Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 05. listopadu 2021 22:44

MaeGandal no ten louh se postará o tu hezkou barvu. Cuketka taky dělá myslím s pečenou sodou..ale nemůžu to najít, tak si to možná pamatuju blbě

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 05. listopadu 2021 23:00
Offline RoSa
10226 příspěvků moje polička 05. listopadu 2021 23:18

Ounz ten louh je teda hustej! slyšela jsem od mých švábských přátel, že kdysi dřív pekaři, co pekli tohle louhované pečivo, končili s rakovinou hrtanu/plic/etc. ....

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 05. listopadu 2021 23:22

RoSa no...jako já si počkám na další návštěvu německa radši

Offline RoSa
10226 příspěvků moje polička 05. listopadu 2021 23:27

Ounz dneska už je ta výroba počítám automatizovaná a člověk se blízko toho nemotá...

Offline Gatita
8683 příspěvků moje polička 05. listopadu 2021 23:31

RoSa Dělala jsem to podle tohoto receptu  Laugenbrezeln einfach selber machen - Rezept (smarticular.net)

Všechny ingredience (hladká mouka, sušené droždí, sůl, cukr a mléko) se jednoduše smíchají dohromady, prohnětou se, těsto se nechá cca 45 min kynout (mělo by zdvojnásobit objem), vytvarují se preclíky, které vkládáš do hrnce, kam dáš předtím vařit 1,5 l vody se 2 lžícema toho činidla, co nevíme, co je:)) Já tam dala jedlou sodu a zafungovalo to skvěle. Po 30 s vyjmeš, necháš osušit a dáš péct. Byly strašně dobré, já teda do těsta přidala ještě velkou lžíci kachního sádla. Tím to vlastně začalo, že mi zbyl pekáč sádla a nevěděla jsem, co s ním

Ještě jsem googlila ten Natron a na wiki píšou, že je to NaHCO3 a že si to hlavně nesmíš splést s Na2CO3, což je právě ta jedlá soda. A současně mi vyběhla spousta obrázků sáčků od dr.Oetkera s nápisem Natron a obrázkem bábovky

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 05. listopadu 2021 23:35

RoSa no, jedla jsem ho i z malé rukodělné pekárny, tak asi jak kde.

Online continuity
43554 příspěvků moje polička 06. listopadu 2021 00:16

Gatita první je jedlá soda a to druhé soda na praní. Natron je starý název pro louh, teda hydroxid sodný. 

Já jsem teda za každou blbost, ale nevím, co by mě přimělo experimentovat v kuchyni s louhem a ještě to vařit

I výpary jsou nebezpečné. A to tak že dost. 

Online Tabea
8245 příspěvků moje polička 06. listopadu 2021 03:48

Ounz Gatita MaeGandal RoSa Natron se prodává jako prášek na pečení. Koukala jsem, že na domácí pečení ten louh dělají z něj a vody. 

Offline baltik
4992 příspěvků moje polička 06. listopadu 2021 06:54

Po nas chtel jeden nemecky zakaznik, at jim delame vyrobek na styl precliku s louhem, tak jsme poptavali dodavatele a vypraveli nam historky z pekaren, kde jim ten louh porad zral plastove casti zarizeni, takze se to tak fakt porad dela. Nekde tu barvu dohaneji pry jecnym sladem, kdyz nechteji louhovat. Jinak ten louh musi se psat i do slozeni, takze to lehce overite. Treba ten na rohliku ho tam mel. Doma bych to fakt nedelala, to mi prijde silene. Nastesti jsme zakaznika taky od toho odradili :)

Offline Gatita
8683 příspěvků moje polička 06. listopadu 2021 07:17

baltik tak tim se osvetluje, proc tu ty precliky nejsou bezne k mani:)

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 06. listopadu 2021 08:56

Ounzaha, to s tou barvou jsem nevěděla. Vaněk potírá žloutkem rozmíchaným v mléce. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 06. listopadu 2021 09:23

continuity  Louhové preclíky jsem pekla podle maškrtnice (odkaz od Ounz ) preclík se v tom roztoku vykoupe a potom upeče (nevaří se voda s louhem). 

Je dobré dávat bacha, ale čištění odpadu hydroxidem je možná víc nebezpečné.

Ehm.. do zbytku roztoku jsem hodila kousek masa abych viděla co se stane

Gatita Jinak je občes mívali v Lidlu, když byl německý týden, případně v Makru balení 10ks - mražené na dopečení doma - asi nejjednoduší a dobré. 

Offline Karja
44894 příspěvků moje polička 06. listopadu 2021 18:17

bublifuk A co se stalo? 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 06. listopadu 2021 18:31

Karja ten roztok byl hodně naředěný, takže nic moc. Po nějaké době povrch zmýdlovatěl, ale dál to nepostupovalo.. Horší byla asi manipulace s tím čistým hydroxidem (byly to malinkaté kuličky) a odvážit to malé množství..

Ale když jsem výsledný preclík jedla, dala jsem si pro jistotu do čaje víc citronu

Offline rozarka
4225 příspěvků moje polička 07. listopadu 2021 13:57

Pekanové pletence, jablkové vdolky a housky s rozinkami, které nakynuly nějak moc

Offline tina
6330 příspěvků moje polička 07. listopadu 2021 15:35

Myslíte, že africkou arašídovou omáčku můžu dát do mrazáku? Navařila jsem jí nějak moc...

http://www.veganotic.cz/clanky/190-africka-polevko-omacka-s-arasidovym-maslem-rajcaty-a-kapustou

Offline Aranel
6680 příspěvků moje polička 07. listopadu 2021 18:08

tina Myslím, že úplně klidně. Na tu jsem docela zapomněla, ha!

Offline 999
19890 příspěvků moje polička 07. listopadu 2021 18:42

Osso buco :-). Fakt dobrý.

Offline tina
6330 příspěvků moje polička 07. listopadu 2021 18:50

Aranel už jsem to tam šoupla, tak jsem zvědavá, co to udělá. Když si vzpomenu, dám sem vědět.