Když se tady řešilo to trhání rajčat a jné zeleniny, tak se k tomu ještě vrátím s dotazem. Sklidili jsme předčasně dvě dýně hokkaido - vypadaly zralé, ale po rozkrojení jsem zjistla , že je dužina ještě napůl zelená. Je mi líto je vyhodit, velké jsou dost. Můžu to nějak zpracovat, aspoň na polívku? Jedovaté to snad není...?
Jídlo a vaření
katrin Jedovaté to není, ale myslím, že nebude tak dobrá, možná zkusit z toho udělat pyré jako nějaký meziprodukt třeba pak k nějakému pečení? já jsem asi dvakrát dělala polévku z nějaké nevyrazné dýně a nebylo to tak dobré, chybí tomu chut.
Karja no já jsem to právě chtěla zapékat, ale ne jako pyré, jen nakrájené se smetanou a fetou a červenou cibulí, to si myslím, že by z napůl zelených dobré nebylo, ale myslela jsem právě že by se to mohlo trochu ztratit v té polívce. Pyré normálně ani nedělám totiž. Ale když říkáš, že jedovaté to není, tak asi zkusím přece jen tu polívku a uvidím... děkuju za názor!
A to jsem babička, která zastává názor, že matka je šéf. No někdy to porušuju
No to je asi o tom. Ono jak to asi ze svýho příkladu neznáš, jak hodně špatný to může být, leckdy se to těžko chápe. Já třeba některým svým kamarádkám nic ani neříkám, ony to vůbec nechápou, když jim to mezigeneračně šlape.
To jsem ale velice naštavaná byla, z legitimních důvodů, že to nepišu už ani já:-D. Ta rajčata měla být vtipná historka, glosa, no každej to pochopil jinak, z různých důvodu, to je jedno, to je druhová záležitost asi. Já jsem extrovertní typ, ted jak jsem doma ventiluju tady.
katrin Zkus a nebo nějakou polévku, kde se dává i jiná zelenina, nebo přidat trochu mrkve a petržel trošku. Jo a vlastně jeden čas jsem dělala dýnovou s červenou cočkou, kokosové mléko, trochu pikantní koření.
Karja my právě na ty zeleninový (a ani jiný) polívky moc nejsme, dělám jen dýňovou, cuketovou a cibulačku, ale něco s tím zkusím provést, uvidíme, zkusím to nějak dochutit. Určitě to nevyhodím, to možná až po uvaření:-)
katrin Tak mi napiš recept prosím na cuketovou;-). No jako já dělám nejčastěji celerovou, protože to mají rádi děti:-D. Dynovou už nedělám, to nejedi už pěkně. Z té dýně hrozně ráda vařím různá jidla, ale jedla bych to jen já;-(.
katrin jeste bys mohla zkusit dynovo-mrkvovou kasi. Dochutit muskatovym oriskem a peprem. K tomu maso nebo haloumi.
Karja cuketovou dělám úplně obyčejně - cuketu nakrájet na kousky, osmahnout na cibulce, pak podleju zeleninovým bujónem z kostky a vařím, podle potřeby zředím. Koření jak mě napadne - samozřejmě sůl a pepř, minule jsem dala směs italské bylinky, předtím trochu kurkumy - to bylo podle kolegyně z práce. Nebo ještě muškátový květ dávám, ten mám ráda. Někdy přidám smetanu, někdy ne. Tu cuketovou je trochu oříšek dochutit, je dost mdlá.
Ginger děkuju, vyzkouším. Letos to vypadá na dobrou úrodu hokkaido, tak asi budu zkoušet všechno možné.
katrin nevím, pro koho ten výsledný produkt z dýně má být určen, ale osobně jsem takto brzy utrzenou zpracovala do pikantní polévky, jak už někdo psal výše, s trochou červené čočky, kokosové mléko, zázvor a idealne i čili, výsledek velmi dobry, ze nebyla dozrala, nevadilo.
Karja teda zapomněla jsem k té cuktové polévce napsat, že po uvaření rozmixovat, tak radši dodávám...
Malenge já tyhle exotické varianty moc neumím...nepovažuju se za zdatnou kuchařku. Ale teď jsem navnaděná, že to možná zkusím! děkuju!
katrin já jsem velmi NEzdatna kuchařka, takže můžeš být v klidu ![]()
katrin S tím rozmixovanim to byla vhodná poznámka, fakt jsem nevěděla:-D
Co všechno je v těch vašich zapečených paprikách? Feta, mozarela, máta, ještě něco?
Jakékoli nedozrale dýně, cukety, tykve apod. jsou jemnější než ty maxi obludy, tak se dají jist syrové, podusit na másle, zavařit jako okurky, péct, plnit ad libitum.
Sklízím mini cukety a mini patizony a zavařuju, jsou hodně dekorativní.
Jenom špagetovou dýni je dobré nechat uzrat, aby ty špagety byly po celém vnitřku.
Sweet Potato Ja tam dala jen fetu, mozzarelu, matu a trosku pepre. A pokud je budes delat v troube, doporucuju tam dat nejdriv samotny papriky a az napul hotovy je naplnit tou smesi.
Sweet Potato ano ano, a jak pise Vari, nejdriv upect papriky. mozzarellu nakrajet fetu v ruce rozdrobit
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my