Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline barbucha blogger
36085 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 11:17
Reakce na Evaeva:

barbucha té administrativní zátěže jsem si všimla i v tom plánu jihočeského kraje. V jednom očkovacím týmu byli, myslím, čtyři sestry, jeden doktor a asi deset administrativních pracovníků.

​Bodejť by ne. Musíš každýmu rozdat tři dotazníky, zkontrolovat jestli je vyplnil... vypsat mu kartičku očkovanýho... zanést ho do nemocničního systému... evidovat k dotyčnýmu číslo šarže... přičemž píchnutej je během pikosekukndy

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 11:40

zaujala mě diskuze na idnesu, kde poměrně nemalé množství lidí zjistilo pro ně nečekanou informaci, že očkování proti covidu nejspíš nezabrání ani nakažení, ani tomu, aby byl člověk přenašečem. jsou z toho chudáci úplně v šoku. 

už jsem psala, že tohle by vláda měla opravdu prezentovat, protože pokud by to byla pravda (zatím se to pořád neví na 100%, ale to může být také neochotou to prostě najevo dát, protože ochota se očkovat okamžitě ještě víc klesne), tak je to taková trochu tikající bomba, zejména v současné situaci, kdy není dost vakcín.

protože lidé v naivní představě, že jsou za vodou, začnou jednat, jako by byli zdraví, a pořád bude zbývat dost zásadní procento osob bez očkování, ale také s dojmem, že když se stýkají s očkovaným, vůbec nic jim nehrozí. 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 11:47
Reakce na AprilTwelve:

Kora nene, ty kontrolní testy zrušili už je to několik měsíců.  lidi vycházeli z tech testu pozitivní i dlouho po nákaze a zůstávali příliš dlouho v karanténě. psalo se o tom, že po odeznění priznaku už člověk není nakažlivý. takže ukončení karantény je 3 dny od posledních příznaků. a řešíš to už se svým PL, ne s hygienou 

​Dnes som natrafila na tento tweet a podľa toho, čo pán Šerý píše ( i v komentářích), môžeš byť i po odoznení príznakov stále nákazlivá. Ja už fakt neviem čomu veriť.

https://twitter.com/omarsery1/status/1346178641424691200?s=19

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 11:51

paktofonika to můžeš, ale to je furt ta diskuze dokola, co vlastně detekuje PCR test.  já bych to už považovala za přijatelné riziko. Člověk by měl pořád dodržovat ty roušky a ruce bez ohledu na stav.

Spousta lidí jde ven po deseti dnech, bez ohledu na stav, to mi přijde horší. Muže doktorka po deseti dnech vykopla do prace bez dalších dotazů ( a ona honila jeho, asi 3x mu volala). 

Offline Karja
44894 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 11:54

paktofonika No asi muzes. Ale tipuji, ze je to takto stanoveno, aby lidi chodili do prace a nemarodili s covidem mesic, kdyz je riziko prenosu male. A taky kvuli tomu, ze nejsou kapacity delat kazdemu druhy/treti test.

Uprimne ja jsem doma, a kdyby mi nekdo dal karantenu mesic, nevim, asi by byl velky problem I pro me ji dodrzet, pokud bych se citila zdrava. Takto je to aspon snesitelne a lidi dodrzuji snad aspon tech deset dni, kdyby to bylo dyl, asi by to porusili treba klidne treti den. 

Online viktorka_od splavu
49433 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 11:55

paktofonika no ja kazdopadne na "mrtvy virus" neverim

continuity to je uz uplna nehoraznost..

Online Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 11:56

paktofonika Četla jsem, panu Šerému obecně věřím, tohle ale myslím zbytečně vyděsí.

continuity Známá je od konce října opakovaně pozitivní, celou dobu bez příznaků, vypadá to, že celou dobu nikoho kolem sebe nenakazila. Trochu záhada.

Online Garfie
28620 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 12:14

Sweet Potato Já znám zase opačný případ (dost smutný mimochodem, naštěstí s dobrým koncem). Známý byl trvale negativní, navzdory příznakům. Doma zkolaboval, skončil v nemocnici na kapačkách, později propuštěn do domácího léčení, po týdnu opět v nemocnici, léčen na plicním, na JIPce, stále negativní....po uzdravení šel na protilátky a nevím přesný výsledek, ale prý velké množství, svědčící, že dostal silnou nálož. 

A ještě k tomu přidám, že sestra kamaráda, výléčená na začátku listopadu z covidu ho má opět....:-( V obou případech s příznaky. 

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 12:19

Garfie no to promoreni proste fungovať nebude, navíc ti, co měli blbý průběh, jsou po druhé na tom ještě hůř. Buď nás zachráni vakcína nebo jsme v háji. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 12:25

otázka od laika. jak je možné mít očkování na nemoc, o které očividně nevíme ani zdaleka tolik, kolik bychom měli a potřebovali? každý den se valí naprosto protichůdné názory odborníků a zcela nepochopitelné reálné příběhy.

něco podobného jako píše Garfie nečtu zdaleka poprvé. nejsme ani schopni najisto určit, jestli člověk tu nemoc má, a máme proti ní vakcínu.

nevím, jak se vakcíny vyvíjejí, ale jako laikovi se mi zdá nepochopitelné, že o nemoci víme fakt málo, ale přesto jsme si jistí, že na ni bude fungovat tohle nebo tamto.

teď to nemyslím z pohledu obav z následků vakcíny, spíš toho, že bude účinkovat, když nevíme, jak účinkuje a chová se samotná nemoc.

Online Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 12:27

Garfie To je ta horší varianta.

49433 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 12:30

Jiná Realita no skoro bych rekla ze to, ze bude ucinkovat, vlastne moc nikdo netvrdi.. akorat ze je neskodna. ja nejsem odpurce a nemyslim ze by nyla nejak nebezpecna, nicmene ta ucinnost je proste ve hvezdach a to i oficialne-vzdyt vsude ctu ze bude "chranit asi pul roku nebo rok" atp..

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 12:31

Jiná Realita no protože víme to podstatné a to je, jak se virus váže na buňku. Genetická informace byla sekvencována rychle, hned v prvních týdnech, jak se to provalilo.

Co všechno virus napadá zrovna u lidí a jaké má dopady je už otázka kombinace s lidskou biologii a pak imunitním systemem a to je hrozně složité. Ale zas o imunitním systému víme dost, aby ta vakcína šla vymyslet. 

Lék na nemoc nemáme a je dost pravděpodobné, že ho mít ani nikdy nebudeme - to je to fungování na nemoc. Ale obvykle to není podmínka očkování. Třeba na vzteklinu lék není, kdyz už máš příznaky je smrtelná ve 100% ale očkovat lze i po kousnutí vzteklým psem.

Online brrr
12386 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 12:32

Garfie Jo, to mi zrovna dneska říkal šéf. Ten člověk, co je před měsícem a půl nakazil, je opět pozitivní. A continuity ,myslím, že žádný těžký průběh neměl. Tady souhlasím s Jiná Realita , že o tom nic moc nevíme a to platí i pro očkování a jeho účinky (nechci spustit antivax flejm, myslím účinnost vakcín, jak dlouho, jak často opakovat, atd.).

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 12:33

viktorka_od splavu no tak to se obecně ví, že ta imunita po respiračních nakazach trvala není a ani po očkování. 

Dnes podle mne všichni doufají, že bude ockovani účinkovat alespoň tak dlouho, dokud se virus povede utlumit. Pokud se pak objeví, už většinové nějaké protilátky mít budeme, tak to nebude takový požár. Ale že se tento covid bude klidně vracet vždy v zimě mnoho let, je dost dobře možné. 

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 12:34

Garfie Jiná Realita Také to teď vidíme v přímém přenosu. naše prodavačka byla s rodinou na testech. Byli na 1. testech- covid + ona a dcera. Ona silné příznaky, dcera rýma, únava. Manžel -. Nijak se neizolují. Za chvíli PCR testy- ona pozitivní, dcera i manžel negativní. Nechápeme to, protože i dcera ho tam podle celé rodiny má taky. Proč je to takhle komplikované? Přesně jak píšeš. neumíme ani určit, jestli tam ta nemoc je. 

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 12:38

brrr ale já nemyslím, že musis mít těžký průběh, abys mohla být nakažená znova. 

Jenom si myslím, že pokud si měla těžký průběh, tak se za dva měsíce nestačis zregenerovat úplně, takže druhé kolo u lidí, kde to bylo poprvé blbě, je mnohem horší. Představa, že to teď chytnu znova, mi taky nedělá úplně dobře. 

Ono by hlavně bylo potřeba začít zkoumat, kolik lidí to v takto krátkém čase lapne po druhé a tím se pak nějak povenovat. On tam možná bude nejaký důvod a možná ne. Ale hledat by se mělo. 

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 12:41

Taky zajímavý. https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/104759/hel-nova-mutace-koronaviru-je-i-v-cesku-vymytit-ho-by-bylo-nebezpecne-na-podzim-se-vrati-i-pres-ockovani.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_req_id=ko0PKUaCS2X-202101050936&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

49433 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 12:41
Reakce na ionicera:

Garfie Jiná Realita Také to teď vidíme v přímém přenosu. naše prodavačka byla s rodinou na testech. Byli na 1. testech- covid + ona a dcera. Ona silné příznaky, dcera rýma, únava. Manžel -. Nijak se neizolují. Za chvíli PCR testy- ona pozitivní, dcera i manžel negativní. Nechápeme to, protože i dcera ho tam podle celé rodiny má taky. Proč je to takhle komplikované? Přesně jak píšeš. neumíme ani určit, jestli tam ta nemoc je. 

​tohle ale mas u spousty dasich nemoci, to neni nic specialni pro covid. obecne lidi hrozne veri jak je medicina "presna" a ono prd

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 12:42

continuity a platí to i pre vakcínu? Že u niekoho proste nevydrží ani ten mesiac a zase sa nakazí? Na ako dlho vlastne budú vystavovať ten očkovací preukaz? Bude vôbec k niečomu, keď je to u každého individuálne?

Edit: jasné, evidencia očkovaných, ale myslím, že ako preukázanie sa pri cestovaní to bude asi k niečomu, keď tam nie je žiadna zaručená doba.