 15:16

Mohučanka 

To jo, to je hrozná situace. Že to přišlo befelem zvenčí.

Ale stejně, nikdo nemyslí na to, že ta návštěva bude jeho poslední, každej doufá že si jich užije víc... ergo určitě nikdo nepřemejšlí tak, že vidět příbuzný a zemřít. "Dost dlouho" - no to se tak říká

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 15:32
Reakce na MP Meri:

Btw moje babička byla v nemocnici od února do srpna, kdy zemřela. Za tu dobu se mi ji v mezičase opatření podařilo navštívit v létě celkem třikrát. Měsíce a měsíce neviděla nikoho. Nikomu to nezazlívám, ani vládě, ale nezapomenu na to do konce života. 

Naprosto rozumim ​Moje babi mela uraz v unoru, dky bylo zavreno kvuli chripce a uz pak jen sla pres LDN do DD (protoze to zvorali a ona nemohla chodit). pres leto za ni mamka mohla ale od puli zari zase ne a v sobotu umrela Ja ji videla naposledy o Vanocich....

Offline Luna
10878 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 15:57

Jiná Realita Ja ti rozumim kazde slovo. Mne to mimo neprijde. Ale je to bohuzel strasne smutne.

Offline continuity
43581 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 16:24

Mohučanka no to je pravda, ale v těch DD neohrozujes jenom svého seniora, ale všechny ostatní, co tam s ním sdili bydlení. K vlastní babičce domu si člověk muze chodit jak uzná za vhodné Covid necovid. Ale co s těmi spolubydlícími? Je to hrozně těžké, protože to každý vnímá jinak. Ideální by byly testy a dost ochranných prostředků. Tady mám pocit, že se to alespoň trochu řeší, možná stále pomalu.