711990 to je moc slozite. Asi to nalozim do soli
Jídlo a vaření
Candance predpeces krehky testo, na to placnes lemon curd a na to sladky snih z bilku a zapeces/zasusis:) to nalozeni je pravda, trosku rychlejsi:)
baltik Jsem kvůli tobě šla vyhrabat plechovku z koše!
Vyrobeno loni, záruka do konce příštího roku....
Garfie tak to ti je tam opravdu nedali :)
https://www.labuznik.cz/recept/kakanek-neboli-kakan/
Ale fakt je to moc dobry![]()
Candance Hele, není to složitý. Zvládla jsem to i já - na Velikonoce jsem ho dělala poprvé, je to jednoduchý a fakt moc dobrý. Teda až na ten drobný detail, že jsem si po 10 minutách míchání, kdy nic netuhlo, uvědomila, že jsem tam nedala ty žloutky
Ale dobře to dopadlo.
@Potrefenáhusa Mne teda surströmming chutnal, ani jsem u toho neomdlivala. Ale smrad je to teda vydatnej, fakt je lepsi se do toho otvirani pustit nekde venku. Ja to teda sama nikdy neotvirala, vzdycky jsem na to mela nejakyho zrucnyho Sveda, ale i tak se jednou zadarilo, ze Sved nebyl zrucnej tak uplne, a po propichnuti ty pixly to docela vysoko vystriklo, bejva to onekud natlakovany. Proto se asi radi tu plechovku propochnout pod vodou, at to neni vsude okolo...
Akorat teda babicka jednou, kdyz to jedna navsteva privezla, trvala na tom (pres vsechny rady zasvecenjch), ze se to slavnostne otevre v paradnim pokoji... No, tehdy to sice nevystriklo tak vysoko, ale i tak se ty cakance na ubruse vypraly az tak na popaty (coz babicce nijak nevadilo, peotoze o cich prisla uz par let predtim, ale ta ulwzena vune rozhodne nebyla nijak liba. Ale rybicky chutove dobry. ![]()
Jo a nejvic mi utkvelo, jak jsem to jedla poprvy, venku v krasnym svedskym letnim podveceru, a nalitavaly na nas takovy ty hnusny kousavy musky, ale jen co prilitly az k taliri, padaly v bezvedomi na stul, nebo vravorave odlitaly pryc.![]()
Rozhodne budes mit dobry konverzacni tema uz jen z toho otvirani, a pokud jde o chut, tak co jsem zazila, tak kazdej, kdo se prenes pres ten oder natolik, ze byl ochotnej ochutnat, si to docela pochvaloval.![]()
Jo a nejedli jsme to vylozene jako salat, ale kazdej si k tomu nalozil na talir par minibramburek varenejch ve slupce a takovej ten svedskej mekkej plackovatej chleba, co malinko pripomina tortilly, pak byla po ruce na tenky platky najrajena cibule nebo jarni cibulka, zakysana smetana, nekdy i cerstvej kopr a horcice. A taky okurka a rajcata, ale to si Svedi nakladali na talire spis predtim a potom.
Tak a ted jsem zvedava, jestli jsem Te spis navnadila, nebo definitivne vydesila. Kdyztak dej vedet, jak to dopadlo.
Dadoo týmto sa budem doma vyhrážať
!!!
A počuj, keď to dám na slniečko na terasu, myslíš, že je šanca, že sa tým navždy konečne zbavíme holubov?
Ava ja to uz parkrat pekla, ale ja chci jen neco na rychle smichani
slniecko na Holubech jsem to nikdy netestovala, takže netuším. ![]()
Dnes rychlovka - "tatarák".

Dadoo u nas se to delavalo na chalupe za peci akorat nazev trochu jiny.. pred nama detma tomu rikali cmunda:-)
jak se tu tuhle probiral pocet vajec do fritaty mela jsem na ni hroznou chut

viktorka_od splavu tak cmunda je něco naprosto jiného, nicméně říkat si tomu může každý jak chce.
A pak jsme si dali jednou v hospodě cmundu po kaplicku a nestačili jsme se divit. Taky si tomu jídlu říkali, jak chtěli ![]()
Dadoo viktorka_od splavu
U nás byla cmunda, čmunda a bramborák jedno a totéž
Ta kostička něčeho je máslo?
Dadoo cmunda po kaplicku je bramborák a zelí a maso?
kocoureksuggy ano:-)
Dadoo já vím.. ale ten název prostě není vhodný ani pro děti, ani napsat:D
viktorka_od splavu
Dík. Asi to zítra prubnu. Jen musím koupit novou pánev, ty moje současný na tohle jídlo nejsou vhodný. Ale kam jí budu ukládat? Se mi už nikam nevejde! ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje
Předvánoční Paříž „En plein coeur“