Potrefenáhusa (jenom) dietou ne, ale lékama jo, a pak už to jen udržet. což je samozřejmě problém... ale vyloženě v tom jídle, aspoň u mě. já teda cukr nejím, žádný sladkosti vůbec, ale třeba i pivo je problém, samozřejmě ovoce. teď už docela snáším zeleninu díkybohu
Co jste si dnes koupili/y?
Jennyfor dceri ted zase na seborheu zabral Linola sampon
Jennyfor manželovi na seboreu pomohl šampon šampon od VichyZkoušel kde co a tenhle jediný pomáhá dlouhodobě.
Evaeva Potvrzuju, že tento šampón je dobrej (nechtěla jsem tomu věřit, protože Vichy), ale příšerně smrdí, řekla bych dokonce, čím dýl od umytí, tím víc.
Jinak mně výrazně pomohlo jednak zlepšení psychiky (rada k ničemu, já vím), abstinence od alkoholu a do jakýhokoliv šampónu si přidávám pár kapek tea-tree nebo oregánovýho oleje.
Ava s tím stresem souhlasím, často je to to jediné, podle čeho to na manželovi poznám![]()
viktorka_od splavu no to mi nepomohlo, já teda pivo piju celoživotně dost málo, v cukrech a ovoci si libuju spíš poslední dobou, a to to fakt teď posledních iks let skoro neřeším (ale na kosmetiku si snažím dávat bacha furt, nemůžu se umejt ani namazat kdečim a tam mi teda funguje spíš minimalismus)
jo a taky se to vždycky hodně lepšilo v létě při delších odjezdech z Prahy někam ven, ale to je teda taky rada nad zlato
Děkuji tedy všem, prozkoumám a vyberu.
Ale asi fakt na každýmu pomůže něco jinýho, ono se úplně neví, co to vůbec způsobuje. Někde píšou, že pomnožení kvasinek, jinde za mechanismus podobný lupénce, tedy nadměrné rohovatění kůže, jinde ten autoimunní mechanismus, nebo mastná hlava celkově. Já si navíc myslím, že těch typů toho hnusu v hlavě je víc druhů, syn taky kolem dvacítky něco podpbnýho řešil, prý taky seborea, ale vypadalo to úplně jinak než co mám v hlavě já.
A nepodařilo se mi taky vystopovat žádnou souvislost s jídlem nebo lékama, spíš teda ta změna počasí, zapařená hlava, vítr třeba taky, a pak ten stres. Teď mě napadá, že se mi to rozlezlo možná proto, že se po tý operaci a díky těm nemocem teď strašně potím, prý je to normální a až si hormony sednou, se to zlepší, ale mám normálně mokrou v noci i celou hlavu u kořínků a jak to mám vlhký, tak mají kvasinky, nebo co to je, pré.
Ty odjezdy z Prahy potvrzuju, to pomáhá, ale jestli ono to nebude tím, že to byl vždycky zároveň i únik od všedního stresu. Teda ale čtrnáctidenní čundr po Jeseníkách za neutuchajícího deště a spaní v mokrých hadrech s mokrou hlavou mi teda dvakrát neprospělo, to jsem tu hlavu měla tenkrát rozdrbanou do krvava.
A asi i něco v šampónu nebo kondicionéru, párkrát už jsem to zpozorovala, že stačilo jedno umytí a už tam byla. Kouknu na složení těch, co mi vadily.
Tak asi půjdu napřed do něčeho z lékárny a dál uvidím.
Díky všem za rady.
Jennyfor Jak píšu vedle, mě pomohlo vyřadit z vlasových produktů SLS a SLES. A taky barvení hennou mi vždycky kůži na dost dlouhou dobu "ozdravilo".
No teda, tak jsem projela ty zbytky šampónů, co už je mám dávno mezi podezřelými a všechny tam maj jak SLS, tak někdy rovnou i SLES a to v horních pozicích. No nikdy mne nenapadlo zkoumat složení teda, jen jsem tuhle nad Baleou jásala, poučená zde, že tam nejsou silikony. No ty tam nejsou, ale SLS jo.
Ach jo, teď jsem koupila speciálně velký balení Head&shoulders proti lupům, nepomáhá, je to horší a horší.
A ejhle, ten 2in1 classic clean má sodium laureth sulfáte na druhým místě za Aqua a sodium lauryl sulfate na třetím.
I ten Kerastase, elixir utime sublime, co ho mám doma litrovou flašku za nekřesťanský peníze a už mám to podezření, páč mě po něm hlava svědí, má to SLS taky jako druhý hned za vodou.
Tak možná na tom něco bude, vypadá to dost podezřele. Škoda, že tu teď nemám nějaký neškodný šampón, co mi nic nedělal, pro srovnání. Ale ty "hodný" většinou vyplácám do mrtě a tohle mi tu pak zůstává a já pak sáhnu po tom, co tu mám, aby se to nevyhodilo, protože mezitím zapomenu, že mě po tom svědila hlava,
takže teď to nejdřív něčím zaléčím a pak holt budu buď přes net a nebo s lupou v ruce v DM zkoumat, jestli v tom neni, co by tam bejt nemělo.
Jennyfor ja tvrdim, ze nepomha nic, jen to proste po case samo trochu ustoupi. Mam to odjakziva, zhorsuje se to stresem, nemoci. Jidlo na to fakt vliv nema. Ted naposled se mi to rozjelo po porodu a v sestinedeli, kdy jsem mela jidelnicek ukazkovej. Myla jsem to necim od Biodermy na stridacku s detskym samponem na seboreu od Nobilis Tilia, jmenuje se Tonik:) a proste to bylo furt stejny, az to pak trosku ustoupilo. Hlavni je to nedrbat, coz priznejme si, uplne nejde:) ta kortikoidova voda je super, ale dost pali a neumim si ji lejt do vlasu, kde na to nevidim.
711990 No já se to sem úplně bojím napsat, ale když po nocích koukám na seriály, bo nemůžu spát, tak si u toho tu hlavu tak rozdrbu vždycky, že bych si nafackovala. To bych si ty ruce musela přivázat asi. No jak malej Jarda. ![]()
Jennyfor no jasne, ja si to takhle prave drbu u kojeni no. To proste jinak nejde:)
Jennyfor Pokud je to těmi SLS a SLES, tak se asi bude šampon hledat špatně. Např. Olaplex to má to ve složení taky. To snad jedině nějaké no-poo metody? Mýt hlavu třeba marockým jílem? Nebo amlou? Ale je to metoda pokus-omyl, aby vlasy vypadaly použitelně. Marocký jíl jsem zkoušela, to není čas od času špatné, ale napořád, pro mě ted ne.
Píšete, že to není jídlem. Mně se všechny kožní problémy zlepšily, či spíše zmizely, co jím málo sacharidy. Ale na tohle jsem nikdy netrpěla, tak nevím a neporadím.
Mirka no, já jsem nepsala že se to dá vyřešit dietou, to je trošku nedorozumění Potrefenáhusa psala jsem, že léky vyléčení a potom už jenom to udržet tou dietou. ale jak jsem se bavila se dvěma (dvěma z těch mnoha, se kterýma jsem to řešila, ne teda kvůli vlasům:-), kteří jediní byli ochotní vůbec nějak o tom diskutovat - gastroenterolog a imunolog - tak jiný postup prostě není, jenže samozřejmě problém se obvykle znovu vrátí. úplně vyléčit se to dá jedině nalezením a odstraním příčiny. což může být dost velký problém ať už tu příčinu najít (například, ale v žádným případě ne pokaždé, to může být celiakie) ale pak je milión jiných, třeba ten stres, a co pak s tím..odstranit těžko. ale může to být třeba i alergie na plísně+bydlení ve starším vlhkým domě, prostě ledacos
Jennyfor hlasuju pro Linolu, ta dceři hodně pomohla. A taky důsledně sušit fénem vlasy po umytí, nenechat vlhké, to je prý nejhorší. Ale zase nepřesušit, protože to dráždí. Nebylo jednoduché najít přesně ten moment, kdy jsou vlasy suché tak akorát, ale když tak nad tím přemýšlím, pomohlo to možná víc, než samotný šampon.
viktorka_od splavu jak říkám, nerozumím tomu, doma to naštěstí nemáme. Jen mě napadly ty no-poo metody a že já po spoustě let letos neměla přes zimu žádný ekzém, koutky, praskliny a nevím, na co všechno jsem to trpěla.
bram Jo, to volný usychani vody způsobuje strasny napětí kůže, to se taky vůbec nedoporucuje
a mne to taky dost dráždil hřeben, tak nakonec mám k fenu kulatej kančák a normalne si vlasy cesu takovým hodně řídkým dřevěným hřebenem z body basicu (občas se mi kvůli nemu někdo směje, ale na moje vlasy je akorat)
Mirka Já jsem vynechala lepek na dva mesice, stran vlasů a kůže se nestalo vůbec nic...já teda jiný problémy nemám, žádný afty, koutky, ani zažívací problémy.
jak jsem tu tuhle psala, ze mi ruce asi zere místo mejdla mouka, tak jsem si vzpomnela, ze mne ruce zere i papír, když s nim pracuju hodně, ono to bude možná spis nějakým velkým pravidelným vysusenim v kombinaci s tím častým mydlením
To častý mytí a neustálý odmastovani je proste špatný
Hele, napsala jsem to do vedelejšího vlákna (toho krémovýho), ale najít šampón bez SLS a SLES není vůbec těžký, je jich hafo, stačí se jen v drogérce vyhnout těm chemickejm regálům a zamířit do těch přírodnějších. A ani cenovka nemusí bejt vysoká.
Myslim si,ze nejzasadnejsi na problemy s vlasovou pokozkou je udrzovat v suchu.Po umyti hned vysusit vlasy.
Potrefenáhusa mně nejvíc žere ruce prach, papírový asi nejvíc. Pár šanonů ze skladu a rozškrábu si obličej, krk, ruce ... a mám skvrny, jak hyena.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.