Potrefenáhusa Uplně mi vypadl z hlavy,musím ho taky upéct. Pořád točím štrůdly,páč miluju skořici a přitom jsem ho loni dělala furt.
Jídlo a vaření
999 ty jo to tam priste pridam! Minule jsem davala do omacky a upekla jsem ji v troube a vrazila i se slupkou, super to bylo, zadny crcani s loupanim....
Právě dodělávám demi-glace z hovězích žeber a kostí, uf, ze čtyř litrů mám asi deci. Dva dny na sporáku. Zatím se snažim tohle trochu probádat, třeba se mi vůbec nevysrážela žádná bílkovina, vývar je stále hodně zakalený, ale ani jemné přecedění přes plátýnko to neřeší. Maso a kosti jsem prudce předpekla v troubě, pak vložila do studené vody a pomalu zahřívala. Sbírat prostě nebylo co. Nicméně si nemyslím, že by mu to ubralo na chuti.
Máte nějaké osvědčené tipy?
Janulik03 Ještě to nemám dočtený, ale než to zapomenu :-) já jogurt dělávala, v zimě-stejně jako Mutzi maminka-rozmíchala Hollandii v mléku, ohřála lehce pod 40 stupňů a frkla na kamna, v létě v rýžovaru. V podstatě to bylo podle návodu Grossularie, ale říkala, že pro dospělé ok, dětem by to nedala. Vlastně jsem s tím přestala kvůli ní právě když byly děti malé.
Garfie som mala kedysi Grussulariin blog a už nemám. Tak pohladám, ona mala celkovo dobré recepty a rady. A tak som doma nadhodila domáci jogort a nikto sa až tak netváril, že supr duper. Ale kupim si ten jogurtovač (má pekné poháriky
) jeden krám doma hore ,dole ma nerozhádže.
Janulik03 Že jsi to ty
Celoroční kuchařka. Už má nový web, ale je tam v pravo nahoře odkaz i na ten původní, jestli jsi na něj třeba víc zvyklá.
Jinak jak se tady probíraly elektrické vs. plynové sporáky-já mám elektriku a jednu plotýnku na plyn (normálně podomácky udělanou s plynovou bombou v lince, protože k nám není zavedený plyn). Běžně vařím na elektrice, ale občas se plyn hodí, většinou na něm vaří muž takové ty "rychle osmahnout" recepty, asijskou zeleninu a tak....
Garfie ďakujeeem ![]()
Na plyne varím celý život, rodičia kedysi na bombe, teraz už je dávno zavedený plyn, tak je to pohodlnejšie. Ale tiež už sa mi podarilo zapálit utierku, bola blízko plameňa. je to rýchle, len plyn hrozne zasviní mastnými výparmi všetko okolo.
Janulik03 matně si vzpomínám, že asi zrovna grossularia doporučovala když už, tak si sehnat nějaké origo jogurtové kultury, a dělat vždycky každou várku z nové té kultury, aby tam nic jinýho nevyrůstalo. protože v těch koupených jogurtech je nějaké nižší procento nežádoucích mikroorganismů v tolerovaném množství.. ale jak to množíš dál, tak se může stát že ti prostě vyrostou ty hnusy místo laktobacilů a v domácích podmínkách to nepoznáš... uplně nejhorší je prý dělat to pořád dokola z "jedné várky"

a pod peřinou nebo na topení je blbý proto, že ty správné mikroorganismy rostou jenom v určitém teplotním rozmezí. tu teplotu by ti jogurtovač měl udržovat furt stejnou. pod duchnou ti naroste to, co má rádo teplotu pod duchnou...
viktorka_od splavu tak ja by som jedlo pod perinu ani iné, pre mňa zhovadilosti fakt nerobila. Ale dakujem za informáciu, je mi veľkým prínosom, to o kulktúrach. Asi sa po tých info na to rovno vykašlem a bude. ![]()
Janulik03 já bych už neotravovala ale kdyžs psala že si ho koupíš..:-) tak kup a kup i ty pytliky a bude to určitě moc dobrý:-)
viktorka_od splavu
už to dávam k ľadu. Možno ma to napadne zas po čase, ked budem mat veľa domáceho mlieka.
Janulik03 a co rovnou sýry? Ta Klára z Co nového na kopci vydala i Domácího mlékaře a maj k tomu pěknej web....kamarádi maj kozy a dělaj i sýry (kozí mlíko si teda lejou i do kafe, návštěvám naštěstí ne)
Potrefenáhusa A kakao z kozího mlíka už jsi pila?![]()
Sweet Potato
ne, ale historku už jsem slyšela ![]()
Ale ono teda kozí mlíko samo o sobě není špatné, jen mi připadne takové "řidší", jeho problém je, že hrozně rychle nasakuje pachy, takže stačí chvilka v kozíně a načichne. Vím o tom, protože tcháni mají mini kozí farmu (taky dělají sýry a teda výborný!!) A pokud podojí jednu kozu a okamžitě ho odnesou, ani nepoznáte, že je kozí....
Potrefenáhusa Šumavská teta dělá z kozího i palačinky, do kafe ho lije běžně. A jaká je to dobrota. ![]()
Tady se ví vše. Shnáním osvědčený recept na nakládanou řepu. Bez křenu, prosím!
brrr jako když je člověk zvyklej...já mám moc ráda kozí sýry, ale mlíko a jogurty úplně nedávám. Tuhle jsem koupila nějakej děsně drahej ovčí sýr a dostal ho celej pes
brrr hlavně bez fenyklu a anýzu!
Garfie jj přesně. mívali jsme u koní kozu a běžně jsem pila čerstvě nadojený mlíko. vůbec žádnou pachuť nemělo. Potrefenáhusa zvyknout je si potřeba na tu pachuť. ale "čistý" kozí mlíko žádnou nemá.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025