Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 15:27

Krehutka hele, on o tomhle v padesáti asi málokdo uvažuje. Z okolí vím o spoustě rodin na hromádce, kde by se matky s dětma stali bezdomovci po náhlé smrti otce... Viz ta debata o závětích nedávno...

Offline Kokoska
35138 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 15:28

Pavlena taky si myslím, že přes ty desky a papíry to není pravděpodobné, věřím, že budem OK, ale připadám si jak v morový zóně trochu Však už jsem dostala vynadáno, proč o tom vůbec uvažuju, že jsem hysterka. No asi trochu jo.

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 15:29

continuity to už je dávný příběh, paní neměla sílu řešit a navíc měla bohaté děti, takže se o ni postaraly. Asi i pro ni líp, že se ze společného bytu přestěhovala a mohla se od události "odstřihnout", pána moc milovala..

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 15:29

continuity jak rikam, záleží co a jakým zpusobem jí bylo sděleno. Já u toho nebyla. Taky záleží, co ty "normální" vztahy znamenají. Pokud zemřely partner chtěl, aby tam dál zůstala, mohl své přání nějak přiměřeně vyjádřit. Nechci se zastávat hulvátů, ale dost často se některé věci "ztratí v překladu" a záleží, kdo pak ten příběh vypráví. 

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 15:30

Kokoska já tomu rozumím.. Ono to vše člověk vnímá jinak, až dojde k tomu "opravdovému" kontaktu s Covid +. Já taky přemýšlela, jestli 2 věty s kolegyní pronesené bez respirátorů při rychlém napití kafe mě můžou nakazit, no uvažovala jsem nad tím dost... Nenakazily samozřejmě.

Offline Kokoska
35138 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 15:33

Pavlena ono jde o ten první moment, něco jako "už je to tady!". Pak člověk začne myslet a vypadá to jinak :) Na testy chci jít hlavně proto, že ten příští týden bych měla být pár hodin v autě s tátou a nerada bych na něj něco přehodila.

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 15:34

Kokoska tak testy nejsou od věci. Akorát bych asi raději PCR. U bezpříznakových se na ty antigenni neda moc spolehnout..

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 15:37

Pavlena mně to prijde obecně smutné, zvlášť pokud mám partnera nebo rodinu, kterou miluju, že mě vlastně ani nezajímá, co s nimi bude, pokud by se mi něco stalo. Třeba bych to ještě pochopila ve dvaceti, ale v padesáti se mi to zdá už vyloženě nezodpovědné. 

Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 15:43

continuity Taky myslím, dokonce i v případě, že by ty vztahy byly špatný. Ale tady byly naprosto normální. 

Krehutka No řešilo se to tady teď v jiném vlákně, nevím jestli jsi to chytla, proto jsem to tady zmínila. Je třeba na tyhle věci myslet, ale lidi to prostě často ani nenapadne. :-(

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 15:53

Kokoska Nás nenakazila na pracovní akci ani hodně chrchlající kolegyně se kterou jsme strávili týden a neustále jsme osahávali stejné věci. V závěru nám na obědě stála hodinu nad talířem (my i ona bez roušky). Neustále nám opakovala, že má jen virózu a přes kašel nemohla ani mluvit. Na tom obědě jsme byli čtyři, ale celkově v tom týdnu se setkala s hodně lidma a kupodivu nikdo to nedostal. Mohla se ještě vymlouvat, že to opravdu nevěděla, protože je takhle nemocná hodně často, nebyla vytrasovaná a ani s nikým v kontaktu a hygiena jí testy odmítla, ale ta vaše kolegyně, pokud to věděla, tak je to trestné. 

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 16:06
Reakce na Garfie:

viktorka_od splavu O poznání nutnosti hospitalizace mám teď otřesnou čestvou historku, kolegyni mojí kamarádky teď v noci zemřel doma muž na covid, je to zdravotní sestra, muž měl středně těžký průběh, léčil se doma. Zdravej padesátník. Ani profík to nemusí odhadnout, natož my amatéři. 

​tak a dost, vzhledem k tomu, ze mym rodicum bude letos 70, s timhle vlaknem prozatim koncim, nebo se z toho uz asi zcvoknu. uz takhle se o ne bojim.

Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 16:32

razorblade Promiň, to jsem fakt nechtěla! Takhle nad tím nesmíš přemýšlet, mně skoro připadne, že je to jak ruská ruleta. Zase tady všichni známe ty případy, kdy lidem bylo 90 a přežili to v pohodě, prostě to riziko je jako na D1a to taky netrneš hrůzou. 

Offline Kokoska
35138 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 16:39

Pavlena jo, mame zadanky na PCR.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 17:03
Reakce na 711990:

A666 no tohle taky neni zadnej starik, ale proste odmita vidat pacienty, taky chtel psat vsecko na dalku. Pocitam, ze tatinka stejne nekdo doveze primo pred vchod ordinace, tak jakypak honeni? 

Renusatko continuity viktorka_od splavu 711990 

Jo, máte pravdu. Já si taky myslím,ž e by nebyl problém prostě si ho pozvat odpoledne jko si třeba zvou předoperační vyšetření a v dnešní době to prostě udělat fakt na čas s rezervou...... Ale já prostě nezvládám naše nutit, kor když jim nemůžu nijak pomoct (maximálnš finančně, což momentálně nepotřebují).

Mamka má chronický únavový syndrom a ne, nevezme si na tátu OČR, radši pracuje pořád z domova zatímco se stará, protože by přece firmě vypadli dva pracanti a to si nemohou dovolit (dělají ve stejné...).

Jediné pozitivum je, že šéf má covid - ještě že je táta doma, jinak by bylo riziko nakažení dost slušné,, mají průchozí kancelář......

Je to hrozný, já defakto nikterak nepomáhám a přesto jsem tak strašně psychicky vyčerpaná.....

Offline continuity
43547 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 17:07

A666 spíš právě proto, že jim nemáš jak pomoct. To je psychicky hrozně vycerpavajici. 

Muž si zas domluvil s tchýni, že tam dá děti na noc. Zítra. Řekla jsem mu, že mi rodiče to nejsou, ať si už dělají všichni, co chtějí. Jsou koneckoncu svepravni. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 17:19

continuity 

Jo, je to tak, sorry, že si tu pořád stěžuju, ale já už nějak nemůžu. A na psychoterapii mě na čekačce čeká ještě cca 4-5 měsíců...... Ne že tuším, jak moc budu schopná mluvit v Němčině......

Mě tak strašně chybí kontakt a mít si s kým popovídat bez jakéhokoliv filtru. Muž se snaží, ale prostě ponorka to částečně je......

Offline Candance
5635 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 17:23

A666 neboj, bude to dobre, musi a ja si tady taky furt stezuju, protoze nemam tady ted nikoho az tak blizkeho, po telefonu mi to nejede a manzelovi si furt stezovat nechci (zvlast kdyz je to na jeho matku).

Ono to pomuze, aspon ted mne.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 17:26

razorblade 

neboj, rozumím Ti, taky se strachuju. Kor když mi mamka říkala, jak v noci poslouchá, jestli táta dýchá......

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 17:56

A666 ja si nemuzu pomoct ale toto ordinovani na dalku mi hranici se zanedbanim pece.. a skoro bych se vsadila ze bude mit na svedomi nemalo tech horsich koncu z poslednich tydnu a mesicu. ja nejsem zdravotnik a toto jsem PL odmitla, ja chapu ze to mas hrozne tezke takzo na dalku a drzim palce.. neni nekdo kdo by rodicum v tomto pomohl? vytelefonoval, odvezl?

A666 Pozor, já tu neobhajuji postup prakičky, jen se snažím navrhnout řešení v situaci, kdy ten PL chce/odmítá jinak než  distančně pracovat a hledám řešení v této situaci. Ne vše tu jde napsat naplno, ale ta obava, aby šel tatínek do ordinace, kde se vyskytoval c+ zaměstnanec (myslím, že jsi psala o zdrav. bratrovi) je docela na místě.  Teploty může mít táta buď od viru, jakéhokoliv, včetně toho covidu /a na to by pomohl stěr/ nebo bakterie, buď prostě náhoda - a bakterie běžná v komunitě nebo nějaký dojezd nemocniční infekce. OK, ATB tedy už od PL má. Něco jiného by bylo, kdyby měl táta nějaké alarmující příznaky, které jsou signifikantní pro zápal plic - dušnost, únavu dýchacích svalů - nárůst dechové frekvence, těžší kašel.

Věřím, že ten psychický tlak na tebe je obrovský, v mém okolí se na mne obracejí různí lidé a mají pocit, že by všichni jejich nemocní blízcí měli ležet na na JIPu nebo na ARO, tlačí na mě, nutí mě nahlížet do dokumentace, do které mi nahlížet nepřísluší. Je to těžké, nemohu vyhovět všemu, ale ten pocit, který na mě přehodí, je opravdu tísnivý.

Offline continuity
43547 příspěvků moje polička 12. ledna 2021 18:03

A666 klidně sem pis, k tomu to tady je. Ještě mě napadlo, jestli by ti nepomohl psycholog taky v ČR. Mnozí teď ordinuji distancne, takže vzdálenost problém není a možná by tě vzal jako samoplatce rychleji než v Německu.