Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Online Potrefenáhusa
39055 příspěvků moje polička 08. října 2018 14:28

Ounz no je to v pořadí......

na plynovej sporák už jsem si naštěstí trochu zvykla, i když fakt nechápu, co na tom všichni maj, buď to hoří moc, nebo to hoří málo, už jsem zapálila utěrku, prkýnko, obal od másla, přepravku od jahod (ta vzplála teda obzvlášť velkým a jasným plamenem)...

trouba je naštěstí elektrická, ale je malá a netěsní, zas ji nemusim moc litovat.

I když já bych si drahou troubu asi nekoupila, asi ikea kolem těch 5 tisíc mi přijde taková dostačující, když do ní člověk lije ty litry vody, tak asi nemá moc smysl pořizovat něco onačejšího s nějakýma vychytávkama?...

Offline Janulik03
20382 příspěvků moje polička 08. října 2018 14:30

Potrefenáhusa no vidíš, musím si zmerat ruru, nie že kupim a na prd. Ked sa na nej riadne popálim, tak vam ju darujem niektorej .

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 08. října 2018 14:32

Potrefenáhusa já mám lowcostovou moru a cajk..ale do vlastního jednou..to za sebe neručim, teda. Jak tam mám ten plech dole, tak ta trouba se celkem drží a nerezne, tuhleva sem ji čistila..jinak teda bedýnka od jahod ; ono je to o zvyku no, já žiju s plynem od malička, takže sem na něj zvyklá a preferuju ho, ale třeba indukci sem nikdy neměla možnost zkusit, třeba je to fajn..elektrickej a sklokeramická deska mi ale nesmí přes práh, pokud možno..

Offline Janulik03
20382 příspěvků moje polička 08. října 2018 14:33

Potrefenáhusa ty leješ vodu priamo do rury?  Ja mám naspodu taký starý tiež liatinový pekáčik a do toho chrstnem horucu vodu.  Mne ked odíde rura, tak ma treskne o zem, mám ju zabudovanu a stolár ked robil kuchynu, tak vravel, aby som mu dala presne výrobok, aby mi urobil otvor na mieru, tak to chápem tak, že mi tam hocijaká potom nevlezie. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 08. října 2018 14:34

Janulik03 ale ona je ta pánev dobrá hlavně na ty víc hydratovaný chleby (třeba špalda) co tečou, jinak ostatní se v pohodě upečou na plechu, abych tě fakt nenavezla do zbytečnýho nákupu..

Online Potrefenáhusa
39055 příspěvků moje polička 08. října 2018 14:36

Ounz my měli vždycky doma elektrický takový ty trochu vydrolený starý plotýnky, takže když jsem si pořídila před několika lety sklokeramiku, přišlo mi to jako dar z nebes, já na tom vařim ráda.

pro mě je děsnej ten plyn, ale furt si říkám, že je to třeba tim starým sporákem, že to jde nějak blbě regulovat - jako je to hned, ale to bylo na tý mojí sklokeramice taky a ještě to tam mělo ty stupně...

taky je ten sporák takovej očouzenej, jak v něm teď peču na ty vysoký teploty (jakože vypadaj ty knoflíky trochu ožehnutý) a tak ....prostě už se těšim

Online Potrefenáhusa
39055 příspěvků moje polička 08. října 2018 14:38

Janulik03 mám tam nastálo jeden plech a leju na něj, však to musí bejt rychlá akce, kde bych trefovala pekáček?

jinak předtím jsem měla vestavěnou troubu z ikey a ta ďoura kolem toho byla docela velká, normálně to šlo zasunout a vysunout

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 08. října 2018 14:41

Potrefenáhusa to chápu, že se těšíš, stará trouba je na prd a myslím, že i ty knoflíky se pak už blbě točej..

Offline Janulik03
20382 příspěvků moje polička 08. října 2018 14:42

Ounz špaldové robím rada, je pravda, že sa horšie teda prenášaju, ale tá chuť. A dávaš pred rezaním do mrazáku, ešte som neskúšala, ale že vraj je to výborné na prácu s ním.

Offline Janulik03
20382 příspěvků moje polička 08. října 2018 14:44

Potrefenáhusa tak nové spotrebiče a nová kuchyna je radosť kupovať. To ti prajem, len si to pekne uži, nech to máš vymakané. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 08. října 2018 14:45

Janulik03 zkusila sem jednou, no moc sem z toho odvařená nebyla, ale já teď kynu prakticky jen v lednici, špaldovej teda rozhodně, tak do toho se i říznout dá..

Offline Janulik03
20382 příspěvků moje polička 08. října 2018 14:55

Ounz ja teraz fičím na škoricovej "babe". Vianočkové cesto naplním škoricovou plnkou, narežem a stočím. Zjedla by som to kludne celé. Ako sa ochladilo, škorica a jablká to istia. 

Online Potrefenáhusa
39055 příspěvků moje polička 08. října 2018 14:59

Janulik03 já do toho dávám ještě nahrubo nastrouhaný vlašský ořechy

Offline Janulik03
20382 příspěvků moje polička 08. října 2018 15:02

Potrefenáhusa no ešte nemám vylúskané. Nejsou lidi, no. Ale to je bodka uuplne na jedničku. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 08. října 2018 15:04

Janulik03 krása  skořicovou sem ještě nedělala, nějak sem se k ní nedostala, ale mám to v plánu!

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 08. října 2018 15:05

Janulik03 Potrefenáhusa  a jak přesně děláte tu skořicovou náplň, jen máslo a skořice a cukr?

Online Potrefenáhusa
39055 příspěvků moje polička 08. října 2018 15:08

Ounz jo, já to dělám tady podle toho 

Offline Janulik03
20382 příspěvků moje polička 08. října 2018 15:09

Ounz rozpustím maslo a hrknem tam mletu škoricu a trstinový cukor. aby z toho bola kaša. Chvilku nechám vychladnuť, kým rozvalam plát cesta a natriem. Zmotám, narežem po dlžke, nechám kusok na konci nenarezané a mocem. v cesta na vianočku (300 g hl. muky + rozkvas) mi vyjdu dve baby.

Offline Janulik03
20382 příspěvků moje polička 08. října 2018 15:11

Potrefenáhusa ten venček je krásny, ale ja mám nerva, len pri motaní. Tak musí stačiť takto. Som hrozné nemehlo. A ked je to narezané a začne sa mi to rozdelovať...............

Online Potrefenáhusa
39055 příspěvků moje polička 08. října 2018 15:14

Janulik03 ono je to jedno, ta babka je taková skladnější. mně se to taky rozděluje, ale myslim to nevadí