continuity Držím palce, ať je muž brzy fit a ty ať se nenakazíš
.
Koronavirus
Candance PL mého muže je přesvědčená, že to tu bylo už loni na podzim, že ty pacienty prostě poznává - říkala stejný průběh, zápaly plic, "jiná chřipka" než kdy předtím.
viktorka_od splavu no to se prave u nas rikalo - ze je to nejaky zvlastni virovy zapal plic. Cele tridy deti byly nemocne, dost v nemocnici. Horecky, kasel. Covid byl v te dobe v Cine.
Fiction jo, tohle jsem četla, fakt moc smutný
btw ty případy nákazy v nemocnicích jsou taky hodně smutný.. přičemž teda chápu že sami lékaři na to vliv asi žádný nemají, že to je o organizaci práce ve špitále celkově.. ale nerozumím tomu.. mám takových případů v okolí víc, a nejednalo se o žádné akutní záležitosti, buď vyloženě plánované nebo neurgentní hospitalizace
Jinak otazka do plena.
V GB se objevil zmutovany covid, jasne vir mutuje. Musi mit prece vic mutaci nez jen jednu/dve (Danskou).
Zavrou GB a pak se objevi zprava, ze ho objevili v Italii a Cesi tez tvrdi, ze ho zachytili uz na podzim. A mezitim bylo co? Neresili to? Resili to tajne?
Pokud se uz objevil jinde nez v GB, tak uz je asi zase pozde, ne?
Ja uz nic nechapu.
Candance já teda můžu říct jen co si o tom myslím - zabránit šíření ani toho původního ani nějaké další varianty zjevně vůbec není možné.. no a odstřihnout británii v tom vidím nějaký brexitový háčky
viktorka_od splavu no ja taky - zvlast kdyz uz se vyskyt zachytil i jinde.
Candance četla jsem článek (zkusím najít), kde vysvětlovali, že GB dokáže mutaci viru najít spíše než my, protože se tam zkoumá 10 procent všech odběrů, zatímco u nás jen náhodně. Takže proto v GB.
Chápu, že prostě nějakou dobu trvá, než spojí to dohromady a zjistí, že je nová mutace a co to dělá. Tomu, že pevnina zavřela, rozumím, ve všech těch státech je špatná situace, tak se snaží zabránit šíření, protože jestli je tento virus nakažlivější, tak by to mohlo znamenat přehlcení nemocnic. A vzhledem k tomu, že se moc nevědělo, tak prostě udělali nějaké rozhodnutí. Zavřeli na pár dnů, postupně zase pouští, určitě zboží a pak vlastní občany.
viktorka_od splavu Já už jednou psala, že u nás děláme diagnostiku u všech příjmů, ale věřím, že se nedá vždy nákaze vyhnout. Navíc jsem vypozorovala, že ten covid opravdu sedne na skoro každého akutně/semiakutně nemocného ...a zkázu dokoná.
Candance PL mého muže je přesvědčená, že to tu bylo už loni na podzim, že ty pacienty prostě poznává - říkala stejný průběh, zápaly plic, "jiná chřipka" než kdy předtím.
No ja som minule čítala, že identifikovali covid u talianskeho chlapca, mal ho v novembri 2019 ale vtedy si mysleli, že to bolo dačo iné (už neviem čo, pardon, som dosť mimo teraz). Takže kľudne je možné, že aj v iných krajinách boli nejaké prípady skôr.
Fiction já naprosto rozumím že vyhnout se tomu nedá, ale proč tomu jdou někde naproti - protože fakt ty testy všude nedělají - tomu nerozumím ani trochu.
Candance O tom loňském předvánočním čase přemýšlí v okolí všichni pořád. Spousta lidí okolo mělo strašný průběh chřipky, hodně se to přenášelo, zápal plic skoro každý, kdo byl nemocný. Moje malá neteř i v nemocnici. Kamarádka si to někdy v lednu odvezla do Rakouska a pochytal to tam od ní kde kdo. Říkala, že tak blbě jí dlouho nebylo. Je pravda, že když se začaly dělat testy na protilátky, tak je skoro nikdo neměl, ani ti, co si to mysleli. Zase teď je to v mém okolí většinou ten, kdo covid zatím neměl.
K tomu článku na seznamu - jako laik jsem automaticky měla zato, že lidi z ARO a JIP jsou na úmrtí zvyklí, ale bylo mi vysvětleno, že ne v takové míře, že ARO a JIP máme přece proto, aby lidé umírali co nejmíň, takže fakt není běžné, aby při každé službě zemřel jeden až dva lidi a to všechno v řádu několika měsíců za sebou.
Potom je prý taky psychicky těžké vidět příbuzné, kteří se přijdou rozloučit se svými blízkými. I když jsou příbuzní průběžně informovaní, tak drtivou většinu lidí stejně nakonec zaskočí jaký je ten stav vážný když za pacientem přijdou.
Renusatkoa to prave taky sedi - kdo byl nemocny, ted to nechytil (zatim)
Renusatko a pokud by to teoreticky byla pravda a uz tu covid byl, tak jsou otazky: tenkrat se to tak nesirilo nebo tolik lidi neumiralo?
Candance hlavně dnes děti mají mirnej průběh.
Černá kočka Jj, jsme zvyklí, že k nám lidi přicházejí se selháním některého z těch nejdůležitějších orgánů /mozek, srdce, plíce/, a že to vždy nekončí dobře. Ale teď je to fakt jiný, pacientů je mnohem víc najednou, někdy nevím, zda mám řešit pacienta na tom čo onom boxe, to stonání je komplikované selháním dalších orgánů a těmi trombotickými komplikacemi - těm se předchází podáváním látek ovlivňujících krevní srážení, což způsobuje třeba krvácení, kde nechceš. Ten covid plíce často poškozuje směrem k fibroze, takže i ty vyhlídky pacientů nejsou dobré. V protokolu terapie jsou kortikoidy, a ty mají své nežádoucí účinky. Plus práce v OOP, v péči občas nutná pronace /točení pacienta na břicho/, což je fyzicky náročné plus nesmíš nic vytrhnout.
Ten Samek to myslím zase zvládne, teď je na dně ze smrti tatínka.
Já se lepším a ty příznaky jako dušnost, ztráta chuti, čichu, teplota, to nemám. Asi je to nějaká souhra okolností, nebo možná máme společnou jen tu rýmu. Uvidíme. Mně už i skončila karanténa, tak snad bude dobře.
Candance někde psali, že ten vir, co je Tu teď už je nějaký zmutovany, který se víc šíři, ale nevím, jestli zmutoval už v Číně nebo po přenesení do Itálie. Takže to by sedělo. Ale co si o tom mám myslet, nevim
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY