Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Mha
příspěvků moje polička 31. prosince 2022 18:50

RoSa

Zkusím, děkuji.

Plop

Offline Myrtila
5083 příspěvků moje polička 31. prosince 2022 22:06

Mha Ja ho mrazim v zipovacich saccich, leju ho tam studeny. Mam vyzkousene Ikea sacky, jsou pevne s dvojitym zipem.

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 00:33

Mha když sklenici nedáš plnou, nepraskne. Do mrazáku samozřejmě studený. 

Offline tamara
příspěvků moje polička 01. ledna 2023 06:13
Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 08:50

RoSa ale pece! Od 23.12. To bylo 5 vanocek (ne vsechny jen pro nas! ), jedna štola a korpus na novorocni dort, ktery musim dopoledne dodelat. A mozna upect jeste jednu tenkou placku, protoze dost klesl.

Takze dotaz:

Kde delam chybu, kdyz piskotovy korpus je po vytazeni z trouby v pozadovane vysce a pak o kus klesne? Moc preslehane testo nebo malo, nebo spatna teplota pri peceni nebo co k certu? Vevnitr je v poradku, nelepi a neni zdrcly.

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 09:55

Kokoska to je normální vlastnost piškotu. Ptala jsem se na to kamarádky cukrářky už kdysi, prostě se tak to těsto chová.

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 10:02

Pinot Noir ze kdyz to pecu na plechu, zustane ta placka stejna. Asi ze to je mensi vrstva. Priste bude dort hranaty nebo z te placky to kolo  vykrojim. Chtela jsem mit velky kukaty dort, no uz dopekam dalsi patro :(

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 10:06

Kdysi mama pekla dorty v takovem tlustostennem hlinikovem kastrolu, ktery bohuzel vyhodila pri stehovani. Tam to zustalo vzdycky krasne vysoke, nespadlo to. Mozna ten hlinik jinak vede teplo, jinak to vychladalo, nez v te tenoucke teflonove forme.

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 10:15

Kokoska asi že je tenký. Já peču kulaté dorty z piškotů vždycky na plechu a kolo z něj vykrojím. Peču obvykle několik různých vrstev, třeba žlutý, kakaový a ořechový a každé to těsto odskočí od okraje formy trochu jinak, takže pak mají ta kola trochu jiný průměr, ačkoliv pečená ve stejné formě. Takže kola vykrajuju, nemám ráda vyrovnávání rozdílů vrstvou krému.

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 01. ledna 2023 10:54

Mha mrazím všechny polívky a omáčky ve sklenicích už roky a ještě nikdy se mi nestalo, že by ta sklenice praskla. Důležité je nalít ji jen cca 2 cm pod okraj (mrazem se rozpíná), vlažnou nebo studenou, počkám, až úplně vychladne a potom uzavřu víčkem obvyklým způsobem (jako když se zavírají třeba okurky, jen zašroubovat). Léty osvědčený způsob

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 11:05

Pinot Noir priste to tak udelam.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 11:14

Kokoska Peču taky ve smaltovaném starém kastrolu, protože mám recept na 10 vajec. No a taky to může být receptem, já mám nejraději ten piškot z vody a oleje, ten mi spíš udělá pupek uprostřed, než by klesl.

Offline Garfie
28016 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 11:22

Dostala jsem chleba, do nového roku....:-)

Offline Aranel
6339 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 11:51

Mermaid Taky to dělám nějak takhle. Ještě jsem slyšela o možnosti vyložit krabici např. od mléka igelitovým sáčkem, nalít vývar, nechat zmrznout a pak krabici odstříhat a mít v mrazáku jen takové "cihly". Ale sklenice nebo pevné IKEA sáčky jsou úplně ok.

To zavařování - vždyť je to z masa, fakt stačí "plop"? Nějak se mi to nezdá

Offline Mha
příspěvků moje polička 01. ledna 2023 11:53

Myrtila Pinot Noir Mermaid

Děkuji, bude to taková kombinace způsobů, protože do toho se u nás objevilo asi kilo pečených kolen, tak čekám, co přijde do třetice.

Dostáváte občas nevyžádané jídlo? Nemyslím od maminek a babiček, tam je předvyplněná automatická žádost.

Tak než jsem to dopsala, tak přišel poslední silvestrovský navrátilec a donesl krabici chlebíčků.

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 01. ledna 2023 11:58

Mha nejen nevyžádané, ale ještě ke všemu prošlé. Naposled takhle muž přivezl od své rodiny letos v listopadu korbáčiky s datem spotřeby květen 2021 (byly objeveny v mrazáku) a k vánocům dostal kilo a půl šunky s datem spotřeby 23.12. 2022. Občas nevím, jestli se smát nebo brečet.

Offline Lenka22
2550 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 12:29
Reakce na Kokoska:

Kdysi mama pekla dorty v takovem tlustostennem hlinikovem kastrolu

​fakt se v tom hliněné hrnci dá pect? Já  je doma mám, to mě nenapadlo, akorát mají asi menší průměr než dortová forma. 

Offline Myrtila
5083 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 12:59

Mha Nevyzadane jidlo se mi uz dikybohu dost podarilo odbourat, z jednoho smeru k nam porad plynulo neco v uplne nesmyslnem mnozstvi, bohuzel bud tesne pred spotrebou, nebo uz po ni, aneb Mermaid , nejsi v tom sama. Nejvic me to mrzi vzdycky u cerstveho ovoce a zeleniny, misto toho, aby nas nechali, at si natrhame, kolik opravdu snime, dostaneme preplnenou krabici, ktera je jeste zmackla vickem, takze to vsechno popraska a tece, ktera 1-2 dny lezi nekde v chodbe, takze domu dovezem uz plesnivy obsah, co jde rovnou do odpadku. Vysvetluju to uz skoro 20 let a bez uspechu. 

Offline Aranel
6339 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 13:03

Mermaid S tou šunkou to je trochu trapné (dávat prošlé věci), ale zároveň myslím není potřeba se tím datem spotřeby nějak trápit.

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 13:21

Lenka22 ten byl prave obri, ja mam formu 26 a myslim, ze ten kastrol byl o kousek vetsi. A mel fakt hodne silne steny. Jo a hlinikovy , ne hlineny.