Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 21:56

Mrakoplas já bych si jenom dovolila, že Israel má 9 milionu obyvatel, EU 500 milionu, takže zajistit tolik vakcín jako Israel na počet obyvatel, to by ani nikdo takto rychle nevyrobil. Kromě toho, že se dlouho netušilo, u koho ty vakcíny objednat. A Israel má jednu vládu, zatímco EU 27. Jenom tak na misku vah, nemám ráda "EU může za všechno špatné, cokoliv dělá je špatně". To je všeobecná poznámka, ne přímo na tebe.

Offline RoSa
10226 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 22:02

Kokoska mě se na to dneska moje teta zrovna ptala: jak a kde se má přihlásit a kde to očkování bude probíhat... je jí 76 let.... škoda, že to zase změnili: nejdřív to měli být senioři 65+ a teď najednou 80+ důvody jsou asi každýmu jasný: je toho málo + nezvládaj logistiku

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 22:02

MaeGandal toto ja ale vôbec netvrdím. Ale to, že EU zaspala, som si nevymyslela (áno, 27 krajín to má zložitejšie). Článok Tu. Ale asi to budeš mať zamknuté.

Z clanku

EÚ objednala málo a neskoro. Dávky od Pfizeru stačiť nebudú, musí čakať na oxfordskú vakcínu. Ak neschvália iné vakcíny, budú mať na rozdiel od USA či Izraela štáty EÚ, a teda aj Slovensko, v polovici roka zaočkovaných iba 30 percent populácie.

Ako sa stalo, že Európska únia bude pozadu?

Stavili na zlé kone

Zmluvy so spoločnosťami, ktoré vyvíjajú vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2, začala Európska komisia podpisovať v lete. Dohodla vtedy obchody s firmami AstraZeneca (oxfordská vakcína), Sanofi, CureVac a Johnson & Johnson.

Ako píše Spiegel, už vtedy sa zdalo, že favoritmi v klinických štúdiách sú vakcíny, ktoré využívajú prelomovú technológiu mRNA – od firiem Moderna a Pfizer/BioNTech.

S týmito spoločnosťami však Európska únia podpísala dohodu na kúpu vakcín po dlhom rokovaní až v novembri, keď už boli známe ich veľmi dobré výsledky klinických štúdií v tretej fáze.

Spojené štáty, ale aj Kanada či Británia s nimi podpísali kontrakty už v lete. Spoločnosti hovoria, že vakcíny budú distribuovať podľa počtu obyvateľov a dátumu zmluvy.

Navyše preniklo do médií, že Európska komisia si mohla objednať oveľa viac vakcín ako len 200 + 100 miliónov dávok od Pfizeru. Reuters napísal, že podľa interného dokumentu z júla EÚ odmietla zmluvu na 500 miliónov vakcín.

Aj šéf Moderny pre Spiegel povedal, že tiež mohli poskytnúť viac (300 miliónov), no Európska únia viac nechcela. Dohromady by to stačilo na zaočkovanie 90 percent populácie EÚ.

Dôvodom minimálne v prípade Pfizeru bola podľa agentúry Reuters cena. V lete sa mohlo zdať, že pandémia je pod kontrolou, a vakcíny od Pfizeru stáli EÚ 15,50 eura za dávku, čo je oveľa viac ako lacná vakcína od spoločnosti AstraZeneca (necelé dve eurá).

Edit. Vraj sa to naťahovalo kvôli cene, 27 krajín je ako píšeš, veľa ale vyrobit by to firmy stihli ak by sa objednalo včas.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 22:22

MaeGandal a ešte by som dodala, že ja mám ďaleko k tomu krizitovat EU a už vôbec, že za všetko môže. Len tu to ideálne nebolo. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2021 22:52

RoSa mojí babičce bude 80 v březnu. Ale tak znamená to, že se může registrovat o 14 dní později, věk a zdravotní stav by stejně měl být jeden z rozhodujících faktorů.

Offline elinka
příspěvků moje polička 03. ledna 2021 23:15
Reakce na Mha:

Vy tu všechno víte, jak zjistím po prodelani nemoci, jaké mám protilátky? Kdo ten test udělá? 

https://www.zpmvcr.cz/pojistenci/bonusy-na-prevenci/testovani-protilatek-studie-covid-19

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 23:23

Reakce Kulveita na Zimu.

Offline barbucha blogger
36087 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 23:38

continuity 

Zima... to je ten důvěryhodný člověk, co se pokoušel zaprodat univerzitu Číňanům?

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 23:44

barbucha no, je to náš potencialni nový prezident, je zahodno jej sledovat. Pečlivě. 

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 23:46

continuity No to snad ne, proboha

Offline barbucha blogger
36087 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 23:56

continuity 

Nestraš!

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 04. ledna 2021 00:08

crazydaisy no kandidovat bude chtít, to je podle me jiste. 

Jinak už se blýská na lepší čase.

Inzerát na ředitele komunikace MZ. Soucasti přijímacího řízení je

Nabídky se strukturovaným životopisem, motivačním dopisem a návrhem koncepce mediální strategie ministerstva v souvislosti s nemocí covid-19 (v rozsahu max. 3 normostran A4) zasílejte nejpozději do 15. ledna 2021.

Můžu jít klidně spát, vše je pod kontrolou. 

Offline Ginevra
911 příspěvků moje polička 04. ledna 2021 00:28

crazydaisy barbucha continuity 

Určitě bude chtít kandidovat, taky ho mám v merku. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 04. ledna 2021 00:40
Reakce na continuity:

Reakce Kulveita na Zimu.

​Dobře mu to vytmavil

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 04. ledna 2021 00:58

A666 mně se zdá, že Kulveit i ty složité věci vysvětluje celkem srozumitelně. Nevěřím tomu, že rektor největší univerzity v zemi tomu nerozumí, a o to strašnější to je. 

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 04. ledna 2021 06:37

ted na ct24 titulek, ze od unora se na ockovani muze prihlasit kazdy, no to jsem zvedava teda.

Offline Liesel
1680 příspěvků moje polička 04. ledna 2021 08:19

jinx a prý budou vyhodnocovat podle zdravotního stavu, kdo bude mít přednost a kdo si počká ....

Offline barbucha blogger
36087 příspěvků moje polička 04. ledna 2021 08:26

jinx 

Tak přihlásit se můžeš

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 04. ledna 2021 08:32

Liesel a kdo konkretne o tom bude rozhodovat, vi se? 

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 04. ledna 2021 08:33

barbucha silne pochybuju i o tom prihlaseni, nedavno jsme videli s dalnicnima znamkama. Rada bych se mylila.